2014. június 2., hétfő

Citromos gombakrémleves





Ó, igen, ezt is megértük - gombalevest főztem! :D Persze ez nem az a különleges fajta gombaleves, amiben pl. erdei gomba van, hanem még mindig azt a kedves kis csiperkét használtam fel hozzá, amit már jól ismerek. Készült már belőle saláta, mártás, töltelék, ill. hús tetejére is rá szoktam ültetni, de levest eddig még nem főztem belőle. Mivel azonban a minap vettem egy dobozkával, úgy gondoltam, most nem salátába teszem, hanem végre valahára kipróbálom a krémlevest, hátha még én is eszek belőle. Én egyébként krémleveses vagyok, így ui. azt a zöldséget is képes vagyok lenyelni, amit csak úgy feldarabolva semmi pénzért sem.
Bevallom, nem értek a gombához, hogy milyen ízesítés illik hozzá az általam eddig használt fűszereken kívül, ezért bátran bele mertem löttyinteni egy fél evőkanálnyi citromlevet. Csodák-csodájára nem rontotta el, sőt pikánssá tette, legalábbis a Kutyafül ezt mondta. Sajnos én még levesnek sem tudom szeretni, hiába krémesítettem, ezért neki kell megennie az egészet. De ez egyáltalán nem baj, mert annyira ízlett neki, hogy simán el fog fogyni. :)
Én pedig tovább reménykedem, hogy igen is létezik olyan gomba, amit képes leszek majd egyszer megenni, mint ahogy egyszer Ausztriában. :)






Hozzávalók 3-4 személyre:

Leveshez:
30 dkg fehér csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
6 dl csirkehús alaplé
1 ek. vaj
½ csokor petrezselyemzöldje
őrölt fekete bors

1 dl tejszín
1 ek. frissen facsart citromlé
citromfűlevélkék

Levesbetéthez:
2 szelet kenyér
1 púpozott ek. olívaolaj
4 kis fej csiperkegomba
1 mk. vaj

elkészítés:
  1. A gombát megmossuk, megtisztítjuk és 4 fej kivételével falatnyi darabokra vágjuk. A petrezselyem zöldjét megmossuk, leszárítjuk, leveleit felaprítjuk.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagyma felét, a gombát, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 6 dl vízzel, és puhulásig főzzük. Botmixerrel pürésítjük. A levest megfűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt és az aprított petrezselymet. (Ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor a tejszínt elkeverjük 1 evőkanál liszttel vagy 1 teáskanál keményítővel, hozzáadunk egy merőkanállal a levesből, majd ezzel besűrítjük az ételt.)
  3. Az olívaolajat serpenyőbe öntve felhevítjük, rátesszük az előzőleg felkockázott kenyeret, és az áttört fokhagyma másik felét is hozzáadva megpirítjuk.
  4. A félretett 4 fej gombát felszeleteljük és a vajon kissé megpirítjuk.
  5. A levest tányérokba szedjük, ízlés szerint megszórjuk "bébi" citromfűlevélkékkel vagy aprított citromfűvel, és a pirított kenyérkockákkal valamint a pirított gombával együtt tálaljuk.