2015. július 31.

Meggyes tésztafelfújt







Emlékezetem szerint még nem ettem tésztafelfújtat, ezért nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet. Annál is inkább, mert mostanában többször is szembe jött velem itt-ott. Nem várhattam tovább, muszáj volt végre nekifognom. Nem bántam meg, mert azon túl, hogy rendkívül egyszerű elkészíteni, nagyon finom is. Tulajdonképpen bármilyen bogyós gyümölcsöt választhatunk hozzá, de én most savanykás ízre vágytam, ezért került bele meggy.
A képen látható sütőtál nem 24 cm-es, mint ahogyan azt a receptben egyébként javaslom, hanem egy kicsivel kisebb, de ez csak az én heppem miatt készült most ebben. A maradékot másnap egy egészen kicsi tálkában sütöttem meg.






Hozzávalók 24 cm-es sütőtálhoz:

25 dkg penne tészta
15 dkg túró
15 dkg mascarpone
2 tojás
6 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
1,25 dl tejszín
egy csipet só
vaj a formához

Meggyzseléhez:
1 üveg (700 ml) meggybefőtt
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
4 dkg cukor
1 kezeletlen citrom héja

Tetejére:
1 dkg mandulapehely
1 tk. kristálycukor

elkészítés:

  1. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és lecsepegtetjük.
  2. A meggyzseléhez a citromot vékonyan meghámozzuk (a belső fehér része nem kell), és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
  3. A meggybefőttet szűrőkanálba öntjük, a levét (kb. 3,5 dl) felfogjuk, és 4-5 evőkanálnyit simára keverünk a keményítővel.
  4. A többi levet a cukorral és a citromhéjjal együtt felforraljuk, majd kivesszük belőle a citromhéjat, és a léhez hozzákeverjük a keményítős meggylevet. Pár pillanatig forraljuk, majd hozzáöntjük a meggyet.
  5. Az áttört túrót elkeverjük a mascarponéval, a tojások sárgájával, a cukrokkal, a tejszínnel, és hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, valamint a főtt tésztát.
  6. Egy réteg tésztát lerakunk a kivajazott sütőtálban, elosztjuk rajta a meggyet, befedjük a többi tésztával, és megszórjuk mandulával, ill. cukorral. Előmelegített sütőben készre sütjük. Negyedórát hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (aluról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 30 perc



 















A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.