2019. november 20.

Házi krémes-torta






Évek óta készülök arra, hogy végre sk. is megcsináljam a házi krémest. A blogon fent van a receptje, és bár az sem teljesen házi, hiszen a tésztája boltból való, de a töltelék – ami ennek a sütinek a lényege – bizony a legjobb fajta házi krém, és nem ám hol-mi zacskós por! Sőt zselatin sincs benne, mert az bizony nem kell az igazi krémesbe! Ma már én is ki tudtam volna kísérletezni, de amikor az ominózus recept felkerült a blogomra, akkor még nagyon gyerekcipőben járt a sütikészítési tudományom. Így hát a leírást akkor kölcsönvettem egy ismerősömtől. Most is abból dolgoztam, mert úgy jó, ahogy van, persze némileg azért a saját ízlésem szerint módosítottam az arányokat. Legalábbis, ami az édességét illeti, mi ui. nem szeretjük, ha nagyon beleborul a cukor. :D
A hagyományosan kocka alakú szeletekre vágott változat elkészítése ugyan még mindig várat magára, de ízre tortaformába álmodva is pont olyan. ;) Márpedig szülinapra csakis tortát adhatunk az ünnepeltnek – jelen esetben Anyának és magamnak, mert azt a csekélyke 8 napos különbséget most összevontuk, így ünnepelve meg mindkettőnk születését. Ezzel a könnyed, habos krémmel bizony nem lehet mellélőni, és bár igazán egyszerű elkészíteni, abszolút ünnepi színvonalú desszertnek tartom. :)


Anyucikám, Isten éltessen sokáig!




Hozzávalók 20 cm-es kapcsos tortaformához:

1 cs. leveles tészta (pl. Tante Fanny)
3 tanyasi tojás
3,75 dl tej
7-8 dkg cukor
6 dkg finomliszt
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 ek. vaníliapaszta
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A leveles tésztát kitekerjük, és 2 darab, a sütőformánál kicsivel nagyobb körlapot vágunk ki belőle (sütés közben ui. kissé összeugrik a tészta). Az egyiket 8 cikkre vágjuk.
  2. Mindkét tésztalapot sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük, és 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt világosra sütjük (ha sütés közben túlságosan felpúposodnának, villával megszurkáljuk). A tésztalapokat tortarácsra tesszük kihűlni.
  3. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral lábasba tesszük, robotgéppel felhabosítjuk, majd felváltva, több részletben csomómentesre keverjük benne a lisztet és a tejet.
  4. Folytonos keverés mellett, kis lángon sűrűsödésig főzzük. Amint egyet buggyan, elzárjuk alatta a lángot, és belekeverjük a vaníliapasztát.
  5. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben vaníliás porcukorral ízesítjük, és a habot a forró krémhez forgatjuk.
  6. Az egyben hagyott tésztalapot sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába fektetjük, még melegen rásimítjuk a krémet, és kirakjuk a cikkekre vágott tésztalapokkal.
  7. A süteményt nejlonzacskóba húzzuk, és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.