Nagyon régóta terveztem, hogy kukoricás kenyeret sütök, és eddig csak egyszer készült hasonló, de akkor kukoricadarával. Nem nagy a különbség, de mégis kíváncsi voltam, hogy milyen lenne a kenyér a kukorica lisztjéből. Azt tudtam, hogy csak kis arányban szabad beletennem, nehogy túlságosan „törékeny” és morzsálódós legyen. A héja finom ropogós lett, belül pedig ruganyos. Mindenképp nejlonzacskóban kell tárolni, mert hamar kiszárad.
A fotózást pedig az idei első havazáskor ejtettem meg – vicces volt, hogy mit össze nem bénáztam a fényekkel. :D
Hozzávalók 1 formakenyérhez (1,2 l-es sütőformához):A fotózást pedig az idei első havazáskor ejtettem meg – vicces volt, hogy mit össze nem bénáztam a fényekkel. :D
35 dkg finomliszt
15 dkg kukoricaliszt
2 ek. kukoricaolaj
1 csapott ek. só
1 mk. cukor
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl víz
elkészítés:
- Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben simára keverjük 1 púpozott evőkanál finomliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt, az olajat és a többi vizet a kukoricaliszttel, sóval vegyített finomliszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra kihúzkodjuk és feltekerjük.
- A kenyeret sütőpapírral bélelt sütőformában, letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
- A tetejét bespricceljük vízzel, meghintjük kukoricaliszttel, és készre sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc