2015. április 17., péntek

Joghurttorta kandírozott földieperrel









Utoljára újévkor ebédeltünk együtt Anyáékkal, úgyhogy február végén éppen ideje volt az újbóli közös étkezésnek. Ez a torta is még erre az alkalomra készült.
Könnyed édességet terveztem sütni. Kapóra jött a natúr joghurt, ami egy ideje már a hűtőben várakozott. Továbbá mindenképp fel akartam használni a busójáráson vásárolt kandírozott gyümölcsök valamelyikét. Végül a földieper mellett döntöttem. Így ez a nem túl édes torta részben nyári, részben pedig téli hangulatú lett – a joghurtnak köszönhetően üdítő, könnyű, a kandírozott gyümölcs viszont még a telet idézi. A tésztáját egyébként egy már bejáratott és kedvencnek számító tortámtól vettem át, mert nem kell sokat pepecselni vele, mint ahogyan a krémmel sem. Az eredménnyel szerencsére mindenki meg volt elégedve. :)













Hozzávalók 8 szelethez, 17 cm-es tortaformához:

Tésztához:
5 dkg liszt
1 csapott tk sütőpor
4 dkg cukor
1 nagy tojás
1 ek napraforgóolaj
1 tk fehérborecet

Krémhez:
1 doboz (33 dkg) görög joghurt
6 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg kandírozott földieper
1 citrom héja
2,5 dl tejszín
8 lap zselatin

Díszítéshez:
2 dkg kandírozott földieper
3 dkg mandulapehely


elkészítés:
  1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a cukorral, hozzáadjuk a villával felvert tojásokat, az olajat és a fehérborecetet, és kézi habverővel összekeverjük.
  2. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírral együtt visszatesszük a formába, és visszakapcsoljuk rá a sütőforma karimáját.
  3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A krémhez és a díszítésre szánt kandírozott földiepret felaprítjuk. A citromot forró vízzel alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük.
  4. Az alaposan kicsavart zselatint 0,5 dl felmelegített tejszínben feloldjuk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál joghurtot.
  5. A többi joghurtot elkeverjük a kétféle cukorral és a zselatinos tejszínnel, hozzáadjuk a citromhéjat és 3 dkg kandírozott földiepret, majd félretesszük, amíg éppen, hogy csak zselésedni nem kezd. (Ez 2-3 perc.)
  6. Közben a maradék tejszínt kemény habbá verjük, a joghurtos krémhez forgatjuk, ráöntjük a tortalapra, és elsimítjuk a tetejét. Letakarjuk folpackkal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  7. A díszítéshez a mandulát száraz serpenyőben kis lángon megpirítjuk, kihűtjük.
  8. A tortáról lekapcsoljuk a peremét, megszórjuk a pirított mandulával és a gyümölccsel, és tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc


Tipp:
A tortát körben tejszínhabrózsákkal is feldíszíthetjük, és akkor elég csak a közepét megszórni pirított mandulával és eperrel. A dekorálásnak csak a fantáziánk szabhat határt. :)

Megjegyzés:
Természetesen eper helyett más gyümölcsöt is lehet használni, és a hozzávalók akár 20 cm-es tortaformához is elegendőek lehetnek.




































A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megjelent.