2016. június 28.

Kókuszos kölesfelfújt málnamártással







Az elmúlt hónapokban a köles hatalmas kedvenc lett, főleg a Kutyinyek van érte oda, és a minap azt mondta, tiszta veszteség, hogy nem szoktunk már rá évekkel korábban. Igazat adok neki, mert azon túl, hogy finom, egészséges is, ill. sokféle módon variálható, legyen szó akár a köretként való felhasználásról, akár más egyéb ételről. Én most édességet készítettem belőle – elsőnek felfújtat, mivel maga a köles leginkább a rizs helyettesítésére alkalmas. Mivel személy szerint rizskoch párti vagyok, így aztán valószínűsítettem, hogy a kölesfelfújttal sem lövök mellé. Így is lett. :)
A kölesfelfújt tökéletesen bevált „rizskók” helyett, és ezzel a fincsi málnamártással különösen élvezetes szombati édesség lett. :) Persze nem csak szombaton lehet élvezetes. :D
A mennyiséggel csöppet elszámoltam magam, sőt a sütőtál is lehetett volna nagyobb, de ha már így adódott, legalább szép magas, emberes szeleteket tudtam belőle kikanyarítani. :D 3 napig elvoltunk vele. :)








Hozzávalók 22-24 cm-es sütőformához, 8-12 szelethez:

Felfújthoz:
20 dkg hántolt köles
15 dkg finomítatlan nádcukor
5 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
6 tojás
8 dl tej
1 vaníliarúd
1 tk. őrölt citromhéj vagy 1 citrom reszelt héja
csipet só
darált nádcukor a tetejére

Mártáshoz:
50 dkg málna (lehet fagyasztott is)
1,5 dl kókusztejszín
7 dkg finomítatlan nádcukor

elkészítés:

  1. A mártáshoz a málnát a cukorral lábasba téve addig főzzük, amíg a málnaszemek meg nem puhulnak. Kivesszünk belőle néhány, még egészben maradt gyümölcsszemet, és félretesszük.
  2. A már pépes málnát egy másik lábasra tett szűrőkanálba öntjük, és átpasszírozzuk, hogy ne maradjanak benne magok. Felöntjük a kókusztejszínnel, és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a félretett málnaszemeket, és teljesen kihűtjük.
  3. A kölest alaposan átmossuk, lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, és lefedve felforraljuk. Levesszük róla a fedőt, és kis lángon, többször megkeverve, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Elzárjuk alatta a lángot, és negyedórát fedő alatt hagyjuk. Langyosra hűtjük.
  4. A tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal habosra kavarjuk, majd hozzádolgozzuk a vaníliarúd kikapart magjait, az őrölt citromhéját, a kókuszreszeléket, a sót és a kölest.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a kölesmasszához forgatjuk, majd vajjal kikent sütőtálba simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Miután langyosra hűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral, és a mártással együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 45 perc

Tipp:

Nagyobb tepsiben is elkészíthetjük – akkor fele ilyen magas lesz, és hamarabb megsül.

Megjegyzés:
Dupla adag mártással javaslom. :)




















A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.