2021. június 3.

Eperhabos kosárka

 

 


 


Ez a süti nem épp egy matekzseni találmánya. :D Az én „vónék”. :D Azért fogalmazok így, mert a krém és a tészta is több lett a kelleténél. Bár ez is relatív, mert sütiből ugyebár sosem lehet elég. :D Arról nem is beszélve, hogy mindent fel lehet használni, ha az ember menet közben nem adja föl, és a maradékból „kikreatívkodik” valamilyen egyéb formát. Szóval ha matekzseni nem is, de sima géniusz az vagyok. :D :D :D Aúúú… rám szakadt a plafon… :D
Viccet félretéve, történt ui. hogy az eperkrémes csíkos piskótaroládhoz túl sok eperpudingot főztem, és megmaradt a fele. Három napig a hűtőben várt a sorára, mire a piskótatekercs elfogyott, és így végre felhasználhattam ehhez a sütihez – akárcsak a készre hajtogatott leveles tésztát, ami már 1 hete a fagyóban csücsült. Utóbbi kisebbre nyújtva túl vastag lett volna 12 kosárkához, a kellő vékonysággal viszont már sok, mint ahogyan a korábbi sütiből kimaradt eperpuding is, mivel menet közben tejszínhabbal lett dúsítva. Úgyhogy egyértelmű volt, hogy ezekkel a pluszokkal kezdenem kell valamit. Az apró malőröknek köszönhetően a végeredmény mégis csak sikernek nevezhető, hiszen 12 helyett 16 sütim lett, a kimaradt krémet pedig seperc alatt magában elnyalogattam. :D
Meg kell mondjam, ezek a kis kosarak nagyon etetik magukat – a házi leveles tészta garantáltam rabul ejti az embert, a könnyű, epres habról nem is beszélve. A kettejük házassága egyenlő néhány falatnyi boldogsággal. :)

 

 


Hozzávalók 12 kosárkához (+ 4 párnácskához):

a kosárkákhoz:
fél adag (kb. 60 dkg) házi leveles tészta
1 tojás a kenéshez
olvasztott vaj a tepsihez

az eperhabhoz:
25-30 dkg földieper
7,5 dkg cukor
3 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 ek. frissen facsart citromlé
1 tk. vaníliapaszta
2,5 dl habtejszín

a díszítéshez:
3 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
porcukor

elkészítés:

  1. A megmosott, kicsumázott epret leturmixoljuk. A keményítőt lábasba szórjuk, és egy kevés eperpürével simára keverjük. Hozzáöntjük a többi eperpürét, a cukrot, a citromlevet, és pudingot főzünk belőle. Többször átkeverve teljesen kihűtjük.
  2. Az eperpudinghoz hozzáadjuk a vaníliapasztát, és robotgéppel alaposan átkeverjük. A tejszínből kemény habot verünk, egy részével fellazítjuk az eperpürét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot. A krémet habzsákba töltjük.
  3. A leveles tésztát 50x35 cm-esre nyújtjuk és 12 db 10 cm átmérőjű körlapot szaggatunk ki belőle.
  4. A muffintepsi mélyedéseit kikenjük olvasztott vajjal, beleültetjük a tésztalapokat, és vékonyan lekenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. A megmaradt tésztát, ami már nem elég ahhoz, hogy kiszaggassuk, négyzetekre vágjuk (nekem 8 db lett belőle), és körben a szélüket lekenjük felvert tojással. A fele tésztalap közepét 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és az egészben hagyott négyzetekre ültetjük. A szélüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Miután kihűltek, becsíkozzuk olvasztott csokoládéval, és száradni hagyjuk.
  6. A muffintepsiben készült kosárkák felpúposodott belsejét vékony pengéjű késsel körbevágjuk – ezek lesznek a kalapok a sütik tetején. A kalapokat is becsíkozunk a csokival, és száradni hagyjuk.
  7. A kosárkákat és a párnácskákat (lásd a fotókon, hátul) is betöltjük a krémmel, és rájuk helyezzük a kalapokat.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc

Megjegyzés:
A lehulló, girbegurba tésztaszélekből néhány darab idétlen külsejű sós sütit gyártottam, és így az összes tésztát felhasználtam.
Bolti leveles tésztából szerintem minimum 2 csomagot kell felhasználni. Egy 40x24 cm-es (Tante Fanny) lapból elvileg ki lehet szaggatni 8 db 10 cm-es körlapot, és így meglesz a 16 süti, amennyi nekem is. Kapható egyébként 52x32 cm-es tésztalap is, ami picit nagyobb, mint amekkorára én a saját gyártmányú leveles tésztámat nyújtottam. A mélyedésekbe több krémet is lehet tölteni – így nem marad ki belőle.