2012. augusztus 2.

Sonkás csirkekrokett







Idő hiányában több napon át elkerültem a konyhát, de aztán végre kipróbálhattam ezt a receptet. Egy ideje már szemeztem vele. Valamelyik újságban találtam, de már nem emlékszem, melyikben.
A besamelmártás nálam már akkor besűrűsödött, amikor még csak apránként kevergettem hozzá a tejet, és nem az előírt 2 dl-t, hanem legalább 4-et használtam. Gondolom, púpozottabb kanállal sikerült adagolnom a lisztet.
Aztán évekkel később újra elkészíttetem ezt az ételt, és akkor már jobban odafigyeltem az arányokra – ezúttal valóban elég lett a 2 dl tej. Viszont most más miatt nem tetszett az eredmény. Sütés közben ui. szétnyíltak a krokettek. Felrémlett bennem, hogy első alkalommal is így jártam, úgyhogy ki kellett találnom valamit, hogy ezt a problémát orvosoljam. Ezért harmadik nekifutásra tojást is kevertem a masszához, ill. eleve több húst tettem bele. Bár így is hajlamosak kicsit szétnyílni a krokettek, de határozottan jót tett a masszának a hozzáadott tojás. Nekem ezekkel a változtatásokkal ízlik a legjobban. :)






Hozzávalók 20-22 darabhoz:

35 dkg csirkemell- vagy combfilé (lehet pulykahúsból is)
1 kis fej vöröshagyma
½ szál hegyes erős paprika
4 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 ek. grillfűszer
őrölt fekete bors
1 ek. mangalica- vagy kókuszzsír
8 dkg csirke- vagy pulykamellsonka
1 ek. finomra vágott petrezselyem
4 ek. olíva- vagy kókuszolaj
4 ek. finomliszt
2 dl tej
½ mk. őrölt szerecsendió

2 tojás
zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A csirkehúst kockára vágjuk, borsozzuk, beszórjuk grillfűszerrel, jól összeforgatjuk, és kicsit állni hagyjuk.
  2. Az erős paprikát felaprítjuk, és az aprított vörös- és fokhagymával együtt a zsíron megdinszteljük. Hozzáforgatjuk a húst, és készre sütjük.
  3. A sült húst késes aprítóban vagy húsdarálóval ledaráljuk, és hozzákeverjük az apróra vágott sonkát és az aprított petrezselymet.
  4. A lisztet elkeverjük a felhevített olívaolajjal, és a tűzről levéve, apránként csomómentesre dolgozzuk a tejjel. Lassú tűzön sűrű besamelmártássá főzzük, és szerecsendióval ízesítjük. Langyosra hűtjük.
  5. A mártást alaposan összekeverjük a sonkás hússal és a felvert tojással, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  6. A húspépből nedves kézzel diónyi golyókat, majd kroketteket formázunk, és felvert tojásba, valamint zsemlemorzsába forgatjuk. Kisebb tepsibe sorakoztatjuk, befedjük folpackkal, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  7. A kroketteket bő, forró olajban, közepes lángon kisütjük. Papírtörlőre szedjük, és tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Tipp:
A húspépből krokett helyett pogácsákat is formázhatunk, és apró kockákra vágott, párolt sárgarépával vagy kisebb szemű főtt kukoricával is dúsíthatjuk.
Ha csak magában esszük, fokhagymás vagy mustáros tejfölt kínálhatunk hozzá mártogatónak, de köretnek sült krumplit, rizst, vegyes zöldségköretet vagy friss salátát is adhatunk mellé.


















Mustáros csirkecsíkok







A jól bevált csirkemellet és a mustárt jó ötletnek tűnt összeházasítani. Csak egy a fontos: érdemes több órán, sőt akár 1 napon át is érlelni az ilyen módon bepácolt húst, különben nem érezhető a mustár íze. Természetesen pulykamellből is kivitelezhető. Bármilyen mártogatóssal, zöldségkörettel, salátával, de hagyományos köretekkel (sült krumpli, krumplipüré, rizs) is kínálhatjuk.







