2013. augusztus 12.

Magyaros „pizzanyelv”

...az abszolút kedvenc


  

Miután a sajttal töltött szélű kis pizzáimon is leteszteltem az új sütőnket, megtáltosodtam, és semmi sem állíthatott meg abban, hogy megpróbáljam reprodukálni a kedvenc magyaros pizzánkat, amit elég sűrűn rendelünk egy közeli étteremből. A pizzatészta már jól vizsgázott a napokban, most csak annyit változtattam rajta, hogy kevés tejet is tettem bele. A mártást eddig még nem sikerült olyanra főzni, ami hasonlít az általunk annyira szeretetthez, de most ismét nekifogtam, hátha ezúttal csoda történik – a végeredményt pedig magam sem akartam először elhinni. Amikor a Kutyafül lenyelte az első falatot, elkerekedett szemekkel rám nézett, és fátyolos tekintettel közölte, hogy soha többet nem rendelünk pizzát, mert ez a mostani szerinte bizony lekörözi az éttermit. Minden nagyképűséget félretéve, én is osztom a véleményét, el is csodálkoztam rajta, hogy valóban eltaláltam az ízeket. Nagyon jót ettünk belőle, ajánlom is mindenkinek, aki rajong a puha tésztájú, magyaros pizzáért.


Hozzávalók 4 kis pizzához:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
1 tk. cukor
1 tk. só
1
½ ek. olívaolaj
1,5 dkg friss élesztő
1 dl víz
0,5 dl tej

a mártáshoz:
1 fej vöröshagyma (tisztítva kb. 15 dkg)
4 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg sűrített paradicsom
1 púpozott ek. ketchup

1 mk. csípős vagy édes Piros Arany, vagy 1 tk. darált, nyers paprika
1 tk. oregánó
1 mk. bazsalikom
1 mk. rozmaring
½ mk. őrölt babérlevél
őrölt fekete bors
1 tk. cukor vagy méz (elhagyható)

2 ek. olívaolaj
1 dl víz

a feltéthez:
10 dkg (csípős) szalámi
20 dkg reszelt (füstölt) sajt (ementáli, eidami vagy trappista)
1 kis szál hegyes erős paprika
4 szelet pácolt, füstölt császárszalonna
egy kis fej lila hagyma fele

elkészítés:

  1. A tésztához a langyos, tejes vízben elkeverjük az élesztőt a cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt és az olívaolajat a sóval vegyített liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A mártáshoz a hagymát lereszeljük, a fokhagymát áttörjük és a felhevített olívaolajon megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot, a Piros Aranyat, megfűszerezzük, felöntjük a vízzel, és sűrű mártássá főzzük.
  5. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 4 gombócot formázunk belőle, és letakarva 10 percet pihentetjük.
  6. Közben a megtisztított, félbevágott lila hagymát és a hegyes erős paprikát vékonyra szeljük. A bacont felcsíkozzuk.
  7. A tésztabucikat enyhén lisztezett munkalapon 18×10 cm-es, ovális alakúra nyújtjuk, majd mindegyiket megkenjük 1-1 jó evőkanálnyi mártással, megpakoljuk a szalámival, és megszórjuk sajttal. Elrendezzük rajtuk a paprika- és a baconszeleteket, és előmelegített sütőben készre sütjük. Lila hagymával díszítve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc


Megjegyzés, tipp:
Aki jobban kedveli az olasz típusú, ropogósabb tésztájú pizzát, az válassza a villanysütő pizzasütés funkcióját.
A megmarad mártást felhasználhatjuk pl. melegszendvicshez vagy főtt tésztához, nokedlihez.