2014. április 30., szerda

Joghurtos-fehér csokis dió-desszert






Régen ettünk diós édességet. A Kutya már utalt rá, hogy épp itt lenne az ideje. Én csak felhúztam a szemöldökömet, nem szóltam semmit, és másnap elétettem ezt a könnyű pohárkrémet. Ennek is már lassan 3 hete, és tulajdonképpen ez az utolsó receptem, ami még a régi konyhámban készült.
A grillázsért a Kutyánszki nem rajong, mégis boldogan nyalogatta a kanalat, huncutul mosolygott, aztán a homlokomra nyomott egy nagy cuppanóst. Ő megkapta az áhított diósságot, én meg vigyorogtam, mint az állát vakartató macska. :D









Hozzávalók 4 személyre:

7 dkg dió
4 dkg cukor
12 dkg fehér csokoládé
20 dkg görög joghurt
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 csapott mk őrölt gyömbér
2 lap zselatin
2 dl habtejszín
1 tk porcukor

Díszítéshez:
5-6 kocka olvasztott fehér csokoládé
maradék dió krokant

elkészítés:

  1. A diót durvára vágjuk és száraz serpenyőben, kis lángon megpirítjuk.
  2. Rászórjuk a cukrot, és addig melegítjük, amíg világosra karamellizálódik.
  3. Sütőpapírra öntjük, elegyengetjük, kihűtjük, majd 2/3-át késes mixerben felaprítjuk, a maradékot pedig összetördeljük vagy késsel durvára vágjuk. Mindkettőt félretesszük.
  4. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  5. A joghurtot a vaníliás cukorral és a gyömbérrel együtt fém tálba tesszük, elkeverjük, hozzáadjuk a kockákra tördelt csokit, és gőz fölött addig melegítjük, amíg a csoki felolvad benne. Hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint, hűlni hagyjuk, majd hűtőben addig dermesztjük, amíg kissé kocsonyásodni nem kezd.
  6. A késes mixerben felaprított dió krokant-t összekeverjük a csokis joghurttal.
  7. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük (a cukrot akkor keverjük hozzá, amikor a tejszínt félig felvertük), és óvatosan a csokis joghurthoz forgatjuk.
  8. A krémet elosztjuk 4 üvegpohárban, és pár órán át hűtőben dermesztjük.
  9. A díszítéshez egy tálcára alufóliát teszünk, a csokit pedig gőz fölött megolvasztjuk, majd kis zacskóba kanalazzuk, amin a szokásosnál nagyobb lyukat ejtünk. Az alufóliára széles pálcákat rajzolunk a csokiból, kicsit hagyjuk dermedni, és amikor még lágy, mindegyiket megszórjuk a durvára tört grillázzsal. (Kicsit bele is nyomkodhatjuk.) Mélyhűtőbe tesszük, majd tálaláskor óvatosan lehúzzuk róluk a fóliát, és a diókrémhez kínáljuk.