2014. április 14., hétfő

Kalács vadkovásszalA vadélesztővel való munka nagyon izgalmas dolog, hát még ha kalács készül vele. Ez aztán az igazi kaland!
Amikor először fogtam neki, azt hittem, ebben is rögtön olyan sikeres leszek, mint a vadkovászos kenyerek és egyéb péksütik kapcsán. Tévedtem. Az első kalácsom savanyú, nehézkes és a belseje sárgás árnyalatú volt. Azt nem mondanám, hogy ehetetlenre sikeredett, mert nem - hamar elfogyott. Csupán nem olyan volt, mint a megszokott ízű és állagú élesztős kalácsok. Talán túl sokat képzeltem a vadkovászos kalácsról? Nem hinném. Inkább csak arról van szó, hogy ahhoz képest más lett, mint amit vártam tőle. Pedig nem őbenne volt a hiba, hanem bennem! Ott rontottam el a dolgot, hogy amikor csíkokra vágtam és megsodortam, túl sok levegő szökött meg belőle, ui. csúnya lett a sodormány, ezért újból összegyúrtam. Ennek hatására szerintem sikerült kinyírnom szinte az összes légbuborékot, és hiába kelt utána még egy csomó ideig, az már nem volt az igazi.
Akkor elhatároztam, hogy nem adom fel egykönnyen, és csak azért is vadélesztős kalácsot teszek az asztalra Húsvétkor. Mivel az első kalács sárgás színű lett, 2. alkalommal nem kenyér-, hanem finomliszttel etettem meg Zsófit. Izgultam is rendesen, hogy abszolút jól lakjon a drágám és sok-sok buborékot neveljen. Szerencsére nem hagyott cserben, és jól működött így is. Bevallom, még puszit is adtam neki, és nem létező fülébe súgtam egy halk „szeretlek”-et, hátha ettől megtáltosodik. (Amúgy tényleg szeretet éreztem iránta.)
A napsütéses, meleg tavaszi idő ellenére jól befűtöttem a konyhában, hogy a kalácstészta kellő hőmérséklettel is meg legyen támogatva, és ő bizony meghálálta. Gyönyörűen megkelt. A formázáskor dupla adag óvatossággal jártam el, szinte babusgattam a kis buborékokat, nehogy megszökjenek. Aztán már csak azon kellett izgulnom, hogy ízre és színre is kalácshoz hasonló legyen. Második próbálkozásnak nem is lett olyan rossz, sőt, elárulom, olyan lett, amilyennek megálmodtam. :) Biztosan megmosolyogtok, de tisztára meg tudok hatódni egy jól sikerült kelt tésztától, pláne, ha vadkovásszal készült. Ez a kalács bizony méltó az ünnephez még akkor is, ha sosem lesz olyan, mint pihe-puha élesztős társai.

Hozzávalók 1 kalácshoz:

10 dkg aktív vadkovász + 1 dl víz + 10 dkg finomliszt
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
6 dkg cukor
1 tk só
5 dkg olvasztott vaj + a kenéshez

elkészítés:

Az előkészületekhez előző nap délután megetetjük a befőttesüvegben lévő aktív vadkovászunkat 1 dl vízzel és 10 dkg kenyérliszttel, langyos helyen felfuttatjuk, majd kiöntünk belőle 10 dkg-ot egy kelesztőtálba, és ezt ugyanígy megetetjük, de kenyérliszt helyett finomliszttel. Háztartási fóliával és konyharuhával letakarva egy éjszakán át pihentetjük.

  1. A szép buborékos előtésztánkhoz hozzáadjuk a sót, a cukrot, valamint a lisztet, és a langyos tejet is hozzáöntve lágy tésztává dagasztjuk. Háztartási fóliával + konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 10 percet pihentetjük.
  2. Ezután 2-3 adagban beledagasztjuk az olvasztott vajat, és letakarva újabb 10 percet pihentetjük.
  3. A dagasztást megismételjük, 20 percet pihentetjük, majd ismételt dagasztást követően még 30 percet pihentetjük.
  4. Ezután kihúzkodjuk a tésztát, hogy téglalap alakú legyen, majd fentről és lentről, valamint jobbról és balról is egymásra hajtjuk. Hajtással lefelé kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és 1 órát kelesztjük.
  5. A fenti módon megint meghajtogatjuk, ismét 1 órát kelesztjük, majd újra hajtogatjuk és harmadszorra is 1 órán át kelesztjük.
  6. Ha a tészta már szép levegős, óvatosan enyhén lisztezett felületre borítjuk, a sütőformánál kicsit hosszabb téglalappá nyújtjuk vagy húzkodjuk, 3 egyenlő csíkra vágjuk, amiket éppen, hogy csak megsodrunk, hogy nehogy elillanjanak belőle a légbuborékok, majd hármas fonással megfonunk.
  7. Egy dobozformát kibélelünk sütőpapírral, ecset segítségével kikenjük olvasztott vajjal, és beletesszük a fonatot. Fóliával és konyharuhával letakarva 1-1,5 órát kelesztjük.
  8. Közben a sütőt előmelegítjük 220°C-ra, a kalács tetejét megkenjük vajjal és befedjük egy vízzel bespriccelt másik sütőformával. Így sütjük 20 percet.
  9. A sütő hőmérsékletét 180°C-ra csökkentjük, a kalácsról levesszük a formát, és további 30 percet sütjük. Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy megsült-e már.
  10. Ha kész, kivesszük a sütőformából, levesszük róla a sütőpapírt, és rácson hagyjuk kihűlni.

sütési mód: alul-felül sütés