2013. augusztus 27., kedd

Citromos szelet





Variációk egy témára... Még volt egy kis lemon curd a hűtőben, amit mindenképp el akartam fogyasztani, fantáziából viszont most még annál is kevesebbet találtam a jobb agyfélteke egyik kis „polcán”. :D Ez a süti ui. nem sokban különbözik a citromos-mascarponés tortácskáimtól, sem pedig a mini jégkrémeim krémalapjától. Csak annyival tud többet, hogy több citromkrémet tettem bele, tehát jóval citromosabb ízű, ill. megbolondítottam kandírozott citromkockákkal (mert a citromos jégkrémemben nagyon ízlett) és egy kis likőrrel. Mivel ez a krém gyorsan elkészíthető, és a múltkor már bevált, tényleg nem volt kedvem vasárnap kora délután újabb krémvariáción agyalni. Fehér piskóta helyett azonban most a jól megszokott piskótatésztával készült. Lehet, hogy nem lett világszép, de szerintünk legalábbis nagyon finom. :)
Úgy is elkészíthetjük, hogy 2 lap közé kenjük a krémet, és kockákra szeleteljük, mint a túrós pitét. Igen tetszetős azzal a külsővel is.




Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:

Piskótához:
3 tojás
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
1 jó tk. sütőpor
4 ek. szénsavas ásványvíz
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Krémhez:
15 dkg házi mascarpone
4 ek. citromkrém
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl tejszín
2 cs. instant zselatin fix
2 ek. kandírozott citromkocka (Zitronat)
2 ek. narancslikőr (Cointreau)

Kenéshez és a díszítéshez:
3 ek. citromkrémporcukor

elkészítés:

  1. A tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, és a keményítővel, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a vajjal kikent, liszttel behintett tepsibe öntjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben készre sütjük.
  3. A piskótát a tepsiben kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk belőle, és tortarácson teljesen kihűtjük. A széleit körben levágjuk, majd három lapra vágjuk, amelyek kb. 26x7 cm-esek lesznek.
  4. A krémhez a mascarponét alaposan elkeverjük a citromkrémmel, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a likőrbe áztatott citromkockákat, óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, és elkeverjük benne a zselatin fixet. Hűtőben tesszük kicsit dermedni.
  5. A tésztalapokat a 3. lap kivételével megkenjük 1,5-1,5 evőkanál citromkrémmel. Az egyik piskótalapon elsimítunk egy jó adag krémet, befedjük a második tésztalappal, majd ismét egy krémréteg következik, végül a 3. lap, amit megszórunk porcukorral. A tésztát 9 db, 3 cm széles szeletre vágjuk. Tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felülsütés
sütési idő: kb. 20 perc