2014. augusztus 28.

Rumos banánfagylalt





Ajándékba kaptunk egy fürt banánt, amit be is raktam gyorsan a hűtőbe, hogy majd megesszük, illetve készítek belőle ezt-azt. Pár nap múlva rákukkantottam és konstatáltam, hogy már jó barna a héja. Persze újabban ez sajnos nem jelenti azt, hogy belül meg finom édes.
Persze pont vasárnap délelőtt szembesültem a banánhéj barnaságával, ezért a késői felkelés után roham tempóban kezdtem el – ihlet nem lévén - receptek után kutatni. Nem akartam azonban mind a 6 darabot egyazon édességben felhasználni, hanem kétfélét terveztem. Találtam is egy jónak tűnő fagyi- és egy sütireceptet. Sajnos az utóbbival megjártam, mert egyáltalán nem olyan lett, mint ahogyan a fotón kinézett, és még csak finom sem volt - ki kellett dobnom az egészet, ami nagyon rosszul esett, mert egyrészt utálok ételt kikukázni, másrészt pedig aznap délelőtt én voltam a megtestesült slow motion, így aztán duplán rosszul érintett az elpazarolt idő, nem beszélve a kárba veszett hozzávalókról. De a fagyi szerencsére nem rontódott el. Kicsit ugyan változtattam rajta, mert volt még egy adag házi készítésű mascarponém, illetve az arányokat is módosítottam. Azt hiszem, ez volt életem első banánfagyija, és ez vonatkozik mind a házi elkészítésre, mind a kóstolásra, ui. eddig ilyet még sosem ettem. Az igazat megvallva – függetlenül attól, hogy szubjektíve megítélve nagyon finom lett – sosem fog a kedvenceim közé tartozni, mert úgy általában nem vagyok oda a banános édességekért.



Hozzávalók kb. 1 liter fagylalthoz:

Fagylaltalaphoz:
3 érett banán
1 ek. méz
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
2 tojássárgája
2 ek. nyírfaporcukor
0,5 dl Portorico rum
1 lime leve
20 dkg házi készítésű mascarpone
2 cs. Bourbon vaníliás cukor

Tetejére:
2,5 dl tejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 ek. nyírfaporcukor
csokiöntet
pirított, szeletelt mandula

elkészítés:
  1. A banánokat felkarikázzuk, rátesszük a serpenyőben felmelegített mézre, és addig sütjük, amíg a gyümölcs kissé krémesedni nem kezd. Langyosra hűtjük, majd pépesítjük.
  2. A felforralt tejet pár percig vízfürdőben hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a porcukorral krémesre kavarjuk, 1,5 dl tejszínnel együtt a már nem túl meleg tejhez csorgatjuk, majd forrástól számítva, 5 percig kis lángon, kevergetve főzzük. Hűlni hagyjuk.
  3. A banánpépet elkeverjük a rummal, a lime-lével, majd hozzádolgozzuk a langyosra hűlt krémet.
  4. A mascarponét kikeverjük a vaníliás cukorral, a banános keverékhez forgatjuk, és jól záródó műanyag dobozba kanalazzuk. Mélyhűtőbe tesszük 2 órára.
  5. Villával óvatosan átkavarjuk, ismét fagyasztóba tesszük fél órára, majd megint átkavarjuk. Ezt a műveletet fél óra elteltével megismételjük, majd a fagylaltalapot hagyjuk teljesen megfagyni.
  6. A fagylaltot fogyasztás előtt 15-20 perccel kivesszük a fagyasztóból, kigombócozzuk, cukorral ízesített tejszínhabbal, csokiöntettel és pirított mandulával díszítjük.





Forrás: Én így főzök...