2014. június 2., hétfő

Citromos gombakrémleves







Ó, igen, ezt is megértük - gombalevest főztem! :D Persze ez nem az a különleges fajta gombaleves, amiben pl. erdei gomba van, hanem még mindig azt a kedves kis csiperkét használtam fel hozzá, amit már jól ismerek. Készült már belőle saláta, mártás, töltelék, ill. hús tetejére is rá szoktam ültetni, de levest eddig még nem főztem belőle. Mivel azonban a minap vettem egy dobozkával, úgy gondoltam, most nem salátába teszem, hanem végre valahára kipróbálom a krémlevest, hátha még én is eszek belőle. Én egyébként krémleveses vagyok, így ui. azt a zöldséget is képes vagyok lenyelni, amit csak úgy feldarabolva semmi pénzért sem.
Bevallom, nem értek a gombához, hogy milyen ízesítés illik hozzá az általam eddig használt fűszereken kívül, ezért bátran bele mertem löttyinteni egy fél evőkanálnyi citromlevet. Csodák-csodájára nem rontotta el, sőt pikánssá tette, legalábbis a Kutyafül ezt mondta. Sajnos én még levesnek sem tudom szeretni, hiába krémesítettem, ezért neki kell megennie az egészet. De ez egyáltalán nem baj, mert annyira ízlett neki, hogy simán el fog fogyni. :)
Én pedig tovább reménykedem, hogy igen is létezik olyan gomba, amit képes leszek majd egyszer megenni, mint ahogy egyszer Ausztriában. :)










Hozzávalók 3-4 személyre:

Leveshez:
30 dkg fehér csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
6 dl csirkehúsleves alaplé
1 ek vaj
½ csokor petrezselyemzöldje
őrölt fekete bors

1 dl tejszín
1 ek frissen facsart citromlé
citrom ízű kakukkfű

Levesbetéthez:
2 szelet kenyér
1 jó ek olívaolaj
4 kis fej csiperkegomba
1 mk vaj

elkészítés:

  1. A gombát megmossuk, megtisztítjuk és 4 fej kivételével falatnyi darabokra vágjuk. A petrezselyem zöldjét megmossuk, leszárítjuk, leveleit felaprítjuk.
  2. A hagymát és a fokhagymákat megtisztítjuk, előbbit felaprítjuk, utóbbit fokhagymanyomóval áttörjük.
  3. Az apróra vágott vöröshagymát a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagyma felét és a gombát, és 1-2 percig együtt pirítjuk.
  4. Felöntjük 6 dl vízzel és addig főzzük a gombát, amíg puha nem lesz. Ekkor botmixerrel pürésítjük.
  5. A levest megfűszerezzük, hozzákeverjük a tejszínt, majd hozzáadjuk a petrezselymet is. (Ha valaki ennél sűrűbbre szeretné, akkor a tejszínt keverje el 1 ek liszttel/keményítővel, adjon hozzá egy merőkanállal a levesből, majd ezzel sűrítse be az ételt.)
  6. Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, felhevítjük, rátesszük az előzőleg felkockázott kenyeret, majd a már áttört fokhagyma másik felét is hozzáadva megpirítjuk.
  7. A félretett 4 fej gombát felszeleteljük és egy serpenyőben a vajon kissé megpirítjuk.
  8. A levest tányérokba szedjük, ízlés szerint megszórjuk bébi citromfűlevéllel, vagy ha ez nincs, akkor aprított citromfűvel, és pirított kenyérkockát, valamint pirított gombát kínálunk hozzá.