Hozzávalók 3-4 személyre:

1 egész csirkemellfilé
2 ek. Dijoni mustár
1 tk. fokhagymakrém vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma
zöldfűszeres vagy normál só
teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 tojás
kevés tej
zsemlemorzsa
szezámmag
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A megfelezett csirkemellekről levágjuk a belső filéket, és hosszában kettévágjuk. A többi húst 2-2 szeletre vágjuk, majd ujjnyi vastag csíkokra szeljük.
  2. A mustárt elkeverjük a fokhagymakrémmel, hozzáforgatjuk a húst, és folpackkal lefedve min. fél napra hűtőbe tesszük.
  3. A bepácolt húst megsózzuk, majd lisztbe, tejjel dúsított, felvert tojásba és 3:1 arányban szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk.
  4. A bepanírozott csirkecsíkokat kisütjük a felforrósított kókuszolajban, majd papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Tetszés szerinti körettel tálaljuk, de magában, valamilyen mártogatóssal is ehetjük.













Fokhagymás, csípős tejfölben pácolt rántott szelet fűszeres sárgarépával





A tejfölben pácolt hús alapötlete egyik kedves barátnőmé, Fahéjé, akivel nem is találkoztunk még személyesen, hanem kizárólag levélben tartjuk a kapcsolatot. Szeretem az ételeit, mert szívvel főz és hasonló az ízlésünk. Az ő receptjét kicsit átalakítva született meg ez a húsétel, ami az egyik kedvencünkké vált. A tejföl ui. csodákat művel a hússal: extrán puhává és szaftossá teszi, ill. nagyszerű vivőközegként szolgál a bele kevert ízek húsba való diffundálásához.



Hozzávalók 4 személyre:

Pácolt rántott húshoz:
1 egész csirkemellfilé
30 dkg 20%-os tejföl
5 nagy gerezd fokhagyma
1 ek darált, csípős paprikakrém (nem sózott)

liszt + 2 tojás + zsemlemorzsa a panírozáshoz
2 púpozott ek. mangalicazsír

Fűszeres sárgarépához:

8 közepes szál sárgarépa
8 nagy gerezd fokhagyma
svájci fűszerkeverék
4 ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. Egy üveg vagy fém edénybe beletesszük a tejfölt és hozzákeverjük a csípős paprikakrémet, valamint a megtisztított és áttört fokhagymát.
  2. A csirkemellről először levágjuk az alsó húsrészeket, majd a többi húst vékony szeletekre vágjuk (a fél-fél csirkemell az alsó húsrészekkel együtt 4-4 szeletet ad ki) és úgy rakjuk le a fűszeres tejfölben, hogy mindenhol érje a pác. Az edényt lezárjuk és 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. A tejfölös hússzeleteket ezután mindkét oldalukon megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, és kevés zsírban, közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük.
  4. A körethez a sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk és megpároljuk. (Nem főzzük.)
  5. Serpenyőben, forró olívaolajon megfuttatjuk, közben fűszerezzük és fokhagymával ízesítjük. A személyenként 2 szelet hús mellé adjuk.
A svájci fűszerkeverék összetevői:
  • vöröshagyma
  • petrezselyem
  • majoránna
  • csombor
  • paszternák
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt koriander
  • őrölt fekete bors







Mexikói csirkeragu sajtos rizslepényen





Jelentem, ez sem saját kitaláció. Micsoda egy lopós vagyok én! De eltulajdonítás ide vagy oda, becsületes leányzó lévén elárulom, ez is "Kifőtzük"-recept. Csak én csirkemellből készítettem, nem pulykából. Tetszetős étel, a Kedvesemnek ízlett is nagyon, csak én nem voltam elragadtatva tőle. Látszólag a recept ellen beszélek, de valójában az a véleményem, hogy ennek az ételnek a megítélése legyen mindenkinek a saját ízlésére bízva. Hiszen mindenki mástól ájul el, esik hanyatt, vagy mást dicsér agyonra.
Hozzávalók 4 személyre:

Csirkeraguhoz:
50 dkg csirkemellfilé
1 közepes fej vöröshagyma
1 mk. borsikafű
1 mk. kakukkfű
1 ek. csípős paprikakrém

őrölt fekete bors
1,5 dl húsleves alaplé vagy víz + 1 leveskocka
15 dkg konzerv kukorica
15 dkg konzerv vörösbab
2 ek. napraforgóolaj

