2014. április 30., szerda

Joghurtos-fehér csokis dió-desszert





Régen ettünk diós édességet. A Kutya már utalt rá, hogy épp itt lenne az ideje. Én csak felhúztam a szemöldökömet, nem szóltam semmit, és másnap elétettem ezt a könnyű pohárkrémet. Ennek is már lassan 3 hete, és tulajdonképpen ez az utolsó receptem, ami még a régi konyhámban készült.
A grillázsért a Kutyánszki nem rajong, mégis boldogan nyalogatta a kanalat, huncutul mosolygott, aztán a homlokomra nyomott egy nagy cuppanóst. Ő megkapta az áhított diósságot, én meg vigyorogtam, mint az állát vakartató macska. :D






Hozzávalók 4 személyre:

7 dkg dióbél
4 dkg cukor
12 dkg fehér csokoládé
20 dkg görög joghurt
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 csapott mk. őrölt gyömbér
2 zselatinlap
2 dl habtejszín
1 tk. porcukor
5-6 kocka olvasztott fehér csokoládé a díszítéshez

elkészítés:
  1. A diót durvára vágjuk, és zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon megpirítjuk. Rászórjuk a cukrot, és világosra karamellizáljuk.
  2. Sütőpapírra öntjük, elsimítjuk és kihűtjük. A grillázs 2/3-át késes aprítóval ledaráljuk, a többit összetördeljük vagy késsel durvára vágjuk. Az így előkészített kétféle dió krokant-ot félretesszük.
  3. A joghurtot  fém tálba kanalazzuk, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a gyömbért, beletördeljük a csokoládét, és gőz fölött összeolvasztjuk.
  4. Hozzákeverjük a hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatint, és hűlni hagyjuk. Hűtőbe téve addig dermesztjük, amíg kocsonyásodni nem kezd, majd beleforgatjuk a ledarált dió krokant-ot és a porcukorral kemény habbá vert tejszínt.
  5. A krémet elosztjuk 4 üvegpohárban, és pár órán át hűtőben dermesztjük.
  6. Egy tálcára alufóliát teszünk. A díszítésre szánt fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd kis zacskóba kanalazzuk, amin a szokásosnál nagyobb lyukat ejtünk.
  7. Az alufóliára macskanyelv alakú pálcákat rajzolunk, majd kicsit dermedni hagyjuk, és amikor még lágy, mindegyiket megszórjuk a durvára tört dió krokant-tal. (Kicsit bele is nyomkodhatjuk.) Mélyhűtőbe tesszük, majd tálaláskor óvatosan lehúzzuk róluk a fóliát, és a diókrémhez kínáljuk.