2016. december 6.

Fetával, édes pepperónival töltött csirkemell dióbundában, édesburgonya pürével









Nemrégiben megint az egyik kedvenc éttermünkben ebédeltünk. Az étlapjukat igen nagy választék jellemzi, mégis kevés olyan húsétel van, ami kedvemre való, mert vagy gomba vagy velő vagy olyan zöldség szerepel bennük töltelékként, amit nem szeretek. Így jár, aki válogatós. :D Most mégis olyat sikerült találnom, amit még sosem kóstoltam, de úgy éreztem, tetszeni fog.
Az eredetileg pulykamellből készülő rántott szelet a Zorba kedvence nevet viseli, és már első kóstolásra belopta magát a szívembe. Egyértelmű volt, hogy itthon is elkészítem, de pulyka helyett csirkehúsból. A panírt is felturbóztam egy kicsit, így került bele dió. Az étteremben sült krumplival ettem, de igazából bármi jó hozzá. Sőt, ha azt akarjuk, hogy igazán görögös jellege legyen, akkor görög salátát javasolok hozzá, persze feta nélkül, hiszen az a hús töltelékében már benne van.
Mi szinte semmilyen salátát nem eszünk, amit meg igen, az nem annyira illik ehhez a fajta húshoz, így ez kilőve, ill. a nyár is rég elmúlt, amikor is a saláta jobban fogy. Ettől függetlenül nem kell lemondanunk erről a húsételről télen sem, mert megállja a helyét az adventi időszakban vagy akár karácsonykor az ünnepi asztalon. Hogy különlegesebbé tegyem, a megszokott köretek valamelyike helyett édesburgonyát készítettem hozzá. Nagyon finom volt így együtt. :)








Hozzávalók 2 személyre:

Töltött húshoz:
1 egész (kb. 45 dkg) csirkemellfilé
15 dkg feta sajt
2 (kb. 4 dkg) édes pepperóni paprika
őrölt fekete bors
egy csipet őrölt római kömény
zöldfűszeres- vagy normál só
1 dkg vaj
teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 nagy tojás (+ kevés tej, ha szükséges)
7 dkg durvára darált dió
5 dkg zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

Édesburgonyapüréhez:
2 (kb. 75 dkg) édesburgonya
2 ek. tejföl
2 dkg puha vaj
1 fej (kb. 10 dkg) lila hagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A körethez a meghámozott, kockákra vágott batátát forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és villával pürésítjük.
  2. A felaprított lila hagymát a felforrósított vajon megdinszteljük, majd a kis kockákra vágott fokhagymát is hozzáadva, kissé megpirítjuk.
  3. Rátesszük az édesburgonyapürét, sóval, borssal, pici római köménnyel ízesítjük, alaposan összekeverjük, majd a tejföllel selymesre kavarjuk. Melegen tartjuk.
  4. A lecsumázott, magházától megfosztott pepperónikat feldaraboljuk, és felforrósított vajon megdinszteljük. A feta sajtot villával áttörjük, majd elkeverjük a dinsztelt paprikával.
  5. A két fél mellfiléről levágjuk a belső filéket, félretesszük, a többi húst pedig oldalt majdnem teljesen bevágjuk. Mindkettőt széthajtjuk, mint egy könyvet, és 2 ív folpack között kiklopfoljuk.
  6. Mindkét oldalukon meghintjük kevés zöldfűszeres sóval, őrölt borssal, majd a filék egyik felére halmozzuk a pepperónis feta sajtot, és kissé ellapítjuk rajta.
  7. A húsok szabadon maradt felét ráhajtjuk a töltött részre, (ha szükséges, fogvájóval összetűzzük), majd előbb lisztbe, utána felvert tojásba mártjuk, végül pedig megforgatjuk a diós morzsában. (A félretett 2 kisebb húsdarabot töltetlenül panírozzuk be.)
  8. Felforrósított kókuszolajban, közepes lángon, mindkét oldalukon kisütjük, majd papírtörlőre szedjük.
  9. Mindkét hússzeletet keresztben, rézsútosan 2-3 szeletre vágjuk, és az édesburgonyapürével együtt tálaljuk.