2023. február 27.

Pekándiós hajdinatál kétféleképpen (vegán)

 

 



Jó rég főztem utoljára hajdinát, pedig anno megígértem magamnak és itt a nagy (?) nyilvánosság előtt is, hogy gyakran fogom készíteni. Ehhez képest bő 6 év telt el anélkül, hogy ontottam volna magamból a hajdinás recepteket, sőt már csak derengett, hogy egyszer mintha lett volna hozzá szerencsém. :D De csak azután esett le a tantusz, miután ötletszerzés okán rátaláltam az alábbi recept eredetijére, amivel a hűtőben fonnyadozó gombára és koktélparadicsomra vonatkozó felhasználási szándékom pont egybevágott. A dió kapcsán azért megfogalmazódott bennem, hogy mostanában milyen sűrűn használom ezt a csonthéjast, de kíváncsi voltam, vajon ízlik-e majd nekünk ebben az egytálételben is, és nem csak az elmúlt hetekben futószalagon készült salátákban. Ízlett! :D Nekem a gomba annál kevésbé, pontosabban azt már meg sem kóstoltam, mert amióta az eszemet tudom, már a szaga sem szimpi. Úgyhogy a diós-gombás hajdinától megkíméltem magam, azt csak a Kutyafül ette, a diós-sárgarépásat pedig én. Szerintem mindketten jól jártunk, mi több, degeszre ettük magunkat. :)

 


Hozzávalók 2 személyre:

a hajdinához:
18 dkg bio hajdina
12 dkg barna csiperkegomba (tisztított mennyiség)
10 dkg sárgarépa (tisztított mennyiség)
10 dkg pekándió
1 fej vörös- vagy lila hagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
4 ek. olíva- vagy kókuszolaj
2 tk. vegán margarin
2 tk. füstölt paprika
őrölt tarka bors

pár csepp citromlé

a sült paradicsomhoz:
20 dkg koktélparadicsom
1 ek. olívaolaj


elkészítés:
  1. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, tálba tesszük, megsózzuk, rálocsolunk 1 evőkanál olívaolajat, és alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, egymástól kicsit távolabb, és 150°C-ra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt készre sütjük.
  2. A hajdinát alaposan átmossuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, és közepes lángon 10-15 perc alatt megfőzzük. Ha a víz majdnem teljesen elfőtt, elzárjuk alatta a lángot, és további 5 percre lefedve hagyjuk.
  3. A hagymát, a gombát, a sárgarépát és a diót nagyon apróra vágjuk.
  4. Serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, rátesszük az aprított vöröshagymát, és fedő alatt előbb megpároljuk, majd fedő nélkül kissé lepirítjuk. A fele mennyiséget félretesszük.
  5. A serpenyőben maradt hagymához keverjük a gombát, és addig dinszteljük, amíg a levét elfövi.
  6. Eközben a felaprított répát egy másik serpenyőben a többi olajon fedő alatt elkezdjük párolni, és amint kissé megpirult, hozzáadjuk a félretett dinsztelt hagymát, és megsózzuk.
  7. Így együtt, fedő alatt tovább pároljuk, majd belekeverjük a fele mennyiségű zúzott fokhagymát és a fele adag diót. Fedő nélkül, kis lángon sütjük addig, amíg visszatérünk a gombás alaphoz.
  8. A gombát megpörgetjük egy nagy csipet sóval, hozzáadjuk a fokhagyma, valamint a dió másik felét, és 1-2 perc alatt összepirítjuk.
  9. A gombás és a répás alapot is megfűszerezzük 1-1 teáskanál pirospaprikával, kétfelé osztva belekeverjük a hajdinát, a margarint, valamint – néhány szem kivételével – a sült paradicsomot.
  10. A gombás hajdinát citromlével is ízesítjük, majd mindkét ételt kis lángon 2-3 perc alatt készre főzzük. A félretett sült paradicsommal a tetejükön tálaljuk.
Tipp:
Készíthetjük egyszerre gombával+sárgarépával is. A legtöbb zöldség illik hozzá, sőt a fentiek helyett (füstölt) tofuval is gazdagíthatjuk.

 



 

Ötlet: innen