2015. december 11.

Kenyérfonat (sütőkövön sütve)







Nem mondok újat azzal, hogy kalácsot nem csak húsvétra, hanem karácsonykor is szokás sütni. Az ilyen kalács pedig általában koszorú alakú. Mivel az ünnepre való készülődésnek ezt a részét már kipipáltam – hiszen én is megsütöttem a magam ünnepi koszorúját –, már csak a szokásos heti kenyerünk hiányzott. De miért ne tehetnénk ezt is kicsit ünnepibbé azzal, hogy megfonjuk, és szintén koszorú alakúra formázzuk? Fonott kenyeret néhány alkalommal már készítettem, és olyankor valahogy még jobban is esett, mert nem csak finom volt, hanem öröm volt ránézni. Na nem mintha a fonatlan társaival nem szeretnék szemezni, majd utána rávetni magam. :D
Szóval úgy gondoltam, legyen a heti kenyerünk is csinosabb, sőt ízében is különleges, az ünnephez méltó. Így aztán a kalács után másnap háromízű kenyér is került az asztalra. Úgyhogy én duplán felkészültem a karácsonyra. :D
A sütőkő használata számomra már nem számít újdonságnak, hiszen készült már rajta többféle kenyér, pizza, sőt most már kalács is. Bevallom, kenyér esetében eddig csak egyszer sikerült ropogós héjút sütnöm rajta, mert ki tudja, miért, a mi sütőnk eleve nem süti ropogósra a kenyeret. Pedig a sütőkő éppen azért lett kitalálva, hogy a sütőben is kemencéhez hasonló körülményeket teremtsen. Hosszas kísérletezés után végre nekem is sikerült kemencében sült, ropogós héjú kenyérhez hasonlatosat produkálnom. Ez a kenyérkoszorú most már a 3. ilyen kenyerem, úgyhogy nagy az öröm. :)






Hozzávalók 1 kenyérhez:

Piros tésztához:
16,6 dkg fehér kenyérliszt
1 dkg őrölt pirospaprika
1 mk. só
1 tk. olívaolaj + a kelesztéshez
1 dkg friss élesztő
1 mk. cukor
1 dl víz

Hagymás tésztához:
10 dkg fehér kenyérliszt
6,6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg vöröshagyma
1 mk. só
2 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 dkg friss élesztő
1 mk. cukor
1 dl víz

Borsos-snidlinges tésztához:
10 dkg fehér kenyérliszt
6,6 dkg Graham-liszt
1 mk. őrölt fekete bors
2 ek. szárított metélőhagyma
1 tk. olívaolaj
1 mk. só
1 dkg friss élesztő
1 mk. cukor
1 dl víz

elkészítés:

  1. Mindhárom tésztához külön kis tálkákban simára keverjük az élesztőt a cukorral és 1-1 dl vízzel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A piros tésztához a lisztet elvegyítjük a fűszerpaprikával és a sóval. A hagymás tésztához a hagymát megtisztítjuk, az olajon megpirítjuk, és miután kihűlt, a sóval együtt a lisztkeverékhez adjuk. A borsos változathoz elvegyítjük a kétféle lisztet a sóval, a borssal és a metélőhagymával.
  3. A felfuttatott élesztőt és az olajat (kivétel a piros tésztánál) egymás után a háromféle lisztkeverékhez adjuk, külön-külön mindhármat tésztává dagasztjuk, és olajjal vékonyan kikent tálakban, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk, egymás után mindet finoman átgyúrjuk, meggömbölygetjük, majd kb. 60 cm hosszú rudakká sodorjuk.
  5. Hármas fonással fonatot készítünk, kialakítjuk a koszorúformát, és a tésztavégeket összeillesztjük. Liszttel alaposan megszórt sütőlapátra tesszük, és letakarva újra megkelesztjük. A sütőt közben 250°C-ra előmelegítjük.
  6. A tésztát a lapát segítségével a 2. rácsra tett sütőkőre tesszük (ha szükséges, konyhai fa lapáttal óvatosan alányúlva rásegíthetünk). 10 perc után a hőfokot 230°C-ra mérsékeljük, és készre sütjük a kenyeret. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
























A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.