2014. május 16.

Földiepres-joghurtos háromszögek







Ahhoz képest, hogy nem terveztem, hogy még sütök is az albérletben - sőt egyáltalán semmilyen blogos receptelősdit se terveztem egy ideig –, mégis már a 7. ételnél tartok, amit föltétlenül le kellett fotóznom. Igaz, ezek a recik jobbára saláták, de legalább erősítem a blog zöldséges részlegét, ami ugyebár nálam igen-igen gyérecske. Na, de kissé elkanyarodtam az aktuális sütitől.
A joghurtos sütemény nem ismeretlen a konyhámban. A legelsőnél majdnem úgy volt, hogy soha többet nem készítek ezzel a tejtermékkel hasonló édességet, mert akkoriban, amikor sütőtudományom még gyerekcipőben járt, igencsak megszenvedtem a zselatinos, dermesztéses eljárással. Jóval később, cseppet megügyesedve, mégis elkészült egy kicsit másfajta sütike (szintén epres), ami már abszolút vállalható volt.
Anyák napjára muszáj volt sütnöm valamit, és most, hogy nem eszünk hájgyarapító ételeket, de közben meg mégis csak kell az édesség, jól jön a könnyedebb, joghurtos krém. Olyan, ami egészségesebb fajtájú cukorral készül, ill. ami csak egy nagyon vékony piskótán csücsül (ez utóbbi mégse lett valami vékony). Így talán bocsánatos, hogy nem hagytam parlagon a sütőt.
Sajnos megint megjártam a krémmel, de ezúttal más bajom lett vele: egyéb elfoglaltságom miatt a kelleténél kicsit tovább dermesztettem, és amikor beleforgattam a tejszínhabot, kicsit darabos lett. Ez bizony most így maradt, hiszen az ízén mit sem változtatott. Könnyű, nem túl édes, dominánsan gyümölcsös sütemény került az asztalra a jeles ünnepen, éppen olyan, amit Anya szeret.
Rengeteg fotó készült, mert az eperrel képtelen vagyok betelni. :D






Hozzávalók 16 szelet süteményhez:

Piskótához:

2 tojás
5 dkg nyírfacukor
6 dkg finomliszt
1 csapott tk. sütőpor
1 ek. hideg víz
egy csipet só
vaj + liszt a forma kikenéséhez


Krémhez:

30 dkg natúr görög joghurt
2,5 dl habtejszín
20 dkg földieper
8 dkg nyírfaporcukor
6-7 zselatinlap


Rétegezéshez és a díszítéshez:

20 dkg + 4 szem földieper


elkészítés:
  1. A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, és a vízzel kicsit fellazítjuk. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A tésztamasszát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A krémhez és a rétegezéshez az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk, leszárítjuk majd kiveszünk belőle 20 dkg-ot, és pürésítjük. A többi epret kis kockákra vágjuk és félretesszük.
  3. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és feloldjuk 0,5 dl felforrósított tejszínben. Kicsit hűlni hagyjuk.
  4. A joghurtot elkeverjük a cukorral, az eperpürével, majd kiveszünk belőle 3 evőkanálnyit, és elkeverjük a zselatinos tejszínnel. A zselatinos joghurtot a többi epres joghurthoz forgatjuk, és hűtőbe tesszük annyi időre, amíg kissé meg nem dermed.
  5. A többi tejszínt kemény habbá verjük, és a óvatosan a már kocsonyásodó krémhez forgatjuk.
  6. A piskótát visszatesszük a sütőformába, elosztjuk rajta az eperdarabkákat, és rásimítjuk a joghurtkrémet. Pár órára hűtőbe tesszük.
  7. A sütemény szélét elválasztjuk a tepsi oldalától, négyzet alakúra felszeleteljük, majd a szeleteket átlósan félbevágjuk. Az így kapott háromszögeket is megfelezzük, hogy még kisebbek legyenek.
  8. A süteményeket tányérra rendezzük, és cikkekre vágott eperszemekkel díszítjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc