2012. augusztus 2., csütörtök

Sonkás csirkekrokett









Idő hiányában több napon át elkerültem a konyhát, de aztán végre kipróbálhattam ezt a receptet. Egy ideje már szemeztem vele. Valamelyik újságban találtam, de már nem emlékszem, melyikben.
A besamelmártás nálam már akkor besűrűsödött, amikor még csak apránként kevergettem hozzá a tejet, és nem az előírt 2 dl-t, hanem legalább 4-et használtam. Gondolom, púpozottabb kanállal sikerült adagolnom a lisztet.
Aztán évekkel később újra elkészíttetem ezt az ételt, és akkor már jobban odafigyeltem az arányokra – ezúttal valóban elég lett a 2 dl tej. Viszont most más miatt nem tetszett az eredmény. Sütés közben ui. szétnyíltak a krokettek. Felrémlett bennem, hogy első alkalommal is így jártam, úgyhogy ki kellett találnom valamit, hogy ezt a problémát orvosoljam. Ezért harmadik nekifutásra tojást is kevertem a masszához, ill. eleve több húst tettem bele. Bár így is hajlamosak kicsit szétnyílni a krokettek, de határozottan jót tett a masszának a hozzáadott tojás. Nekem ezekkel a változtatásokkal ízlik a legjobban. :)









Hozzávalók 20-22 darabhoz:

35 dkg csirkemell- vagy combfilé (lehet pulykahúsból is)
1 kisebb fej vöröshagyma
½ szál hegyes erős paprika
4 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 ek. grillfűszer
őrölt fekete bors
1 ek. mangalica- vagy kókuszzsír
8 dkg csirke- vagy pulykamellsonka
1 ek. finomra vágott petrezselyem
4 ek. olíva- vagy kókuszolaj
4 ek. liszt (nem púpozott!)
2 dl tej
½ mk. őrölt szerecsendió

2 tojás
zsemlemorzsakókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A csirkehúst kockára vágjuk, borsozzuk, beszórjuk grillfűszerrel, jól összeforgatjuk, és kicsit állni hagyjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, vagy késes aprítóban ledaráljuk.
  3. Az erős paprikát megmossuk, felaprítjuk, és a kétféle hagymával együtt a zsíron megdinszteljük. Hozzáforgatjuk a húst, és készre sütjük.
  4. A sült húst késes aprítóba vagy húsdarálóba szedjük és ledaráljuk. (Ha van maradék főtt vagy sült húsunk, akkor az első 2 lépést kihagyjuk, legfeljebb adunk hozzá egy kis pirított hagymát.)
  5. A sonkát és a petrezselymet apróra vágjuk, és hozzákeverjük a darált húshoz.
  6. Az olívaolajat egy kis lábosban felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd a tűzről levéve apránként csomómentesre dolgozzuk benne a tejet. Közben szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön sűrű besamelmártássá főzzük. Langyosra hűtjük.
  7. A mártást alaposan összekeverjük a sonkás hússal és az előzőleg villával felvert tojással, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  8. A húspépből nedves kézzel diónyi golyókat, ebből pedig kroketteket formázunk, majd felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Kisebb tepsibe sorakoztatjuk, befedjük folpackkal, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  9. Jól felforrósított, bő olajba tesszük, közben kicsit mérsékeljük alatta a lángot, és pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla a felesleges zsiradékot, és tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Tipp:
A húspépből krokett helyett pogácsákat is formázhatunk, és apró kockákra vágott, párolt sárgarépával vagy kisebb szemű főtt kukoricával is dúsíthatjuk.
Ha csak magában esszük, akkor fokhagymás vagy mustáros tejfölt kínálhatunk hozzá mártogatónak, de köretnek sült krumplit, rizst, vegyes zöldségköretet vagy friss salátát is adhatunk mellé.




































