2014. június 2.

Citromos gombakrémleves






Ó, igen, ezt is megértük - gombalevest főztem! :D Persze ez nem az a különleges fajta gombaleves, amiben pl. erdei gomba van, hanem még mindig azt a kedves kis csiperkét használtam fel hozzá, amit már jól ismerek. Készült már belőle saláta, mártás, töltelék, ill. hús tetejére is rá szoktam ültetni. Levest viszont eddig még nem főztem belőle. Mivel azonban a minap vettem egy dobozkával, úgy gondoltam, most nem salátába teszem, hanem végre valahára kipróbálom a krémlevest, hátha még én is eszek belőle. Én egyébként krémleveses vagyok, ilyen formában ui. azt a zöldséget is képes vagyok lenyelni, amit csak úgy feldarabolva semmi pénzért nem ennék meg.
Bevallom, nem értek a gombához, hogy milyen ízesítés illik hozzá az általam eddig használt fűszereken kívül, ezért bátran bele mertem löttyinteni egy fél evőkanálnyi citromlevet. Csodák-csodájára nem rontotta el, sőt pikánssá tette, legalábbis a Kutyafül ezt mondta. Sajnos én még levesnek sem szerettem meg, hiába krémesítettem, ezért neki kellett megennie az egészet, ami persze nem volt baj, mert olyan jól sikerült, hogy simán bekanalazta egyedül is 2 nap alatt. :)
Én pedig tovább reménykedem, hogy igen is létezik olyan gomba, amit képes leszek majd egyszer megenni, mint ahogy egyszer Ausztriában. :)






Hozzávalók 3-4 személyre:

a leveshez:
30 dkg fehér csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
6 dl csirkehúsalaplé
1 ek. vaj
½ csokor petrezselyemzöldje
őrölt fekete bors

1 dl tejszín
1 ek. frissen facsart citromlé
citromfűlevélkék

a tálaláshoz:
2 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 púpozott ek. olívaolaj
4 kis fej csiperkegomba
1 mk. vaj

elkészítés:
  1. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, és 4 fej kivételével falatnyi darabokra vágjuk.
  2. A petrezselymet megmossuk, leszárítjuk, a leveleit lecsipkedjük a szárról, és felaprítjuk.
  3. Az apróra vágott vöröshagymát a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a gombát, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 6 dl alaplével, és puhulásig főzzük. Leturmixoljuk.
  4. A levest befűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt, az aprított petrezselymet. (Ha sűrűbb levest szeretnénk, 1 evőkanál liszttel vagy 1 teáskanál keményítővel kevert tejszínnel sűrítjük.)
  5. Az olívaolajat serpenyőben felhevítjük, rátesszük az előzőleg felkockázott kenyeret, és az áttört fokhagymát is hozzáadva megpirítjuk.
  6. A félretett gombafejeket felszeleteljük, és a vajon kissé megpirítjuk.
  7. A levest tányérokba szedjük, ízlés szerint megszórjuk "bébi" citromfűlevélkékkel vagy aprított citromfűvel, és a pirított kenyérkockákkal valamint a pirított gombával együtt tálaljuk.