2017. március 20.

Segítsüti 2017 tavasz – Ribizlilekváros isler






Egy megtisztelő megkeresésnek köszönhetően idén, nagy örömömre én is részt veszek a 30 gasztroblogger közreműködésével megrendezendő jótékonysági akcióban, nevezetesen a Segítsüti Közhasznú Alapítvány tavaszi online árverésén. Ezúttal a Bátor Tábor súlyosan beteg gyermekei kaphatják meg a befolyt támogatási pénzösszeget, amiből társasjátékot, hátizsákokat, kempingszékeket és különféle gépeket vásárolnak majd.

A 2001-ben létrejött, erdőkkel, mezőkkel körbevett Bátor Tábor Hatvanban működik, és olyan, mint egy élménypark. Azáltal, hogy kalandos feladatokon és különféle kihívásokon keresztül különleges élményeket nyújt a rászoruló gyermekek, valamint családtagjaik számára, segíti a gyógyulásukat, ill. sikerélményt és megerősítést is ad. A gyermekek ilyen módon erőt meríthetnek a betegségük leküzdéséhez, és reményt kaphatnak a gondtalan gyermekkorba való visszatéréshez. Ezek a programok ingyenesek!
A különféle tábortípusok keretein belül teljes körű egészségügyi ellátást és ezáltal biztonságérzetet garantálnak, miközben a gyerekek önfeledten játszhatnak. Orvosok, nővérek, dietetikusok, gyógytornászok gondoskodnak róluk a nap 24 órájában.
A tábor olyan családoknak is segítséget nyújt, akik valamilyen súlyos betegség következtében elvesztették a gyermeküket.
Évente 1000 táborozót fogadnak 47 hazai és 13 külföldi kórházban, a hatvani táborhely pedig egyszerre 168 fő elszállásolására alkalmas. A Bátor Tábor regionális központtá nőtte ki magát – Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeznek hozzájuk gyerekek.

A Segítsüti 2017-es tavaszi kampánya tehát most e tábor rendkívül fontos és szívet melengető küldetésének támogatását tűzte ki célul.

Az elkészített édességek 2017. március 20-án, hétfőn, azaz a mai napon jelennek meg az árverésben résztvevő blogokon. A süteményekre a Segítsüti oldalán, a SÜTIÁRVERÉS menüpontra kattintva lehet licitálni. Ehhez csupán egy regisztrálás szükséges. A korábbi regisztrációk viszont továbbra is élnek.
Az árverés 3 napig tart, és 2017. március 23-án 16:00 órakor fejeződik be. Aki a licitálási idő végéig az adott süteményért a legmagasabb összeget ajánlja, az lesz a nyertes.
Előzetes egyeztetés után a frissen sütött süteményt a gasztroblogger postázza, vagy a megbeszélt helyen átadja a győztesnek.

A Segítsüti a facebookon is jelen van.

Én egy olyan klasszikus sütivel készültem, amit a legtöbb gyerek és felnőtt szeret. Az is fontos szempont volt, hogy postázható legyen, ha netalán tán eljutna odáig. 😺 Mivel islert még sosem sütöttem, de régóta készültem rá, ezért a Segítsüti jó apropó volt, hogy végre elkészítsem. Szándékosan kisebb méretűre szaggattam, hogy gyerekkézbe való is legyen, a felnőttek számára meg csak 2-3 harapás. 😺 A lekvárt is frissen főztem hozzá. Úgy érzem, nagyon jól sikerült.☺

Az én sütimre ide kattintva licitálhatsz.

Ribizlilekváros isler


  





Hozzávalók 18 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg félfogós búzaliszt
5 dkg pirított, darált mandula
12 dkg vaj
10 dkg darált nádcukor
2 dkg tejföl
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

Ribizlilekvárhoz (kb. 18 dkg-hoz):
30 dkg mirelit ribizli
5 dkg nádcukor

Bevonáshoz és díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)
1 tk. napraforgóolaj
kb. 3 dkg tejcsokoládé

elkészítés:

  1. A lekvárhoz a ribizlit a cukorral felforraljuk, és kis lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg lekvár állagúvá nem sűrűsödik. Ha szükséges, botmixerrel pürésítjük. Kihűtjük.
  2. A tésztához a puha vajat robotgéppel krémesre kavarjuk, a cukrot is hozzáadva felhabosítjuk, majd alaposan elkeverjük a sóval, a szobahőmérsékletű tejföllel és a tojással.
  3. Hozzáadjuk az őrölt mandulával, citromhéjjal elvegyített lisztet, és miután fakanál segítségével összeállítottuk a tésztát, a lágy linzermasszát habkártyával egy ív folpack közepére halmozzuk. Becsomagoljuk, gömbölyűre formázzuk, és 1-1 ½ órát hűtőben pihentetjük.
  4. Alaposan belisztezett deszkára tesszük, a tészta felületét is meghintjük liszttel, és kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. 6 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával körlapokat szaggatunk ki belőle. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, szükség esetén hűtjük, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  5. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben egymás után halványbarnára sütjük (akkor jó, ha a széle épp, hogy csak elkezd barnulni). Kicsit hűlni hagyjuk.
  6. A még langyos tésztalapok közül minden másodikat megkenjük 1-1 szűk teáskanál ribizlilekvárral, ráteszünk 1-1 üres korongot, és kissé összenyomjuk.
  7. A megtöltött islereket teljesen kihűtjük, majd folpackkal letakarva, pár órát vagy egy napot állni hagyjuk.
  8. A sütemények teljes felületét bevonjuk vízgőz fölött megolvasztott, napraforgóolajjal kevert étcsokoládéval (én a sütik oldalára szilikon ecsettel vittem fel a csokoládét, tortarácsra tettem, majd utána kanállal csorgattam a tetejükre a csokit), és dermedni hagyjuk.
  9. Az islerek felének a tetejére olvasztott tejcsokoládéból tetszés szerinti mintát rajzolunk, és miután megdermedt rajtuk a rajzolat, már fogyasztható.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 12 perc
 

Megjegyzés:
A Pennyben kapható saját márkás Zarbitter Schokolade nagyon jó viszkozitású, szépen be lehet vonni vele a süteményeket.