2013. november 29., péntek

Egyszerű kukoricás kenyér








Nagyon régóta terveztem, hogy kukoricás kenyeret sütök, és eddig csak egyszer készült a konyhámban hasonló, de az kukoricadarával. Nem nagy a különbség, de mégis kíváncsi voltam, hogy milyen lenne a kenyér a kukorica lisztjéből. Azt tudtam, hogy csak kis arányban szabad beletennem, nehogy túlságosan „törékeny” és morzsálódós legyen. A héja finom ropogós lett, belül pedig ruganyos. Kivételesen elég magas hőfokon sütöttem, ami nálam nem jellemző, csak a pizza esetében. Mindenképp nylonzacskóban kell tárolni, mert hamar kiszárad.
A fotózást pedig az idei első havazáskor ejtettem meg – vicces volt, hogy mit össze nem bénáztam a fényekkel. :D







Hozzávalók 1 formakenyérhez (1,2 l-es sütőformához): 

35 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 mk cukor
15 dkg kukoricaliszt
3,75 dl langyos víz
1 csapott ek só
1 ek kukoricaolaj + a forma kikenéséhez

elkészítés:


  1. 20 dkg finomlisztet tálba szórunk, közepébe öklünkkel mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, felöntjük 75 ml langyos vízzel, simára keverjük egy kis liszttel, majd letakarva, langyos sütőbe tesszük, amíg felfut.
  2. Közben a maradék finomlisztet elkeverjük a kukoricaliszttel és a sóval.
  3. A lisztkeveréket az előtésztához adjuk és az olajjal, valamint a többi vízzel együtt gyors mozdulatokkal lágy tésztává dagasztjuk.
  4. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk és pár perc alatt megdagasztjuk. Ezután henger alakúra formázzuk.
  5. Egy kenyérsütő formát vékonyan kiolajozunk, belefektetjük a kenyértésztát és további 30 percig kelesztjük.
  6. Tetejét ecset segítségével megkenjük vízzel, megszórjuk liszttel és előmelegített sütőben készre sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 225°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc