A szilveszter közeledtével különösen úgy érezem, hogy nagy szükség van a sós süteményekre és a ropogtatni valókra, hogy az év utolsó napján se maradjunk nassolni való nélkül. És hogy ezeket a sósságokat ne a boltban kelljen megvenni, megint recepteken kezdtem gondolkodni. Eszembe jutott a kedvenc, ropogós krékerem, ezért annak a tésztáját vettem volna alapul, de közben megakadt a szemem egy jópofa recepten, és végül azt választottam, egy kis átalakítással. A krékereimhez képest egészen más jellegű sós süti kerekedett, akarom mondani kígyózott ki belőle. :D Nevezhetném én is ropinak a formája miatt, de ízében és állagában mégsem hasonlít rá. Egy a lényeg: finom is, ropog is – gyorsan be lehet kapkodni belőle az összeset, ha nem vigyázunk. :D
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
a tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, cheddar, füstölt sajt stb., akár vegyesen is)
kb. 4 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só
a tetejére:
1 kis tojás
durva szemű só
köménymag és szezámmag vegyesen
elkészítés:
- A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, alaposan elkeverjük a reszelt sajttal, és a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, majd sima felületű tésztává gyúrjuk. (A tészta állaga a linzertésztáéhoz hasonló kell, hogy legyen, azaz se nem túl lágy, se nem túl kemény.)
- A tésztát liszttel hintett felületen 20x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, majd függőlegesen 0,5 cm vastag rudakra szeljük.
- Az így kapott 20 cm hosszú rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé, lekenjük felvett tojással, megszórjuk köménymaggal, szezámmaggal és igény szerint durva szemű sóval.
- Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük. A pálcikákat üvegpoharakba állítva, vagy hosszúkás tálba téve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: 20-25 perc
Ötlet: innen