2015. július 31., péntek

Meggyes tésztafelfújt









Emlékezetem szerint még nem ettem tésztafelfújtat, ezért nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet. Annál is inkább, mert mostanában többször is szembe jött velem itt-ott. Nem várhattam tovább, muszáj volt végre nekifognom. Nem bántam meg, mert azon túl, hogy rendkívül egyszerű elkészíteni, nagyon finom is. Tulajdonképpen bármilyen bogyós gyümölcsöt választhatunk hozzá, de én most savanykás ízre vágytam, ezért került bele meggy.
A képen látható sütőtál nem 24 cm-es, mint ahogyan azt a receptben egyébként javaslom, hanem egy kicsivel kisebb, de ez csak az én heppem miatt készült most ebben. A maradékot másnap egy egészen kicsi tálkában sütöttem meg.










Hozzávalók 4-6 személyre:

25 dkg penne tészta (Molnár tészta)
15 dkg túró
15 dkg mascarpone
2 tojás
6 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
1,25 dl tejszín
csipet só
vaj a forma kikenéséhez

Meggyzseléhez:
1 üveg (700 ml) meggybefőtt
2,5 dkg étkezési keményítő
4 dkg cukor
1 kezeletlen citrom héja

Tetejére:
1 dkg mandula
1 tk. kristálycukor

elkészítés:

  1. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és lecsepegtetjük.
  2. A meggyzseléhez a citromot forró vízzel alaposan megmossuk, szárazra töröljük, a belső fehér héj kivételével vékonyan meghámozzuk, és a héját nagyon vékony csíkokra vágjuk.
  3. A meggybefőttet szűrőkanálba öntjük, a levét (kb. 3,5 dl) felfogjuk, és 4-5 evőkanálnyit simára keverünk a keményítővel.
  4. A többi levet a cukorral és a citromhéjjal együtt felforraljuk, szűrőkanállal kivesszük belőle a citromhéjat, a léhez hozzákeverjük a keményítős meggylevet, pár pillanatig forraljuk, majd hozzáöntjük a meggyet.
  5. A túrót villával áttörjük, elkeverjük a mascarponéval, a tojások sárgájával, a kétféle cukorral és a tejszínnel.
  6. A fehérjét kemény habbá verjük, a túrós masszához forgatjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a főtt tésztát.
  7. Egy 24 cm átmérőjű hőálló tálat kivajazunk, lerakunk egy réteg tésztát, elosztjuk rajta a meggyet, befedjük a maradék tésztával, megszórjuk mandulával és cukorral, és előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (aluról a 2. sín)
sütési idő: kb. 30 perc

 






























A recept a Kifőztük magazin júliusi számában is megjelent.