2013. augusztus 13., kedd

Pâte sucrée – édes tészta





A linzerhez hasonló ez a francia recept szerinti édes tészta, de nem a jól ismert 3:2:1  arányban készül (azaz 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 1 rész cukor). Michel Roux szerint alapja lehet bármilyen gyümölcstortának.

Hozzávalók kb. 0,5 kg tésztához:

25 dkg liszt
10 dkg enyhén puha vaj
10 dkg porcukor
egy csipet só
2 tojás

elkészítés:

  1. A lisztet tálba vagy márványlapra szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, és ujjaink között összedolgozzuk. 
  2. Közben fokozatosan hozzákeverjük a körülötte lévő lisztet, és amikor már morzsalékos, hozzáadjuk a tojásokat. Homogén tésztává dolgozzuk.
  3. Gombóccá formázzuk, folpackba csomagoljuk, és pár napig (vagy felhasználás előtt 1-2 órán át) hűtőben tároljuk. Fagyasztóban akár 3 hétig is eláll.