2012. október 26., péntek

Túrós bukta

 


Gimis koromban bejárós voltam, naponta buszoztam át a 30 km-re lévő településre, ahol a suli volt. Előfordult, hogy az akkori barátnőmmel nem volt kedvünk bemenni 1-1 uncsi órára, hanem inkább a belvárosi cukiban múlattuk az időt. A közelben volt egy kis pékség is. Az én korosztályom még ismeri az érzést, hogy milyen volt, amikor elsétáltunk egy ilyen majdnem békebeli hangulatú péküzlet előtt, és magunkba szívtuk az onnan kiáramló fenséges illatokat. Az volt a legnagyszerűbb, amikor épp kisült a túrós bukta, és mi pont akkor jártunk arra. A túrós buktának pedig képtelenség volt ellenállni, muszáj volt venni, majd pedig boldogan nyammogva megenni. Az a túrós bukta nem csupán egy körömhegynyi krémtúróval volt megtöltve, és nem leveles tésztából készült, hanem kelt tésztából volt, és a közepén egy nagy adag igazi túró csücsült, némi mazsolával megfejelve.
A mai gyerekeknek talán fogalmuk sincs arról, milyen az igazi túrós bukta/batyu/táska, hacsak a dédnagymamájuk vagy a nagymamájuk nem sütött már nekik. Én azonban arra buzdítom az anyukákat, hogy egy buta sorozat nézése helyett inkább dobják össze ezt a Fahéj receptje szerint készült finomságot, mert ez pont olyan, mint anno. Akár a gyerkőcökkel együtt is bevonulhatnak a konyhába, kikavartathatják velük a tölteléket, de a kicsik segédkezhetnek a tészta nyújtásában, töltésében és egyebekben is. A közös munka nyomán kialakult jókedv és az édes kelt tészta finom illata megtölti a lakást. Mindezt megkoronázva pedig az egész család együtt falatozhatja az igazi túrós buktákat.









Hozzávalók 16 darabhoz: 

Tésztához:
½ kg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
1 mk só
5 dkg cukor
7,5 dkg vaj
 
Töltelékhez:
½ kg túró
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1 ek búzadara
3 dkg mazsola
2 ek rum

Tetejére:
1 kis tojás + víz

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben simára keverjük és felfuttatjuk. A mazsolát rumba áztatjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sóval, a cukorral, a felfuttatott élesztővel, az olvasztott vajjal, a maradék langyos tejjel és könnyű tésztává dagasztjuk. Langyos helyen, letakarva megkelesztjük.
  3. A túrót jól kikeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal, a búzadarával és a felvert tojással, majd hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát is.
  4. A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk, majd keresztben és hosszában 4-4 egyenlő részre vágjuk. Így 16 kis négyzetet kapunk.
  5. Mindegyik közepére 1-1 jó ek tölteléket kanalazunk, az átlósan szemben lévő tésztacsücsköket összecsippentjük, hogy bukta formájúak legyenek.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és ha túl közel vannak egymáshoz, akkor az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal, hogy később könnyen szét tudjuk őket választani.
  7. Tetejüket megkenjük vízzel elkevert tojással, és 15 perc pihentetés után előmelegített sütőben pirosra sütjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc