2015. szeptember 16., szerda

Vegyes gyümölcsleves kókusztejszínnel









A hűtőben felszaporodott néhány gyümölcs, és mivel az embernek nem mindig van ihlete, napokig tanácstalanul halogattam a felhasználásukat. Jobbat nem tudtam kitalálni, így hát levest főztem belőlük. Ilyen párosításban – barack + körte + kivi – még úgysem próbáltam soha. Rendes tejszín helyett ezúttal kókuszkrémmel ízesítettem, és ez nagyon jó választásnak bizonyult, ui. olyan fantasztikusan finom lett ez az amúgy rettentően egyszerű leves, hogy már akkor tudtam, hogy nem utoljára készítettem. Most már két kedvenc gyümölcslevesünk is van: ez és az epres. :)









Hozzávalók 4 személyre:

4 sárga húsú őszibarack
4 kivi
3 körte
3-4 ek. barna nádcukor
½ lime leve
2 dl kókusztejszín
1 ek. kukoricakeményítő
1 tk. barna nádcukor darálva (vagy kókuszvirágcukor + nyírfacukor/eritrit keveréke)

elkészítés:

  1. A gyümölcsöket meghámozzuk. Mindegyik fajtából 1-1 darabot egészen kis kockákra darabolunk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ha megfőtt, szűrőkanállal kis tálkába szedjük.
  2. A többi gyümölcsöt is felkockázzuk, a cukorral és a lime levével együtt beletesszük abba a lábosba, amiben az előző adag gyümölcsöt főztük, és annyi vízzel pótoljuk a főzőlevet, hogy 1 l legyen.
  3. A gyümölcsöket puhára főzzük. Közben 0,5 dl kókusztejszínben simára keverjük a keményítőt.
  4. Ha a gyümölcsök megpuhultak, botmixerrel összeturmixoljuk, besűrítjük a keményítős kókusztejszínnel, és éppen, hogy csak összeforraljuk. Teljesen kihűtjük.
  5. A maradék tejszínt magas falú edénybe öntjük, mélyhűtőbe tesszük 20 percre, majd a porcukorral kemény habbá verjük. A levest tányérokba merjük, mindegyik adagot a félretett főtt gyümölccsel dúsítjuk, és tejszínhabbal díszítjük.

Megjegyzés:
A levest nem szükséges behabarni, elég sűrű anélkül is, de kókusztejszínt mindenképpen tegyünk bele, mert különleges ízt ad neki.