Rizslepényhez:
1,5 dl rizs
2 ek. napraforgóolaj
4 dl húsleves alaplé vagy víz + 1 leveskocka
4 tojás
1 csokor petrezselyem
5 dkg reszelt sajt

napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A hagymát felaprítjuk az olajon megdinszteljük, rátesszük a vékony csíkokra vágott csirkemellet, és fehéredésig sütjük.
  2. Megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével és készre pároljuk. A levét majdnem teljesen elforraljuk, majd hozzákeverjük a kukoricát, a babot, és összemelegítjük.
  3. A rizst az olajon átpirítjuk, majd felöntjük az alaplével, és nagyon kis lángon, lefedve, addig főzzük, amíg a levét teljesen el nem fövi. Ízlés szerint sózzuk, majd langyosra hűtjük.
  4. A felvert tojást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, a reszelt sajtot, és beleforgatjuk a rizst.
  5. A rizses masszából kb. 3 evőkanálnyit az 1 teáskanál felhevített olajra halmozunk, és eloszlatjuk a serpenyőben.
  6. A kisujjnyi vastagságú és kistányér méretű, kerek lepény egyik oldalát kb. 3 perc alatt megsütjük, majd egy másik serpenyőt föléje helyezve, óvatosan átfordítjuk a lepényt, és a másik oldalát is megsütjük.
  7. Miután a rizslepények elkészültek, külön tányérokra tesszük, mindegyik közepére ráhalmozzuk a ragut, és megszórjuk aprított petrezselyemmel. Tálaljuk.



Csípős húsnyárs (csirkemellből és sertéshúsból)





Egy emlékezetes vasárnapi kerti partin hosszú idő óta először ettem saslikot - kész csalódás volt. De mivel egyébként imádom a grillen készült ételek füstös ízét és az egész hangulatot, ami a sütögetést körüllengi, ezért a „nehogy már én ne csináljak grillezett husit”-gondolat által vezérelve én is nekifogtam. A saslik készítését elsősorban a fogyókúránk és a rossz idő miatt szorgalmaztam, mert egyrészt a nyárs beillik diétás kajának is, másrészt pedig gondolatban el akartam űzni a hűvös időt így nyár derekán. Kerti grill híján sütőben sütöttem meg a husit, és füstös íz nélkül is jót ettünk belőle. Bár egyikünk sem rajong a grillezett cukkiniért, pácolva mégis egész finom volt.
Imádom a kukoricát, de nekem nem volt itthon csöves változatban. Aki teheti és szereti, mindenképp tegyen a nyársra kukoricakarikákat is. Kevésbé válogatósak pedig nyugodtan variálhatják a zöldségeket is.
 

Hozzávalók 3 személyre:

Nyársakhoz:
25 dkg sertéscomb
1 egész csirkemell
1 cukkini
4 fej vöröshagyma


Húspáchoz:

6 ek. csípős Piros Arany
8 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk. borsikafű
2 tk. majoránna
1 tk. őrölt fekete bors
1 tk. őrölt csilipaprika
olívaolaj

Cukkinipáchoz:
1 tk borsikafű
1 tk majoránna
1 mk őrölt fekete bors
1 csipet őrölt csilipaprika
kevés olívaolaj

elkészítés:
  1. A húsokat nagyobb kockákra vágjuk. A pácoláshoz kevés olívaolajban alaposan összekeverjük a hozzávalókat (sózni nem kell), és külön tálakba öntve megfelezzük.
  2. Az egyik páclébe a sertéshúst, a másikba a csirkemellet tesszük, és mindkettőre annyi olívaolajat öntünk még, hogy a húst ellepje, és jól összeforgatjuk. Folpackkal letakarva, hűtőben 1 napig pihentetjük.
  3. A cukkinit ujjnyi vastag karikákra vágjuk, mindkét oldalukon besózzuk, és a karikákat négybe vágjuk. Ha megpuhult és levet engedett, átmossuk és leszárítjuk.
  4. A cukkinicikkeket beszórjuk a fűszerekkel, megöntözzük egy kevés olívaolajjal, és lefedve, 1 napig állni hagyjuk.
  5. A saslikhoz a hagymákat nyolcadoljuk. A saslikpálcára először hagymát, majd húst, azután cukkinit szúrunk, és ezt a sorrendet még 2-szer ismételjük.
  6. A kész nyársakat kerti grillen vagy sütőben pirosra sütjük, és tetszés szerinti körettel tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc







Paradicsomos húsgombóc







Ez olyan tipikus gyerekkori kaja. Mindig is szerettem és mindig is szeretni fogom. A paradicsom első olyan formája, amit az én válogatós gyomrocskám be bírt venni már gyerekként is. Annyi konyhai tapasztalat után szégyen lett volna nem elkészíteni ezt a jól ismert ételt. Még mindig dobogós helyen van, csak most már magamat dicsérem meg azért, hogy milyen finom lett. :)






Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált sertéshús
1 nagy tojás
1 tk. só
1 tk. őrölt fekete bors
1 tk. bazsalikom
1 tk. majoránna
½ tk. oregánó
12 dkg rizs
2 l házi paradicsomlé (lehetőleg édes paradicsomból)
3 babérlevél
cukor (a paradicsomlé édességétől függően)
1 csapott tk. őrölt fekete bors
3 ek. liszt vagy 2 ek. étkezési kukoricakeményítő


elkészítés:

  1. A felvert tojást összekeverjük a fűszerekkel, hozzádolgozzuk húst, az átöblített rizst, és a masszából nem túl nagy, kb. 20 gombócot formázunk.
  2. A paradicsomléhez adjuk a babérlevelet, a borsot, felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, majd beletesszük a gombócokat. Közepes lángon, félig lefedve főzzük.
  3. Kb. 20 perc után egy gombócot kiveszünk a paradicsomléből, kettévágjuk és megnézzük megfőtt-e a közepe. Szükség esetén tovább főzzük.
  4. Miután elkészült, kevés hideg paradicsomléből és lisztből vagy keményítőből habarást készítünk, hozzámerünk egy kevés forró paradicsomlét, alaposan elkeverjük és besűrítjük vele az ételt. Tálaljuk.











Paradicsomos-mézes pulykamell szalagok







„Ez ennyire finom?!” – kiáltottam föl magamban, amikor az első falatot a számba vettem. Nem vagyok paradicsomos ízvilág-rajongó, de vannak olyan ételek, amik a fogamhoz valók akkor is, ha ez a zöldség töményen jelen van bennük. Ez a hús pedig kifejezetten ezek közül való. Hála a Kifőztük magazinnak most már ez is alap kaja nálunk! Annál is inkább, mert pikk-pakk megvan vele az ember, és a gyorsan elkészíthető ételek nálam is előnyt élveznek. :)
Csirkemellből is elkészítettem már – naná, abból mindent! –, de valahogy pulykából ízletesebb, pedig amúgy ez a húsfajta nem a kedvencem.






Hozzávalók 2 személyre:

kb. 40 dkg pulykamellfilé
1 nagy fej vöröshagyma
őrölt fekete bors
fokhagymapor vagy -granulátum (elmaradhat)
1 csapott ek. kakukkfű

1-2 ek. méz
1 kis doboz (40 g) sűrített paradicsom
1 púpozott ek. mangalicazsír

elkészítés:

  1. A hagymát félbevágjuk, hajszálvékonyra szeljük, és a felforrósított zsíron megdinszteljük.
  2. Rátesszük a sóval, borssal (fokhagymaporral) ízesített, vékony csíkokra vágott húst, és fehéredésig sütjük.
  3. Rácsorgatjuk a mézet, aranybarnára pirítjuk, majd megszórjuk kakukkfűvel, és alaposan elkeverjük a sűrített paradicsommal. Összesütjük, majd tetszés szerint sült krumplival, rizzsel, kölessel vagy friss salátával tálaljuk.










Mustáros-fokhagymás csirkecomb





Egyszer már rábeszéltem apjukomat a csirkecombra, hogy higgye el, van az olyan jó, mint a csirkemell. Az akkori érvrendszer alkalmazása most is hatott, így zöld utat kapott a felső comb, amit a hűtőben lévő maradék mustár elhasználásra gondoltam ki. Ez is lehet fogyókúrás étel, hiszen semmi hizlaló nincs benne. 

Hozzávalók 3-4 személyre:

50-60 dkg csirke felső comb
4 ek. dijoni mustár
6 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. olívaolaj


elkészítés:
  1. A combokat kicsontozzuk, enyhén kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon megsózzuk.
  2. A mustárt elkeverjük az olajjal, a fokhagymával, és ecsettel megkenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Üvegtálba tesszük, és lefedve, min. 2-3 órát vagy 1 napot hűtőben érleljük.
  3. A mustáros húsokat olajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük, és forró sütőbe toljuk. Sütés közben a szeleteket kétszer megfordítjuk. Tetszés szerinti köretet adunk mellé.
sütési hőfok: 180℃
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc