2015. január 22., csütörtök

Narancsos-mézes csirkecombok csilis lencsével






Emlékezetem szerint még sosem készítettem narancsos húsételt, ezért amikor megakadt a szemem ezen a recepten, úgy éreztem, ki kell próbálnom. Meg is vettem a hozzávalókat, de az elkészítés hetekig váratott magára. Pedig olyan mutatós étel, passzolt volna az ünnepi asztalra is. De jobb későn, mint soha. :)
Bevallom, lencsét még sosem főztem, sőt eddig csak kétszer ettem életemben, egyszer főzeléknek, most szilveszterkor pedig salátának. De a főzeléket és a salátának valót is Anyától kaptam. Mivel mindkét alkalommal ízlett a lencse, úgy voltam vele, itt az ideje, hogy én is közelebbről megismerkedjem vele, már ami az elkészítését illeti. Na, az bizony hagyott némi kívánnivalót maga után, ui. elsőre picit szerintem túlfőztem, legalábbis látványra úgy tűnt. Ennek ellenére ízlett a végeredmény, a narancsos-mézes husi pedig szintúgy. Sajnos vagy nem sajnos, de ezzel magamra maradtam, mert a Kutyafül sem a lencsét, sem a csirkecombot nem kedveli. Kétszeresen is jól jártam, hiszen azon túl, hogy jót ettem belőle, 2-3 napra elegendő ebédem lett.





Hozzávalók 4 személyre:

Húshoz:
4 egész csirkecomb
1 közepes narancs
3 ek folyékony méz

őrölt fekete bors
1,5 dl tyúkhúsleves alaplé

Körethez:
15 dkg hegyi lencse
15 dkg vörös lencse
2 kis csilipaprika
1 csokor újhagyma
5-6 szál petrezselyem
2 ek olívaolaj
kb. 5 dl tyúkhúsleves alaplé

elkészítés:

  1. A csirkecombokat megmossuk, lecsepegtetjük, megtöröljük, bőrét lehúzzuk (aki úgy jobban szereti, rajta hagyhatja), és sóval-borssal fűszerezzük.
  2. A narancsot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk, és az egyik felét karikára szeljük.
  3. A másik felének a levét kifacsarjuk (nem baj, ha a gyümölcshús is belekerül a lébe), elkeverjük a mézzel, és ecset segítségével bekenjük vele a húst. A megmaradt keveréket félretesszük.
  4. A narancsszeleteket lerakjuk egy nagyobb sütőtálban, rátesszük a combokat, felöntjük az alaplével, és 175°C-ra előmelegített sütőben 1 órát alufóliával letakarva, majd további kb. 30 percen át 190°C-on, alufólia nélkül sütjük, amíg egy kis pírt kap. Közben negyedóránként átkenjük a félretett mézes-narancsos keverékkel.
  5. Amíg a hús sül, a körethez a petrezselymet és az újhagymát megmossuk, leszárítjuk, előbbit felaprítjuk, utóbbit pedig karikára szeljük.
  6. A csilit megmossuk, leszárítjuk, felhasítjuk, kimagozzuk, a húsát felaprítjuk. A kétféle lencsét külön-külön megmossuk, lecsepegtetjük. (Nem kell beáztatni!)
  7. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajt, megfuttatjuk rajta a felaprított csilit, majd hozzáadjuk a hegyi lencsét, felöntjük 5 dl tyúkhúsleves alaplével, és lefedve kb. 15 percig főzzük, de közben - kb. 10 perc után - hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett vörös lencsét is. Ha kell, öntünk hozzá még egy kis alaplevet.
  8. A lencse elkészülési ideje előtt 2-3 perccel hozzáadjuk az újhagymát, sóval-borssal ízesítjük, végül a felaprított petrezselymet is belekeverjük.
  9. A köretet tálra halmozzuk, ráfektetjük a sült narancsszeleteket, elrendezzük rajta a csirkecombokat, és friss naranccsal, valamint petrezselyemlevéllel díszítjük.

Megjegyzés:
Az eredeti recept háromféle lencsét használ, de én a zöld lencsét kihagytam belőle.


 














Forrás: lecker.de