2017. február 12.

Csokoládés banánfánk







Idén pont a farsangi időszakban jött rám a fánk ehetnék. 😺 Úgy látszik, most épp időben, mert amúgy minden évben késésben vagyok, és mindig utólag jelez a gyomrom a farsangi édesség kapcsán. Persze fánkot bármikor ehetünk, és talán a farsang vége után sem számít szentségtörésnek, ha elkészítjük. Farsangkor meg pláne nem.
Én most ezt a banános, csokoládés változatot hoztam össze, és meg kell mondjam, sikerült új kedvencet alkotni, legalábbis a magam számára. Ez most az imádom-kategória. A Kutyafül bezzeg nem így érezte, mert ő valamiért sem a fánkért, sem a banánért, sem pedig az étcsokiért nem rajong. Azért szerencsére ő is eleszegette. 😊






Hozzávalók kb. 22 darabhoz:

Fánktésztához:
2 érett banán (hámozva kb. 20 dkg)
5 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)
25 ml citromlé
5 dkg natúr joghurt
3 dkg nádcukor (vagy a banán édességétől függően)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
15 dkg finomliszt
3 g sütőpor
½ mk. szódabikarbóna
kókuszolaj a sütéshez

Tálaláshoz:
25 dkg natúr joghurt
2 dkg vaníliás porcukor
porcukor a szóráshoz

elkészítés

  1. A banánokat tálba tesszük, villával pépesítjük, majd hozzákeverjük a citromlét, a felvert tojást, a joghurtot és a kétféle cukrot.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a felaprított vagy reszelt csokoládéval, és a joghurtos banánpéphez forgatjuk. Negyedórát hűtőben pihentetjük.
  3. Bő olajat forrósítunk, és olajba mártott teáskanál segítségével a masszából kis halmokat szaggatunk bele. A fánkokat minden oldalukon pirosra sütjük. (Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró!)
  4. A kész fánkokat szűrőkanállal kimerjük az olajból, alaposan lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Vaníliás porcukorral kevert joghurtöntettel kínáljuk.