2020. március 28.

Egyszerű csokoládétorta (vegán)







Úgy gondolom, vészterhes időkben vagy valamilyen lelki trauma idején a legtöbben különösen tudunk örülni a finomságoknak. És bár az édesség mindig nyerő – karantén ide vagy oda –, most pláne jól tud esni, ha szorongunk. Nem mintha amúgy a szorongást hizlaló ételekkel kéne orvosolnunk, de most nem is ez a cél. Csupán arról van szó, hogy egy szelet finom sütemény mindig megmelengeti a lelkünket. :) Ez az alábbi torta bizony jó kakaós, ráadásul olyan könnyen el lehet készíteni, hogy akár még a nagyobb gyerekekre is rábízhatjuk a vele való munkálatokat. Nincs benne se tejtermék, se tojás, úgyhogy még viszonylag olcsónak is mondható. Arról nem is beszélve, hogy tök olyan az állaga, mint a piskótáé: könnyű és puha. :) Ráadásul azokat is megörvendeztethetjük vele, akik arra kényszerülnek, hogy mellőzzék az állati eredetű alapanyagokat.
Most, hogy a jelen helyzetben nem járhatok edzésre, bőven van időm kísérletezni a vegán édességekkel. Igaz, most csak a szűk családom kóstolhatja meg az eredményt. De ha majd újra mehetek sportolni, már nem csak magunknak, hanem végre az edzőmnek és a családjának is örömet szerezhetek a most letesztelt vegán desszertekkel. :)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
23 dkg finomliszt vagy fehér tönkölyliszt
20 dkg cukor
3 dkg holland kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
½ tk. só
2,3 dl hideg víz
6 ek. olívaolaj (vagy más növényi olaj)
1 ek. frissen facsart citromlé vagy almaecet/fehérborecet
1 tk. vanília esszencia

Kakaós cukormázhoz:
12 dkg nádporcukor
1 dkg holland kakaópor
5 dkg vegán margarin
½ tk. vanília esszencia
2 ek. kókuszkrém
2 ek. víz


Díszítéshez:
vegán étcsokoládé-forgács

elkészítés:

  1. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, a szódabikarbónával, és belevegyítjük a cukrot és a sót.
  2. A vizet összekeverjük az olajjal, a citromlével, a vanília esszenciával, a lisztes keverékhez öntjük, és csomómentesre keverjük.
  3. A tésztamasszát a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tortát kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A mázhoz a porcukrot, a kakaóport, a puha vajat, a vanília esszenciát tálba tesszük, és robotgéppel alacsony fokozaton elkezdjük keverni, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a vízzel kevert kókuszkrémet. Magas fokozaton keverjük tovább még néhány másodpercig. A mázat a tortára kenjük, megszórjuk csokiforgáccsal, felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód_ alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc







Ötlet: innen