2013. november 27.

Áfonyás csigakeksz





Nem is tudom már, mikor láttam először ilyen csigavonalas sütit, de már akkor nagyon megtetszett. Most eszembe jutott, hogy süthetnék én is. Úgy is nyakunkon a Mikulás (kicsit nehéz is a popója :D ) és a karácsony, ráadásul két sütis játékra is beneveztem. Közben az is kiderült, hogy egyre többféle aprósüteményt kezdek megszeretni. Akkor hát nem árt gyakorolni a kekszkészítést. :)
Találtam egy klassz receptet, volt is hozzá áfonyám, és izgatottan álltam neki, hogy ünnepi köntösbe öltöztessem a sütit. Még ha formájában nem is lett olyan ünnepi, de ízében mindenképp, mert a fűszereknek köszönhetően abszolút a forralt vörösborra emlékeztet. Kicsit meg is lepődtem rajta, de nagyon megörültem, hogy zamatában ennyire karácsonyi hangulatú lett. :)
Bár a tészta szépen formázható, de a téglalappá nyújtás nem egyszerű mutatvány. Mégis könnyen alakíthatjuk, ha késsel levágjuk a formátlanul lógó széleket, és kipótoljuk ott, ahol nem sikerült egyenesre nyújtani. :D
 
 

 
Hozzávalók kb. 36 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
7,5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
egy csipet só
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
2 ek. natúr krémsajt (pl. Philadelphia)

a töltelékhez:
15 dkg aszalt áfonya
7-8 dkg házi meggydzsem
½ mk. őrölt fahéj
½ mk. mézeskalács fűszerkeverék
egy csipet őrölt szegfűszeg

a tetejére:
1 kis tojás fehérje
kb. 8 dkg mogyoró krokant

elkészítés:

  1. A cukorral, sóval kevert lisztet elmorzsoljuk a kis darabokra vágott hideg vajjal, hozzádolgozzuk a tojást, a krémsajtot, és sima tésztává gyúrjuk. Téglatestté formázzuk, ellapítjuk (így nyújtáskor könnyebben felveszi majd a kívánt formát), és folpackba csomagolva, min. fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Az áfonyát késes aprítóval felaprítjuk, majd összekeverjük a lekvárral és a fűszerekkel.
  3. A tésztát folpackra téve, kb. 20x38 cm nagyságú, 3 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, és rásimítjuk a fűszeres-áfonyás masszát úgy, hogy a hozzánk közelebb lévő, hosszanti oldalnál szabadon hagyunk egy 1 cm széles sávot.
  4. A szabadon hagyott szélétől kezdve, a fólia segítségével óvatosan, de szorosan feltekerjük a tésztát, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  5. A tésztarúd végeit egyenesre vágjuk, körben megkenjük felvert tojásfehérjével, mogyoró krokantba forgatjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
  6. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc