2013. október 26., szombat

Empenada sajtos túróval és virslivel





Ez az empenada nagyon meglepett ma. No de ne szaladjunk előre! Az esős idő miatt elég nyomin ébredtem, nem volt kedvem semmihez, főzni se. Mégis muszáj volt, mert mégse várhattam üres vacsoraasztallal a Kutyingert, aki messzire utazott a munkája miatt. Benéztem a hűtőbe, de a túrón és a virslin kívül semmi érdekeset nem találtam. Azaz, hogy volt ott tojás, hús meg más egyéb, de eszem ágában sem volt megint húsételt készíteni. A tojást meg nem nagyon akartam fogyasztani. Eszembe jutott, hogy év elején sütöttem empenadát. Akkor nagyon ízlett. Na, azóta se került rá sor újra, ezért jónak láttam megint elkészíteni, de ezúttal maradékokból. A hűtőben ui. ott aszalódott már 2 !!! hónapja egy csomag újhagyma, egy kis erős paprika és egy pár felbontott virsli. Utóbbi csak 1 hetes volt, alaposan becsomagolva zacsiba, nehogy összeházasodjon a jól ismert alattomos „nőszeméllyel”, Szalmon Ellával. :D
Menet közben alakult a recept, és csodák-csodájára olyan finomság sült ki belőle, hogy csak lestem. Az empenadák formázásával most is meggyűlt a bajom, nem könnyű ui. szépre alakítani a zsinórhoz hasonló tésztaszéleket. De ez most nem nagyon izgatott, hiszen eredetileg le se akartam fotózni. Bizony, nyájas Olvasó, ha nem a blogra készül a kaja, akkor minden tök ronda, de finom, ha meg a blogra, akkor gyönyörű, de ehetetlen. Á, dehogy, el ne higgye senki, csak vicceskedek!
Szóval nem lettek túl szépek, de muszáj volt lencsevégre kapni őket. Kivételesen most a fotózást is összecsaptam, ráadásul az esős, felhős idő miatt nem is reménykedtem abban, hogy jó képek születnek majd, de az elkészült fotók láttán végül kellemesen csalódtam.







Hozzávalók 14 darabhoz:

Flantésztához:

25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 ek cukor
1 mk só
kb. 40 ml hideg víz

Töltelékhez:

25 dkg túró
10 dkg házi füstölt sajt
1 pár frankfurti virsli
½ szál hegyes erős paprika
1 csomag újhagyma
1 tk mangalicazsír
1 tk vaj
őrölt fekete bors


elkészítés:


  1. A töltelékhez a virslit hosszában félbevágjuk, majd tovább felezzük és apró darabokra vágjuk. A zsíron átpirítjuk.
  2. A hagymát felkarikázzuk, az erős paprikát felaprítjuk, a vajon megfuttatjuk, majd rátesszük a pirított virslit.
  3. Hozzákeverjük a túrót, sózzuk-borsozzuk, sajtot reszelünk rá és addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Langyosra hűtjük. (Ha kihűlt, a sajt visszadermed, ezért kanállal kicsit összedaraboljuk.)
  4. Miközben a töltelék hűl, elkészítjük a flantésztát. (A vizet csak apránként adjuk hozzá!) Ha túl lágy, fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.
  5. Enyhén lisztezett felületen 1,5-2 mm-esre nyújtjuk és egy 14 cm átmérőjű müzlis tálkával kiszaggatjuk. (A lehulló darabokat újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  6. A tésztakörök közepére 1-1 evőkanálnyi tölteléket kanalazunk, balról jobbra áthajtjuk fölötte a tésztát, hogy félhold alakú legyen, a széleket lenyomkodjuk, majd kezünkbe véve az empenadát, befelé irányuló, csavaró mozdulatokkal kialakítjuk a jellegzetes zsinórszerű mintázatot. (Ha a szélek eldolgozásakor a befejezésnél túl vastag lesz a tészta, nyugodtan lecsippenthetjük és felhasználhatjuk a következő adag nyújtásakor.)
  7. Az empenadákat tálcára tesszük és 20 percig hűtőben pihentetjük.
  8. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elrendezzük rajta a félholdacskákat és előmelegített sütőben halványbarnára sütjük. Magában vagy valamilyen mártogatóssal együtt is ehetjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc