2015. június 5., péntek

Fél éve nélküled...

                                                            Kábultan fotóztam másnap a citromhabot -
                                                            Utolsó közös esténk emlékképeit mégis élesen láttam.
                                                            Másom már nincs belőled, csak a sírod.
                                                            Pont fél év telt el nélküled - elaludtál ebben az órában.
                                                            Itt maradt nekem a húgod, aki engedi, hogy imádjam.


                                                                                                                       2015. 06. 05.
                                                                                                                       Macskanyelv


Túrós-mascarponés rétes földieperrel


A zöldségesnél hatalmas szemű földieprek kínálták magukat, és miután az eladótól megtudtam, hogy meglepő módon még elég édesek is ahhoz képest, hogy nem szabadföldiek, ezért vettem egy dobozzal. Még nem tudtam, mit készítek belőle, de másnap a mélyhűtő fiókjában a kezembe akadt 2 lap maradék leveles tészta. Mascarponém és túróm is volt itthon, ezért jó ötletnek tartottam mindezeket felhasználni, és eperrel kombinálni. A poén az, hogy a tészta dobozán éppen egy epres-túrós leveles süti díszelgett, úgyhogy pláne nyerőnek tűnt az epres rétes. Gyorsan bekevertem a tölteléket, kinyújtottam a tésztát, és félórával később már az asztalon illatozott a rétes. :)

Hozzávalók 2 rúd réteshez:

2 lap leveles tészta (kis téglalap alakú)
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 nagy + 1 kis tojás
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
5 dkg búzadara
15 dkg földieper + a díszítéshez

elkészítés:

  1. A réteslapokat lisztezett deszkára vagy tányérra fektetjük 20-30 percre, hogy kiolvadjanak.
  2. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, összekeverjük a mascarponéval, a cukorral, az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával, a citromlével és a villával előzőleg felvert tojással.
  3. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és hosszában felszeleteljük.
  4. Az egyik réteslapot lisztezett konyharuhára fektetjük, a felületét is meglisztezzük, és kb. 25x35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  5. Ha szükséges, konyhai ecset segítségével leseperjük róla a felesleges lisztet, és a tésztát úgy fordítjuk, hogy felőlünk legyen a hosszabbik oldala.
  6. A tölteléket kétfelé vesszük, és az egyik adagot úgy kenjük el a tésztán, hogy két oldalt kb. 3, a felőlünk távolabb eső szélénél pedig kb. 5 cm széles sáv szabadon maradjon.
  7. A hozzánk közelebb eső széle mentén egymás mellett 2 sorban elrendezzük az eperszeleteket, két oldalról ráhajtjuk a tészta szélét, és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így járunk el a másik réteslappal is.
  8. A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kezünkkel kicsit elegyengetjük, tetejüket megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. Tálalás előtt felszeleteljük, meghintjük porcukorral, és mindegyiket 1-1 félbevágott vagy karikára szelt (nagyobb eperszemek esetében cikkekre vágott) eperrel díszítjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 30 perc

Tipp:
Ehhez a süteményhez kb. 15 dkg, bármilyen más leveles tésztát is használhatunk. Természetesen legjobb a házi. (Pl. Házi vajas-leveles tészta.)
Akinek a lakhelyén van Aldi (Backetteria gyorsfagyasztott leveles tészta), Penny (Repeta gyorsfagyasztott leveles tészta) vagy Spar (Spar Budget Blätterteig), ott kapható az a fajta, amit én használtam.A recept a Kifőztük magazin júniusi számában is megjelent.