2014. augusztus 6.

Csokimokka tojáslikőrös habbal





Egy ideje nem szeretem a nyarat. Amikor gyerek voltam vagy fiatal felnőtt, akkor még nem kellett megőrülni a kánikulától, élvezhetően meleg volt az idő, és szinte minden napom strandolással telt. Az volt az igazi nyár. Ahelyett most mi van? - Kövér meleg! Legszívesebben egész nap a szobában kukulnék csukott ablakok és behúzott függönyök mögött, annyira nem bírom a forróságot. Még a bőrömet is soknak érzem, és ami eddig egyáltalán nem volt rám jellemző még nyáron sem – izzadok, mint a ló. Ráadásul az idei nyár esővel van tarkítva, amitől olyan fülledt a levegő, hogy még utálatosabb, mintha csak szimplán dögmeleg lenne. Nem is csoda, ha még azok is kóvályognak, akiknek semmi baja a szívüknek.
Ilyenkor jól eshet egy jól behűtött frissítő, ami akár kávé is lehet.
Ez a csokimokka nem csak behűtve finom. Hűvösebb időben vagy télen meleg italként is kínálhatjuk. :)




Hozzávalók 2 személyre:

1 dl tejszín
1 púpozott tk. nyírfaporcukor
1 ½ ek. tojáslikőr
3 dl teljes tej
1 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor
3 ek. nyírfacukor
4 ek. tej
1,5 dl presszókávé (jó minőségű, frissen őrölt kávéból)
kakaópor a díszítéshez

elkészítés:

  1. A kávét lefőzzük. A kakaóport elkeverjük a cukorral és a 4 evőkanál tejjel.
  2. A teljes tejet felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a cukros kakaót, valamint a kávét. Jól lehűtjük.
  3. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáslikőrt.
  4. Az italt tálalás előtt alaposan felkavarjuk, elosztjuk két üvegpohárban, és ráhalmozzuk a likőrös tejszínhabot. Tetejüket meghintjük késhegynyi kakaóporral.