2015. június 15.

Kövön sütött sonkás-kukoricás pizza







Már nagyon ki voltunk éhezve a pizzára, ezért a nagy meleg ellenére vasárnap délre beizzítottam a sütőt, hogy kedvencünk végre az asztalra kerülhessen. Most a lehető legegyszerűbb feltétet választottam, azt, ahogyan mindenki jól ismeri. Nincs benne semmilyen különleges hozzávaló, és a gyerekeknek talán ez a változat a kedvencük. Még a csípős fűszereket is mellőztem, viszont a paradicsom igencsak dominál benne, ami az én konyhámban nem sűrűn fordul elő. Így nyáriasabb jellegű lett, és friss ízű. Szándékosan sokat tettem rájuk a szószból. A kész pizzákat pedig az anyósomtól kapott mini bazsalikomlevélkékkel díszítettem. Mindkettőnknek nagyon ízlett. Azon kaptam magam, hogy hipp-hopp bepusziltam belőle 2 és felet. :D
A sütőkővel való sütést még csak most próbálgatom, s bár én a pizzát mindig hőlégkeveréssel sütöm, ez a változat most alul-felül sütéssel készült. Majdnem pont olyan lett, mint a jól megszokott pizzám. Bevallom, én nem rajongok a ropogós tésztájú pizzáért, így direkt örültem, hogy ez sem lett ropi, hanem ugyanolyan puha, ahogyan mi szeretjük.
Sajnos a péklapáttal kicsit meggyűlt a bajom, ezért egy kis segítségre volt szükségem – egy pót lapátkával segítettem rá az ebédünket a kőre. Egyetlen pizzácska bánta csak, de megmenekítettem, és calzone lett belőle. :D
A kővel való sütés olyan izgalmasnak bizonyult, hogy vacsorára bedagasztottam még egy pizzát, de a sütőt 250°C-ra való előmelegítés után visszavettem 220°C-ra, és hőlégkeverésre állítottam. Nekem így lett az igazi, ill. ahogy mi szeretjük. Egy picit ugyan vastagabbra sikerült a kelleténél, de legalább jó levegős volt a belseje.
Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a sütője hogy viselkedik, érdemes így is, úgy is kipróbálni.






Hozzávalók 6 kis pizzához:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 ek. olívaolaj
1-1,5 dl víz (a liszttől függően)
1 tk. só
1 tk. cukor

Szószhoz:
1 doboz (400 g) darabolt paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
őrölt fekete bors
szárított oregánó

1 csapott ek. nyírfacukor

Feltéthez:
15 dkg pizzasonka
10 dkg konzerv kukorica
15 dkg trappista sajt reszelve
petrezselyem és bazsalikomlevelek a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tálba szitált liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kevés langyos vízzel és liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt a többi vízzel, az olívaolajjal együtt a sóval vegyített többi liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A szószhoz a lereszelt vöröshagymát a felhevített olajon megdinszteljük, közben sóval, borssal oregánóval ízesítjük, majd a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk.
  4. Rátesszük a paradicsomot a levével együtt, pár percig fedő alatt, majd fedő nélkül pároljuk. Kicsit elforraljuk a levét, majd cukorral ízesítjük.
  5. A feltéthez a felkockázott sonkaszeleteket összekeverjük a kukoricával.
  6. A sütőt előmelegítjük 250°C-ra, majd miután elérte a kellő hőfokot, további fél órát melegítjük.
  7. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. 10 perc pihentetés után kb. 18 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
  8. Három tésztalapot a liszttel behintett sütőlapátra teszünk, gazdagon elkenjük rajtuk a szószt, megszórjuk reszelt sajttal, és elosztjuk a feltétet.
  9. A pizzákat (ha szükséges, konyhai lapáttal rásegítve) egymás után a sütőkőre csúsztatjuk, és megsütjük.
  10. A kész pizzákat kivesszük a sütőből, rácsra szedjük, hogy kicsit hűljenek, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és bazsalikomlevelekkel díszítjük. Tálaljuk.
sütési hőfok: 250°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc


Megjegyzés:
A sütőkőre egyszerre 3 kis pizza fér rá, így 2 részletben tudjuk megsütni.