2014. július 25., péntek

Lecsós-sajtos krumpli






Megint a fogalmam-sincs-mit-főzzek korszakomat élem, hiába van új konyhánk. :D Ennek megfelelően úgy kezdtem pucolni a krumplit, hogy fogalmam sem volt, mi lesz belőle. Aztán találtam a hűtőben egy kis maradék lecsót és sajtot, a spájzpolcon pedig konzerv kukoricát. Úgy gondoltam, akkor már felhasználhatnám a bableveshez tartogatott kolbászt is, és bocsánatot kértem tőle, hogy hiába készült fel rá lelkileg, hogy levesben kell végeznie, most át kellett állnia arra, hogy sütő általi halált fog halni. Azt mondta, nem baj, ő boldogan teljesít, hogy aztán... majdnem leírtam, hogy: reinkarnálódott kolbász legyen belőle.... és tessék, csak leírtam! :D ...szóval hogy neki mindegy, milyen ételbe ugrik fejest, lényeg, hogy nekünk jó legyen.
Miközben alakulófélben volt az ebéd, Anya itt mutogatta nekem a különböző sáljait és blúzait lobogtatva, hogy milyen árnyalatú lila párnákat tudna elképzelni a hálószobánkba, és közölte, hogy ebből - mármint nem a lila anyagokból - ő is szívesen enne, mert ígéretesnek látszik. Oké, ez megint nem a kreativitás csodája, de nekünk tökéletesen megfelelt – jól belaktunk belőle és hamar rájártunk a kihűlt maradékra is. :)





Hozzávalók 3-4 személyre:

5 nagyobb szem főzni való krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 közepes paradicsom
2 zöldpaprika
½ szál hegyes erős paprika
1 jó tk őrölt pirospaprika
15 dkg füstölt kolbász (enyhén csípős)
4 ek főtt kukorica (konzerv)
őrölt fekete bors

10 dkg trappista/eidami/gouda sajt
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
2 ek mangalicazsír + a tál kikenéséhez

elkészítés:

  1. A kétféle paprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk és vékony karikákra szeljük. A paradicsomot 1-2 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját és felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk és áttörjük. A kolbászt vékony karikákra szeljük.
  2. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, vékonyra szeljük, serpenyőbe tesszük, megsózzuk, a és zsíron megdinszteljük.
  3. A tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát, majd a kolbászt is, és hagyjuk, hogy kicsit kiengedje a zsírját.
  4. Rátesszük a zöldségeket, és fedő alatt puhára főzzük. Közben néhányszor átkeverjük.
  5. Miközben a lecsó készül, a krumplit megmossuk, megpucoljuk, fél centi vastag karikákra szeljük, átmossuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
  6. Egy serpenyőben 1 evőkanálnyi zsírt hevítünk, rátesszük a krumplit, sózzuk még, ha szükséges, borsot is szórunk rá és átpirítjuk.
  7. Ha a lecsó elkészült, rátesszük a krumplit és a kukoricát, óvatosan de jól átforgatjuk, és a felét lerakjuk egy zsírral vékonyan kikent sütőtálba.
  8. Nagy lyukú reszelőn sajtot reszelünk rá és befedjük a maradék lecsós krumplival.
  9. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a tejszínnel, meglocsoljuk vele az ételt, és előmelegített sütő középső rácsára téve készre sütjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc














2 megjegyzés:

  1. "Jajnekem!" :D Most akkorát kordult a gyomrom, hogy csak na! ...megyek kifosztom a hűtőt, míg ide nem ér az a csinos kis adag onnan a tányérról, de csak mert olyan szépen kérem! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nem hagyhatom, hogy korogjon a gyomrod, de azt sem, hogy ilyen mini adagot egyél. Szedek még mellé 2 nagy kanállal, akkor garantált, hogy jól laksz. ;)

      Törlés