Mustáros csirkecsíkok











A jól bevált csirkemellet és a mustárt jó ötletnek tűnt összeházasítani. Csak egy a fontos: érdemes több órán, sőt akár 1 napon át is érlelni az ilyen módon bepácolt húst, különben nem érezhető a mustár íze. Természetesen pulykamellből is kivitelezhető. Bármilyen mártogatóssal, zöldségkörettel, salátával, de hagyományos köretekkel (sült krumpli, krumplipüré, rizs) is kínálhatjuk.















Hozzávalók 3-4 személyre:

1 egész csirkemellfilé
2 ek. Dijoni mustár
1 tk. fokhagymakrém vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma
zöldfűszeres vagy normál só
teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 tojás
kevés tej
zsemlemorzsa
szezámmag
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A megmosott, szárazra törölt csirkemellfilék aljáról levágjuk az alsó húsrészt, és hosszában két csíkra vágjuk. A többi húst 2-2 szeletre vágjuk, majd ujjnyi vastag csíkokra szeljük.
  2. A mustárt és a fokhagymakrémet egy tálban elkeverjük, hozzáforgatjuk a húst, és folpackkal lefedve fél vagy 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. A bepácolt húst megsózzuk, majd lisztbe, tejjel dúsított, felvert tojásba és 3:1 arányban szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk.
  4. A bepanírozott csirkecsíkokat kisütjük a felforrósított kókuszolajban, majd papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Tetszés szerinti körettel tálaljuk.



























Fokhagymás, csípős tejfölben pácolt rántott szelet fűszeres sárgarépával






A tejfölben pácolt hús alapötlete egyik kedves barátnőmé, Fahéjé, akivel nem is találkoztunk még személyesen, hanem kizárólag levélben tartjuk a kapcsolatot. Szeretem az ételeit, mert szívvel főz és hasonló az ízlésünk. Az ő receptjét kicsit átalakítva született meg ez a húsétel, ami az egyik kedvencünkké vált. A tejföl ui. csodákat művel a hússal: extrán puhává és szaftossá teszi, ill. nagyszerű vivőközegként szolgál a bele kevert ízek húsba való diffundálásához.





Hozzávalók 4 személyre:

Pácolt rántott húshoz:
1 egész csirkemellfilé
30 dkg 20%-os tejföl
5 nagy gerezd fokhagyma
1 ek darált, csípős paprikakrém (nem sózott)

liszt + 2 tojás + zsemlemorzsa a panírozáshoz
2 jó ek mangalicazsír

Körethez:
8 közepes szál sárgarépa
8 nagy gerezd fokhagyma
svájci fűszerkeverék:
  • vöröshagyma
  • petrezselyem
  • majoránna
  • csombor
  • paszternák
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt koriander
  • őrölt fekete bors
4 ek olívaolaj

elkészítés:
  1. Egy üveg vagy fém edénybe beletesszük a tejfölt és hozzákeverjük a csípős paprikakrémet, valamint a megtisztított és áttört fokhagymát.
  2. A csirkemellről először levágjuk az alsó húsrészeket, majd a többi húst vékony szeletekre vágjuk (a fél-fél csirkemell az alsó húsrészekkel együtt 4-4 szeletet ad ki) és úgy rakjuk le a fűszeres tejfölben, hogy mindenhol érje a pác. Az edényt lezárjuk és 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. A tejfölös hússzeleteket ezután mindkét oldalukon megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, és kevés zsírban, közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük.
  4. A körethez a sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk és megpároljuk. (Nem főzzük.)
  5. Serpenyőben, forró olívaolajon megfuttatjuk, közben fűszerezzük és fokhagymával ízesítjük. A személyenként 2 szelet hús mellé adjuk.
















Mexikói csirkeragu sajtos rizslepényen







Jelentem, ez sem saját kitaláció. Micsoda egy lopós vagyok én! De eltulajdonítás ide vagy oda, becsületes leányzó lévén elárulom, ez is "Kifőtzük"-recept. Csak én csirkemellből készítettem, nem pulykából. Tetszetős étel, a Kedvesemnek ízlett is nagyon, csak én nem voltam elragadtatva tőle. Látszólag a recept ellen beszélek, de valójában az a véleményem, hogy ennek az ételnek a megítélése legyen mindenkinek a saját ízlésére bízva. Hiszen mindenki mástól ájul el, esik hanyatt, vagy mást dicsér agyonra.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkemellfilé
1 közepes fej vöröshagyma
1 mk borsikafű
1 mk kakukkfű
1 ek csípős paprikakrém
őrölt fekete bors
1,5 dl húsleves alaplé vagy víz + 1 leveskocka
15 dkg konzerv kukorica
15 dkg konzerv vörösbab
2 ek napraforgóolaj

Rizslepényhez:
1,5 dl rizs
2 ek napraforgóolaj
4 dl húsleves alaplé vagy víz + 1 leveskocka
4 tojás
1 cs petrezselyem
5 dkg reszelt sajt
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük.
  2. Rátesszük a húst, fehéredésig pároljuk, majd megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével és készre pároljuk.
  3. A levét hagyjuk majdnem teljesen elfőni, ekkor hozzákeverjük a kukoricát és a babot, és összemelegítjük.
  4. A rizst az olajon átpirítjuk, majd felöntjük az alaplével és nagyon kis lángon, lefedve, további keverés nélkül addig főzzük, amíg a levét teljesen elfövi. Ízlés szerint sózzuk, majd langyosra hűtjük.
  5. A tojásokat felverjük, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, a reszelt sajtot és beleforgatjuk a rizst.
  6. Egy serpenyőben 1 tk olajat hevítünk és kb. 3 ek mennyiségű rizses masszát úgy oszlatunk el a serpenyő közepén, hogy kisujjnyi vastagságú és kistányér méretű, kerek lepényt kapjunk.
  7. Miután a lepény egyik oldalát kb. 3 perc alatt megsütöttük, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. (Ehhez használhatunk egy másik serpenyőt, mert a lepény palacsintasütő lapáttal is nehezen fordítható anélkül, hogy összetörjön. A másik serpenyőt közvetlenül a lepényt tartalmazó serpenyő fölé helyezzük, mint valami fedőt, és hirtelen átfordítjuk a rizslepénnyel együtt. Egyszerre csak 1 lepényt süssünk!)
  8. Miután a rizslepények elkészültek, tányérra tesszük, mindegyik közepére halmozunk a raguból, és petrezselyemmel díszítjük.










Csípős húsnyárs (csirkemellből és sertéshúsból)





Egy emlékezetes vasárnapi kerti partin hosszú idő óta először ettem saslikot - kész csalódás volt. De mivel egyébként imádom a grillen készült ételek füstös ízét és az egész hangulatot, ami a sütögetést körüllengi, ezért a „nehogy már én ne csináljak grillezett husit”-gondolat által vezérelve én is nekifogtam. A saslik készítését elsősorban a fogyókúránk és a rossz idő miatt szorgalmaztam, mert egyrészt a nyárs beillik diétás kajának is, másrészt pedig gondolatban el akartam űzni a hűvös időt így nyár derekán. Kerti grill híján sütőben sütöttem meg a husit, és füstös íz nélkül is jót ettünk belőle. Bár egyikünk sem rajong a grillezett cukkiniért, pácolva mégis egész finom volt.
Imádom a kukoricát, de nekem nem volt itthon csöves változatban. Aki teheti és szereti, mindenképp tegyen a nyársra kukoricakarikákat is. Kevésbé válogatósak pedig nyugodtan variálhatják a zöldségeket is.

