2013. november 29., péntek

Egyszerű kukoricás kenyér


Nagyon régóta terveztem, hogy kukoricás kenyeret sütök, és eddig csak egyszer készült a konyhámban hasonló, de az kukoricadarával. Nem nagy a különbség, de mégis kíváncsi voltam, hogy milyen lenne a kenyér a kukorica lisztjéből. Azt tudtam, hogy csak kis arányban szabad beletennem, nehogy túlságosan „törékeny” és morzsálódós legyen. A héja finom ropogós lett, belül pedig ruganyos. Kivételesen elég magas hőfokon sütöttem, ami nálam nem jellemző, csak a pizza esetében. Mindenképp nejlonzacskóban kell tárolni, mert hamar kiszárad.
A fotózást pedig az idei első havazáskor ejtettem meg – vicces volt, hogy mit össze nem bénáztam a fényekkel. :D
Hozzávalók 1 formakenyérhez (1,2 l-es sütőformához):

35 dkg finomliszt
15 dkg kukoricaliszt
2 dkg friss élesztő

1 mk. cukor
3,75 dl langyos víz
1 csapott ek. só
1 ek. kukoricaolaj + a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. 20 dkg finomliszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, felöntjük 75 ml langyos vízzel, simára keverjük egy kis liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi finomlisztet elkeverjük a kukoricaliszttel, a sóval, az előtésztához adjuk, és az olajjal, valamint a többi vízzel együtt gyors mozdulatokkal lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk.
  4. A  kenyeret a vékonyan kiolajozott kenyérsütőformába fektetjük, és további 30 percig kelesztjük.
  5. Tetejét konyhai ecset segítségével megkenjük vízzel, megszórjuk liszttel, és előmelegített sütőben készre sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 225°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc