2013. október 21.

Lenmagos, vágott zsemle


 


Jó ideje szinte csak Ági barátnőm hamburgerzsömléjét sütöm - talán már 100. alkalommal -, annyira meg vagyunk elégedve vele, és az elmúlt hetekben csak egyszer készítettem másféle péksütit. Most megint kenyérhez hasonló tésztájú keltre vágytam, ezért vegyítettem az itthon fellelhető maradék liszteket. Eszem ágában sem volt lefotózni és feltenni a blogra ezt a receptet, de olyan finomra sikerültek a zsemlék, hogy nem bírtam megállni, hogy ne mutogassam őket – hátha látszik is rajta, hogy jó ízűek. :D Extra puha lett, úgyhogy tényleg dagadt a mellem a büszkeségtől. Ennél már csak a kovászos változat lehet jobb, aminek a készítésben Fahéj barátnőm jeleskedik. Ezt a zsemlét ezért most elsősorban neki ajánlom: drága Fahéj, próbáld ki kovásszal, és kérlek, majd referálj az eredményről! Tudom, hogy kovásszal klasszisokkal jobb lesz. ;)
Másodsorban pedig Áginak küldöm: Ágikám, próbáld ki te is, hátha úgy fogod szeretni, ahogy mi a te hambizsömidet (...amit nehéz lenne túlszárnyalni)!
És nem utolsó sorban természetesen mindenki másnak is ajánlom, aki otthon süti a kenyeret és péksüteményeket, vagy még csak most készül életében először kelt tésztát dagasztani.





Hozzávalók 10 darabhoz:

30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. lenmag
2 ek. napraforgóolaj
1 csapott ek. só
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
2 dl víz
1 mk. cukor
napraforgóolaj a kenéshez

elkészítés:

  1. Az élesztőt simára keverjük 1 dl langyos, cukros, tejes vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, lenmaggal vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, a többi folyadékot, az olajat, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokat gömbölygetünk belőlük, majd rudakká sodorjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejüket hosszában bevágjuk, és letakarva még 20 percet kelesztjük.
  5. A péksütik tetejét lekenjük olajjal, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc