2013. november 18., hétfő

Körteszeletek kókuszbundában, csokoládészósszal







A kertünkben van néhány különböző fajtájú körtefa, igazi bio, abszolút nincsenek permetezve. Ennek köszönhetően szinte mindet megszúrta a darázs. Nem is jutottunk hozzá túl sok ép körtéhez az idén. A kései érésű, kerek formájú, keményebb körtéink viszont egész jó állapotban voltak, ezért hoztam haza belőlük 2-3 kilót. Készült belőle süti és kompót, valamint ez az egyszerű, nem túl hizlaló desszert. Jó párosításnak bizonyult a kókusszal és a csokival. Akár még az esti órákban is különösebb szégyenérzet nélkül majszolhatjuk. Oda se neki, hogy van benne egy kis tejszín is! :)







Hozzávalók 2-4 személyre: 

Bundás körtéhez: 
2 közepes, érett, keményebb fajta körte
1 citrom leve
liszt
1 tojás
kókuszreszelék
3 ek vaj
porcukor a szóráshoz 

Csokoládészószhoz: 
10 dkg étcsokoládé
kb. 1 dl tejszín
cukor (elmaradhat) 

elkészítés:


  1. A csokit darabokra törjük. A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, beletesszük a csokidarabokat és kevergetve felolvasztjuk. Ha szükséges, édesíthetjük.
  2. A körtét megmossuk, meghámozzuk, nyolcadoljuk és meglocsoljuk a citromlével. Lecsepegtetjük.
  3. A körteszeleteket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig kókuszreszelékbe forgatjuk és a kókuszos panírt jól rányomkodjuk.
  4. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és a körtéket mindkét oldalukon aranybarnára pirítjuk (közben pótoljuk a vajat, ha szükséges).
  5. Meghinthetjük porcukorral és csokiszószt kínálunk mellé.