A minap megvillant előttem a konyhaszekrény legfelső polcán a gondola alakú tepsi, amire anno nagy boldogan lecsaptam az egyik netes oldalon, de aztán csak kb. 3-szor használtam. Pedig olyan jópofa. :D Most direkt ehhez a tepsihez gyártottam receptet, ami persze nem vall őrült nagy fantáziára, de legalább nagyon finom. :D A citrombors és a mustár savanykás íze szerintem igen jól harmonizál a pizzatésztával, és annyira jól vizsgázott, hogy gyors egymásutánban kétszer is elkészítettem. Vendégvárónak is jó választás. ;)
a tésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ½ ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. finomítatlan nádcukor
1 tk. só
2 dkg friss élesztő
15 dkg natúr joghurt
kevés víz (elhagyható)
a feltéthez:
40 dkg csirkemellfilé
2 fej vöröshagyma
1 piros húsú kaliforniai paprika
zöldfűszeres citrombors
fokhagyma granulátum
só
1 púpozott ek. mustár
1 púpozott ek. tejföl
1 ek. szilárd mangalicazsír
reszelt sajt (cheddar, parmezán, mozzarella, Pannónia vagy ementáli vegyesen)
elkészítés:
- A tésztához a cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a meglangyosított joghurttal, egy kevés liszttel, és lisztel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat (ha szükséges, egy kevés langyos vizet), és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
- A feltéthez a nagyon vékonyra felcsíkozott húst beszórjuk a fűszerekkel és a sóval.
- A félbevágott, vékonyra szelt hagymát a felaprított kaliforniai paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük, közben enyhén sózzuk, majd rátesszük a húst, és néha megkeverve pirulásig sütjük. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és összesütjük. Félretesszük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és csónak alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk, -szaggatjuk.)
- 5 tésztalapot a tepsi mélyedéseibe fektetünk, rájuk halmozzuk a húst, és megszórjuk reszelt sajttal. Letakarva kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
- A pizzacsónakokat sütőbe toljuk és készre sütjük. Így járunk el a másik 5 tésztával is, majd tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés, tipp:
Megfelelő kiszúróforma híján a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd negyedóra pihentetés után hosszúkás lapokra nyújtjuk és kissé széthúzzuk. A tésztalapokat a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Megfelelő kiszúróforma híján a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd negyedóra pihentetés után hosszúkás lapokra nyújtjuk és kissé széthúzzuk. A tésztalapokat a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.