2014. április 7., hétfő

Sült túró







Megkívántuk az édességet, de hirtelen nem tudtam eldönteni, mit is süssek. Gyorsan felütöttem hát virtuális receptkönyvemet, és Edit receptjét választottam, akivel szakácstársak voltunk-vagyunk egy receptgyűjtő oldalon. Mivel ő azt írta, hogy ez egy nagyon könnyen és hipp-hopp elkészíthető desszert, sebtiben neki is fogtam és megsütöttem icipici módosítással. Igaz, nálam tovább kellett rá várni, ui. Edittel ellentétben én nem tepsiben, hanem ezekben a kis piteformákban sütöttem, ezért a túró mennyisége megkívánta a hosszabb ideig tartó sütést. Nekem egyébként nagyon tetszik olyan formában is, ahogyan ő készítette. Nagyon kellemes, könnyű desszert lett a jutalmunk. Közben rájöttem, hogy nincs nagy különbség a túrófelfújt és e között a süti között, ezért nyugodtan süthetjük akár hőlégkeveréssel is, kicsit magasabb hőfokon.









Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg túró
5 dkg puha vaj
6 dkg porcukor (nyírfacukorból)
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 nagy tojás
1 citrom reszelt héja
2 dkg vaníliás pudingpor
5 dkg mazsola
vaj + liszt a forma kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A mazsolát vízbe áztatjuk. A citrom héját lereszeljük. A tojást szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk.
  2. A vajat habosra kavarjuk a nyírfaporcukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a túrót, a reszelt citromhéjat, valamint a pudingport, és alaposan összekeverjük.
  3. Hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát, majd a fehérjehabot is, és kivajazott-kilisztezett kis sütőformákban, előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, megszórjuk porcukorral és tálaljuk.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc