2014. március 7., péntek

Tejes-vajas kifli vadkovásszalBevallom, nem kellett sok kenyeret megsütnöm ahhoz, hogy Zsófi, az én ügyes vadélesztőm olyan hamar megerősödjön, mert már a 4. kenyér olyan volt, mintha „rendes” kovásszal készült volna. Nem tudom hogy lehet, de vagy a lakásunk levegője tartalmaz szupererős élesztőgombákat, vagy én becézgettem és etettem Zsófit olyan szorgalmasan, hogy megtáltosodott. Alighogy kisült az a kenyér, ami már pont olyan volt, mint amilyennek lennie kell, egyből elkezdtem másféle kelt tésztákon agyalni. Gyakorlatilag most már bármit megvalósíthatok, így víz helyett tejjel vagy joghurttal is dolgozhatok, jöhetnek a kiflik, zsömlék, kalácsok. :) A tészta se ragad már, gyakorlatilag pont olyan könnyen formázható, mint ahogyan korábban megszoktam az élesztős tészták kapcsán. Annyira örülök, mert még mindig hihetetlennek és csodálatosnak tartom, hogy a megszokott élesztő nélkül is asztalra kerülhet a kenyér vagy egyéb péksütemény. Nagyszerű kaland napról-napra, hétről-hétre megtapasztalni, hogy mire képes a liszt és a víz/tej keveréke.
Ez a kifli is olyan finom lett, hogy legszívesebben bepusziltuk volna az összeset, és valamiért azt gondolom róla, hogy ettől biztos nem hízunk. :D Oké, ez nyilván nem így van, de tuti, hogy élesztő nélkül egészségesebb kelt tésztákat viszünk be a szervezetünkbe.Tésztához:
10 dkg aktív vadélesztő + 1 dl víz + 10 dkg kenyérliszt
45 dkg finomliszt
1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek cukor
1 csapott ek só
2,3 dl tej
5 dkg vaj

Tojásmázhoz
1 kis tojás
1 ek tej

elkészítés:

Az előkészületekhez a befőttes üvegben lévő vadkovászt megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel, és hagyjuk, hogy felfusson.

  1. Egy kelesztőtálba kiöntünk a kovászból 10 dkg-nyit és ezt is megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel, majd letakarva, meleg helyen hagyjuk, hogy megbuborékosodjon.
  2. Ekkor rászórjuk a liszteket, a cukrot és a sót, és a meleg tejben felolvasztott vajjal együtt lágy tésztává dagasztjuk.
  3. A tál alját kilisztezzük, beletesszük a tésztát és letakarva, meleg helyen 10 percet pihentetjük, majd újra megdagasztjuk és letakarva hagyjuk 1 órát.
  4. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és meghajtogatjuk fentről le, lentről fel, ill. jobbról és balról is, és letakarva pihentetjük 1 órát.
  5. Ismét hajtogatjuk és megint pihentetjük 1 órán át, majd megint hajtogatás és 1 óra pihentetés következik.
  6. Ekkor enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé kihúzogatjuk a tésztát, majd kinyújtjuk úgy, hogy mindenhol kb. ujjnyi vastag és 45x30 cm-es téglalap alakú legyen.
  7. Háromszögekre vágjuk, a háromszögek alapját középen 1 cm hosszan bevágjuk, és ahogy a kiflit szokás, feltekerjük és meghajlítjuk. (Ha kör alakúra nyújtjuk és az így kapott cikkeket feltekerjük, akkor tapasztalatom szerint más formájú lesz a kifli, azaz nem croissant-hoz hasonló, mint most az enyém, hanem hagyományos kifliformájú.)
  8. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük és letakarva 1 óra alatt megkelesztjük. A sütőt közben előmelegítjük és az aljába egy kis tálka vizet teszünk.
  9. Ha a kiflik megkeltek, tetejüket megkenjük a tojásmázzal és pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:
Ha a vadélesztőnk elég erős, mint például az én Zsófim, akkor az 1 órás kelesztési időket 30 percre is lerövidíthetjük, ha pl. téli időszakban konvektorra tesszük a kelesztőtálat. Ilyenkor tegyünk alá egy kistányért is, hogy ne közvetlenül érintkezzen a felfelé áramló meleg levegővel! Fontos, hogy mindig takarjuk is be, különben kiszárad a tészta.