2013. augusztus 13.

Pâte sucrée – édes tészta





A linzerhez hasonló ez a francia recept szerinti édes tészta, de nem a jól ismert 3:2:1  arányban készül (azaz 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 1 rész cukor). Michel Roux szerint alapja lehet bármilyen gyümölcstortának.

Hozzávalók kb. 50 dkg tésztához:

25 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
egy csipet só
2 tojás

elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük a porcukorral, a sóval, és tálba vagy márványlapra szitáljuk.
  2. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a felkockázott vajat, és az ujjaink között összemorzsoljuk. 
  3. A tojásokat a morzsalékos tésztához adjuk, és sima felületű tésztává gyúrjuk.
  4. Gombóccá formázzuk, folpackba csomagoljuk, és pár napig (vagy felhasználás előtt 1-2 órát) hűtőben tároljuk. Fagyasztóban akár 3 hétig is eláll.