Hozzávalók 3 személyre:

25 dkg sertéscomb
1 egész csirkemell
1 db cukkini
4 db vöröshagyma

Húspáchoz:
6 ek csípős Piros Arany
8 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk borsikafű
2 tk majoránna
1 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt csilipaprika
olívaolaj

Cukkinipáchoz:
1 tk borsikafű
1 tk majoránna
1 mk őrölt fekete bors
1 csipet őrölt csilipaprika
kevés olívaolaj

elkészítés:

  1. A húsok pácolásához kevés olívaolajban alaposan összekeverjük a hozzávalókat, majd a húsokat nagyobb kockákra vágjuk. (Sózni nem kell, mert a pác elég sós.)
  2. A pácot külön tálakba öntve megfelezzük, az egyikbe a sertéshúst, a másikba pedig a csirkemellet tesszük.
  3. Mindkét húsadagra annyi olívaolajat öntünk még, hogy a húst ellepje, majd jól összeforgatjuk, hogy a páclé mindenhol átjárja, majd lefóliázva, hűtőben 1 napig pihentetjük.
  4. A cukkinit ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a karikákat negyedeljük és mindkét oldalukon besózzuk.
  5. Ha megpuhult és levet engedett, lemossuk róla a sót, jól lecsepegtetjük és megszárítjuk.
  6. A cukkinicikkeket beszórjuk a fűszerekkel, megöntözzük egy kevés olívaolajjal és lefedve, 1 napig állni hagyjuk.
  7. A saslikhoz a hagymákat nyolcadoljuk, a hagymacikkeket ketté is választhatjuk.
  8. A kihegyezett hurkapálcára, saslikpálcára vagy fém nyársra először hagymát, majd húst, azután cukkinit szúrunk és ezt a sorrendet ismételjük még 2-szer.
  9. A kész nyársakat kerti grillen vagy sütőben pirosra sütjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc







Paradicsomos húsgombóc







Ez olyan tipikus gyerekkori kaja. Mindig is szerettem és mindig is szeretni fogom. A paradicsom első olyan formája, amit az én válogatós gyomrocskám be bírt venni már gyerekként is. Annyi konyhai tapasztalat után szégyen lett volna nem elkészíteni ezt a jól ismert ételt. Még mindig dobogós helyen van, csak most már magamat dicsérem meg azért, hogy milyen finom lett. :D







Hozzávalók 4 személyre: 

50 dkg darált sertéshús
1 nagyobb tojás
1 tk só
1 tk őrölt fekete bors
1 tk bazsalikom
1 tk majoránna
1/2 tk oregánó
12 dkg rizs (nyersen mérve) 
2 l házi paradicsomlé (édes paradicsomból)
3 babérlevél
1 púpozott ek. cukor (ha a paradicsomlé nem elég édes, akkor több) 
1 csapott tk. őrölt fekete bors
3 ek. liszt vagy 2 ek. étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:


  1. A felvert tojást összekeverjük a fűszerekkel, hozzádolgozzuk húst és az átöblített rizst, majd a masszából nem túl nagy gombócokat formázunk (kb. 20 darab lesz belőle).
  2. A paradicsomlébe beletesszük a babérlevelet, felforraljuk, édesítjük, borsozzuk, majd beletesszük a gombócokat. Közepes lángon, félig lefedve főzzük.
  3. Kb. 20 perc után egy gombócot kiveszünk és megnézzük megfőtt-e a közepe. Szükség esetén tovább főzzük.
  4. Miután elkészült, kevés hideg paradicsomléből és lisztből/keményítőből habarást készítünk, hozzámerünk egy kevés forró paradicsomlét, alaposan elkeverjük és  besűrítjük vele az ételt.












Paradicsomos-mézes pulykamell szalagok






„Ez ennyire finom?!” - kiáltottam föl magamban, amikor az első falatot a számba vettem. Nem vagyok paradicsomos ízvilág-rajongó, de vannak olyan ételek, amik a fogamhoz valók akkor is, ha ez a zöldség jelen van bennük. Ez a hús pedig kifejezetten ezek közül való. Hála a Kifőztük magazinnak most már ez is alap kaja nálunk! Csirkemellből is elkészítettem már (naná, abból mindent!), de valahogy pulykából ízletesebb, pedig amúgy ez a húsfajta nem a kedvencem.









