2013. május 8.

Grillezett, fokhagymás mini húsroládok boros petrezselyemmártással





A múlt hétvégét a telkünkön töltöttük, és a nemszeretem fűnyírás-program után húst sütöttünk samot lapon. Azt hiszem, az ételek közül az egyik legnagyobb kedvenceim a grillezett húsok, mert ez a füstös íz semmihez sem hasonlítható. Egyszerűen imádom! Most is grillhusira vágytam, de hiába, mert a mai napot nem a kertünkben töltöttem, hanem itthon. Gondoltam, akkor egy másfajta ízesítésű hús kapcsán főpróbát tartok a következő hétvégére, és megsütöm kontakt grillen. Ha itthon működik, a kertben csak jobb lehet, hiszen a samott lap alatt valódi fa parázsa fölött készül az ebédre szánt étel, és az a jó kis füst átjárja. Alig várom, hogy ott is kipróbáljam.
Ezt a húst egyébként nem először készítettem el, és csak annyival tud többet elődjénél, hogy most fokhagymát is tettem bele. Arcpirítóan egyszerű, nincs benne semmi gasztroblogos érdekesség vagy különlegesség. :D
Mivel volt itthon egy rakat petrezselyem, egy részét elhasználtam valami másba, de a maradékot valahogy párosítani akartam a grillezett hússal. Így született meg ez az egyszerű, de kellemes ízű húsétel, amihez mi salátát ettünk.


 

Hozzávalók 2 személyre:

Húsroládokhoz:
1 egész csirkemellfilé
14 gerezd fokhagyma (hússzeleteként 1 gerezd)
őrölt fekete bors

2 dkg vaj
napraforgóolaj

Petrezselyemmártáshoz:
5 dkg vaj
1 fej fokhagyma
0,5 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
1 kis merőkanál tyúkhúsalaplé vagy víz
1 csokor petrezselyemzöldje
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A csirkemellről levágjuk a belső filéket (én ezt hívom a csirkemell szűzpecsenyéjének, mert ez a legzamatosabb része), és kissé kiklopfoljuk.
  2. A többi húst 6 szeletre vágjuk (fél mellenként 3-3 szeletre), majd hosszában mindet félbevágjuk és sózzuk, borsozzuk. Így összesen 14 hosszú szelet húst kapunk.
  3. A fokhagymagerezdeket vékony karikákra szeljük, a vajon megpirítjuk, hosszában elrendezzük a hússzeleteken. Mindegyiket feltekerjük, és ha szükséges, fogvájóval megtűzzük.
  4. Samott lapon, grilltárcsán vagy kontakt grillen elrendezzük a hústekercseket, és mindkét oldalukon pirosra sütjük.
  5. A mártáshoz a megtisztított, egész fokhagymagerezdeket a felhevített vajon 1-2 percig sütjük/pirítjuk, majd felöntjük a borral, és közepes lángon majdnem teljesen elforraljuk róla a bort.
  6. A boros fokhagymát botmixer poharába öntjük, rászórjuk a leveleire szedett petrezselymet, felöntjük a tejszín felével, és pépesítjük.
  7. Visszaöntjük a serpenyőbe, hozzákeverjük az alaplevet, a többi tejszínt, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg mártás állagú nem lesz. A hús mellé kanalazzuk.