2013. október 21., hétfő

Lenmagos, vágott zsemle


 



Jó ideje szinte csak Ági barátnőm hamburgerzsömléjét sütöm - talán már 100. alkalommal -, annyira meg vagyunk elégedve vele, és az elmúlt hetekben csak egyszer készítettem másféle péksütit. Most megint kenyérhez hasonló tésztájú keltre vágytam, ezért vegyítettem az itthon fellelhető maradék liszteket. Eszem ágában sem volt lefotózni és feltenni a blogra ezt a receptet, de olyan finomra sikerültek a zsemlék, hogy nem bírtam megállni, hogy ne mutogassam őket – hátha látszik is rajta, hogy jó ízűek. :D Extra puha lett, úgyhogy tényleg dagadt a mellem a büszkeségtől. Ennél már csak a kovászos változat lehet jobb, aminek a készítésben Fahéj barátnőm jeleskedik. Ezt a zsemlét ezért most elsősorban neki ajánlom: drága Fahéj, próbáld ki kovásszal, és kérlek, majd referálj az eredményről! Tudom, hogy kovásszal klasszisokkal jobb lesz. ;)
Másodsorban pedig Áginak küldöm: Ágikám, próbáld ki te is, hátha úgy fogod szeretni, ahogy mi a te hambizsömidet (...amit nehéz lenne túlszárnyalni)!
És nem utolsó sorban természetesen mindenki másnak is ajánlom, aki otthon süti a kenyeret és péksüteményeket, vagy még csak most készül életében először kelt tésztát dagasztani.









Hozzávalók 10 darabhoz: 

30 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek lenmag
2 ek napraforgóolaj
1 jó tk só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl víz
1 mk cukor
napraforgóolaj a kenéshez

elkészítés:


  1. A tejet a vízzel együtt meglangyosítjuk. Az élesztőt simára keverjük 1 dl langyos, cukros, tejes vízben és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval és a lenmaggal, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék folyadékkal és az olajjal együtt közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. (Én a hűvösebb idő beálltával csukott ajtajú sütőben kelesztem háztartási fóliával és konyharuhával letakarva.)
  3. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokat gömbölygetünk belőlük, majd rudakká sodorjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, tetejüket hosszában bevágjuk és letakarva még 20 percig kelesztjük.
  5. Megkenjük olajjal és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.



sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc