2019. június 8.

Eperkrémes habroló







Végre szabadföldi epret ehetünk! :) A hátsó telekszomszédunkat illeti ezért a köszönet, aki nemrégiben egy csokor zsenge kaporral is megörvendeztetett bennünket. A nyakába ugrottam örömömben, miután felajzva érdeklődtem, nem bánja-e, ha mindezért puszit adok neki. Nem bánta. :D
Ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető és szerintem mutatós sütemény a legújabb kedvencem. Igaz, a tésztája nem házilag készült, de egyrészt az elmúlt időszakban nem sok kedvem volt az időigényesebb sütikhez, másrészt néha megengedhetünk magunknak ennyi „csalást”. Persze az a legjobb, ha előző nap vagy pár nappal korábban házilag készítünk el egy nagyobb adag tésztát, majd lefagyasztjuk, és amikor használni akarunk belőle, csak kiolvasztjuk a szükséges mennyiséget. De hát az ember nem mindig gondolkodik előre. Egyetlen egy dolog miatt viszont nagyon húzom a nyakam, mégpedig azért, mert a kész leveles tészta pálmaolajjal készül (mint sajnos a bolti termékek 99%-a), és az ilyen áruk vásárlását nem támogatom. Úgyhogy legtöbbször kifejezetten rosszul esik pálmaolajjal készült alapanyagot beletenni a kosaramba. A tisztálkodó szereket évekkel ezelőtt már javarészt sikerült kiváltanom pálmaolajmentes termékekre, de az élelmiszerek esetében még bőven lemaradásban vagyok a saját magam szabta elvárások kapcsán. :(
Mindettől függetlenül ez a süti hatalmas kedvenc lett, pillanatok alatt be lehet kapkodni belőle jó pár darabot. :)






Hozzávalók 18 darabhoz.

1 ½ cs. friss leveles tészta (kb. 24x20 cm-es lapok)
20 dkg földieper (szabadföldi, tisztítva mérve)
2,5 dl tej
9 dkg cukor
6 dkg finomliszt
8 dkg vaj
6 dkg mascarpone


elkészítés:

  1. A lisztet 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A megmosott, feldarabolt epret lábasba tesszük, pürésítjük, hozzáadunk 5 dkg cukrot, felöntjük a többi tejjel, majd hozzáadjuk a lisztes tejet. Kis lángon, kevergetve felfőzzük, majd teljesen kihűtjük.
  2. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, és a mascarponéval együtt az eperpudinghoz keverjük. A krémet sima csöves habzsákba töltjük, és hűtőbe tesszük kicsit dermedni.
  3. A leveles tésztát kitekerjük, és a hosszabbik oldala mentén 12 db sávra vágjuk, amiket egymás után feltekerünk a rolóformákra. A másik tésztalapból csak 6 sávot vágunk le.
  4. A habrolókat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácson hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk őket a formáról.
  5. A krémmel betöltjük a habrolókat, és porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc


Megjegyzés:
Egy kicsit elszámoltam magam a krémmel, ezért kimaradt még 6 darabra való adag. Csupán ezért készült 18 habroló. :D Akinek viszont 24 db rolóformája van, az fél adaggal több krémet készítsen.

Tipp:

Ha a roló nehezen jön le a sütőformáról, a forma mindkét végén hegyes késsel fellazítjuk a tésztát, és óvatosan, csavaró mozdulattal lehúzzuk róla.