2014. május 16., péntek

Földiepres-joghurtos háromszögek






Ahhoz képest, hogy nem terveztem, hogy még sütök is az albérletben - sőt egyáltalán semmilyen blogos receptelősdit se terveztem egy ideig –, mégis már a 7. ételnél tartok, amit föltétlenül le kellett fotóznom. Igaz, ezek a recik jobbára saláták, de legalább erősítem a blog zöldséges részlegét, ami ugyebár nálam igen-igen gyérecske. Na, de kissé elkanyarodtam az aktuális sütitől.
A joghurtos sütemény nem ismeretlen a konyhámban. A legelsőnél majdnem úgy volt, hogy soha többet nem készítek ezzel a tejtermékkel hasonló édességet, mert akkoriban, amikor sütőtudományom még gyerekcipőben járt, igencsak megszenvedtem a zselatinos, dermesztéses eljárással. Jóval később, cseppet megügyesedve, mégis elkészült egy kicsit másfajta sütike (szintén epres), ami már abszolút vállalható volt.
Anyák napjára muszáj volt sütnöm valamit, és most, hogy nem eszünk hájgyarapító ételeket, de közben meg mégis csak kell az édesség, jól jön a könnyedebb, joghurtos krém. Olyan, ami egészségesebb fajtájú cukorral készül, ill. ami csak egy nagyon vékony piskótán csücsül (ez utóbbi mégse lett valami vékony). Így talán bocsánatos, hogy nem hagytam parlagon a sütőt.
Sajnos megint megjártam a krémmel, de ezúttal más bajom lett vele: egyéb elfoglaltságom miatt a kelleténél kicsit tovább dermesztettem, és amikor beleforgattam a tejszínhabot, kicsit darabos lett. Ez bizony most így maradt, hiszen az ízén mit sem változtatott. Könnyű, nem túl édes, dominánsan gyümölcsös sütemény került az asztalra a jeles ünnepen, éppen olyan, amit Anya szeret.

Rengeteg fotó készült, mert az eperrel képtelen vagyok betelni. :D





















Hozzávalók 16 szelet süteményhez:

Piskótához:
2 tojás
5 dkg nyírfacukor
6 dkg finomliszt
1 csapott tk sütőpor
1 ek hideg víz
csipet só
vaj + liszt a forma kikenéséhez

Krémhez:
30 dkg natúr görög joghurt
2,5 dl habtejszín
20 dkg földieper
8 dkg nyírfaporcukor
6-7 lap zselatin

Rétegezéshez és díszítéshez: 

20 dkg + 4 szem földieper

elkészítés:

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, és hozzáadunk 1 ek vizet.
  2. A cukros tojáskrémhez hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is, és kivajazott-kilisztezett tepsibe simítva, előmelegített sütőben készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A krémhez és a rétegezéshez az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk, leszárítjuk és 20 dkg-nyit késes mixerben vagy botmixerrel pürésítünk. A maradék 20 dkg epret pedig a rétegezéshez kis kockákra vágjuk és félretesszük.
  4. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk.
  5. A joghurtot elkeverjük a cukorral és hozzáadjuk az eperpürét.
  6. A maradék 0,5 dl tejszínt felforrósítjuk és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hűlni hagyjuk, majd elkeverjük 3 ek epres joghurttal és kihűtjük.
  7. A zselatinos joghurtot a többi epres joghurthoz keverjük és hűtőben addig dermesztjük, amíg zselésedni nem kezd.
  8. A piskótát visszatesszük a sütőformába és elosztjuk rajta az eperdarabkákat.
  9. A már enyhén kocsonyásodó epres joghurtkrémbe óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot és rásimítjuk az eperrel kirakott piskótára. Pár órára hűtőbe tesszük.
  10. Ha a krém kellően megdermedt, késsel elválasztjuk a sütit a forma oldalától, négyzet alakúra felszeleteljük, a szeleteket átlósan félbevágjuk, az így kapott háromszögeket is félbevágjuk, hogy még kisebbek legyenek, és tányérra rendezve (megmosott és leszárított) cikkekre vágott eperszemekkel díszítjük.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc