2014. február 19., szerda

Almás-krémes szelet






A maradékokban az a jó, hogy kihozzák az emberből a benne szunnyadó kreativitást - már ha van neki olyanja. :D Persze nem kell valami nagy dologra gondolni, mert az apróbb ötleteknek is lehet örülni. Történt ui., hogy a 22. SAD! játékra készítettem egy kis panna cottát, azt a bizonyos ál-almalevest, és megmaradt az alma főzőleve, ill. pár nap alatt összegyűlt egy kis tojásfehérjém is. Az almalét napokig pakolgattam ide-oda a hűtőben, nem volt szívem kiönteni, de még nem tudtam, mire használhatnám fel. Aztán eljött a vasárnap, és mivel a néhány nappal korábban készült panna cottának már nyoma sem volt, ezért ki kellett találnom valamilyen édességet, hogy ne maradjunk desszert nélkül.
Mindig tetszettek a réteges sütik, így adódott is az ötlet, hogy a maradék főzőléből lesz az egyik réteg. Második rétegnek valamilyen krémet gondoltam ki, főzött krémet viszont most nem tudtam volna készíteni, mert nem volt hozzá elég tojásom. Ezért aztán maradtam a mentőövként szolgáló bolti, főzős pudingnál, jó az néha-alapon. A tojásfehérjéből pedig megint fehér piskótát sütöttem, de most egy kis érdekes ízt is vittem bele a szintén maradék kardamomos porcukornak hála. Így az lett a süti alapja. Az biztos, hogy nem utoljára készítettem. :)

Ez a receptem viszonylag új, de Anya szülinapjának hála lecserélhettem a nekem nem tetsző fotókat, ui. ezt rendelte ünnepi sütinek, és ismételten megállapította, hogy ez az egyik kedvence.
Egyúttal egy picit egyszerűsítettem és változtattam a leíráson, így pl. nem csak a süti oldalát kentem körbe tejszínhabbal, hanem a tetejét is, illetve 3 tojásfehérjém nem lévén a piskótát a lejjebb olvasható tipp szerint készítettem. Valamint az almaszeletek nem a zselérétegre, hanem az alá kerültek, illetve ezúttal mellőztem a tejszínhabrózsás díszítést, mert a kivitelezés szépsége nálam még mindig kétséges. :D Szerintem így mutatósabb lett.









Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához, 8 szelet süteményhez:

Piskótához:
3 tojás fehérje
6 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 mk sütőpor
csipet só
1 kardamom magjai
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Almaréteghez és az almazseléhez:
1 alma (pl. Jonatán)
2,5 dl 100%-os almalé
½ citrom leve
1 mk őrölt fahéj
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 ek méz (vagy ízlés szerint)
3 lap zselatin

Krémhez:
1 cs. vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
5 ek porcukor
12 dkg puha vaj

Tetejére:
2,5 dl 30%-os zsírtartalmú tejszín
1 ek porcukor
őrölt fahéj

elkészítés:

  1. A piskótához cukrot a kardamom magjaival együtt ledaráljuk. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kardamomos porcukorral, majd fokozatosan és óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk.
  3. A tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  4. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, 8 cikkre vágjuk, és minden cikket 3 szeletre vágunk.
  5. Lábosba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, felöntjük az almalével, hozzáadjuk a fahéjat, valamint a vaníliarúd magjait, és puhára főzzük.
  6. Az almát szűrőkanállal kiszedjük a főzőléből, a szeleteket egymástól távolabb tányérra tesszük, és teljesen kihűtjük.
  7. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd ha már megpuhultak, kinyomkodjuk és feloldjuk a forró almalében. Kihűtjük.
  8. A piskótát visszatesszük a tortalapra, visszakapcsoljuk rá a forma peremét, körben kirakjuk az almaszeletekkel, ráöntjük a már kissé kocsonyás almazselét, és hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed.
  9. Közben elkészítjük a krémet: egy kevés tejjel simára keverjük a pudingport és a forrásban lévő maradék (2 ek cukorral elkevert) tejben pudinggá főzzük. Hűlni hagyjuk.
  10. A vajat habosra kavarjuk 3 ek porcukorral, a kihűlt pudinghoz adjuk, majd az így kapott krémet rásimítjuk zselés rétegre. Dermedésig hűtőbe tesszük.
  11. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és kemény habbá verjük.
  12. A tejszínhabbal bevonjuk a torta tetejét és oldalát, felszeleteljük, a szeleteket pedig meghintünk egy kis fahéjjal.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
Ha kevesebb tojásfehérjénk van, pl. csak 2, akkor egy egész tojást is hozzátehetünk még, szaporítva a fehérjét, és miután azokat kemény habbá vertük, hozzáforgatjuk a sárgáját, és ezután mehet bele a sütőporos-cukros lisztkeverék.