Hozzávalók 2 személyre:

40 dkg pulykamellfilé
1 fej vöröshagyma

őrölt fekete bors
1 ek kakukkfű
1 ek méz
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 jó ek mangalicazsír

elkészítés:

  1. A hagymát hajszálvékony karikákra szeljük és a zsíron megdinszteljük.
  2. A húst vékony csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, és a hagymával együtt kicsit megpirítjuk.
  3. A mézet is rácsorgatva aranybarnára pirítjuk, majd megszórjuk kakukkfűvel, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, és jól összeforgatjuk. Tetszés szerinti körettel tálaljuk.




















Mustáros-fokhagymás csirkecomb







Egyszer már rábeszéltem apjukomat a csirkecombra, hogy higgye el, van az olyan jó, mint a csirkemell. Az akkori érvrendszer alkalmazása most is hatott, így zöld utat kapott a felső comb, amit a hűtőben lévő maradék mustár elhasználásra gondoltam ki. Ez is lehet fogyókúrás étel, hiszen semmi hizlaló nincs benne.

Hozzávalók 3-4 személyre:

50-60 dkg csirke felső comb
4 ek Dijoni mustár
6 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek olívaolaj

elkészítés:

  1. A combokat kicsontozzuk, enyhén kiklopfoljuk és mindkét oldalukon megsózzuk.
  2. A mustárt egy kis tálkában elkeverjük az olajjal és a fokhagymával, és ecsettel megkenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Üvegtálba téve min. 2-3 órán át (de legjobb 1 napon át) hűtőben hagyjuk pácolódni.
  3. Egy tepsit kevés olajjal kikenünk, belefektetjük a mustáros húsokat és forró sütőbe toljuk. Sütés közben a szeleteket kétszer megfordítjuk. Többféle körettel is kínálhatjuk.

sütési hőfok: 180
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc








Almás tortácskák





Egy receptemnél már említettem, hogy a barátnőm nagymestere a linzertésztáknak. Érdemes tőle tanulni, mert ha követjük az omlós tésztára vonatkozó utasításait, akkor biztos, hogy elkerül bennünket a bosszúság, ill. csodás ízélményben lehet részünk.
A minap látogatóban voltam nála, és egy klassz, csajos nap keretében most először együtt sütöttünk. Mivel a Kutyafültől megkaptam a régóta áhított, kivehető aljú, mini tartlet sütőformákat - szám szerint 6 darabot - mindenképp barátnőm-féle linzertésztával kellett indítanom. Ő a pillanat törtrésze alatt begyúrta az aranyérmes tésztát, én meg addig a hozzávaló gyümiket intéztem. A végeredmény tökéletes lett, csak "sajnos" megmaradt egy jó adag tészta, amit megkaptam ajándékba és másnap felhasználtam ehhez a kis almáshoz. Naná, hogy ez is fini lett, hiszen az ő tésztája csücsül az alma alatt.
A fahéjas cukros tejföl, ami utóbb a süti tetejére került pedig már csak hab a tortán.

Hozzávalók 6 db 10 cm átmérőjű tartlet formához:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
6 mk zsemlemorzsa
2 közepes alma
1 citrom leve
6 tk fahéjas cukor

Tejfölös öntethez:
6 ek tejföl
3 ek porcukor
1 mk fahéj

elkészítés:

  1.  A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, ellapogatjuk, kibéleljük velük a formákat, és a közepükre 1-1 mk zsemlemorzsát szórunk.
  3. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, cikkekre vágjuk és a cikkeket felezzük.
  4. Kirakjuk velük a tortácskákat, tetejüket meghintjük fahéjas porcukorral és előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A süteményeket kivesszük a formából és rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A tejfölt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal és a torták tetejére kanalazzuk.
sütési hőfok: 160℃
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc