2013. július 12., péntek

Sárgabarack tarte mandulakrémmel





A családunknak van egy parasztháza egy kis faluban. Anyáék még a boldog '80-as években vették a telket, amin a parasztház áll. A házikót fáradságos munkával, hosszú éveken át csinosítgatták. Nevelőapám lelkiismeretesen járt ki minden hétvégén a faluba, és megóvta, javította a ház állagát, ill. nagy gonddal és szeretettel művelte a kertet, amiben sokféle zöldség és gyümölcs termett. Anya szorgosan készítette a lekvárokat, befőtteket, a fölösleget pedig eladták-elajándékozták. Ahogy telt az idő, egyre több nyűggel járt számukra a kert gondozása, a házat pedig sosem használták arra, hogy ott pihenjenek nyaranta. Ezért úgy dönöttek, hogy lezárják életüknek ezt a részét, és túladnak a telken. Évekkel ezelőtt el is adták a szép paraszti bútorokat, de a ház egy darabig vevőre várt. Végül megtalálták a megfelelő tulajdonosjelöltet, akivel Anyáék megegyeztek, hogy a termés fele a miénk, a másik felét pedig ő kapja meg. Ilyen módon utoljára örülhetünk a sárgabarcktermésnek.
A barack egy kis részéből ezt a linzertortát készítettem - én így búcsúzom a régi háztól, aminek a kertjében imádott cicám is nyugszik.

Az én barackjaim elég érettek voltak, képtelenség volt úgy megfelezni a szemeket, hogy épek maradjanak. A süti így aztán nem éppen a szépsége miatt lesz emlékezetes.










Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Tésztához: 
16 dkg liszt
csipet só
7,5 dkg hideg vaj
1 tojás
7,5 cukor 

Krémhez: 
2 tojás
3 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg darált mandula (belső héj nélkül)
60 dkg sárgabarack
kevés cukor (ha a barack nem elég édes) 

Kenéshez és szóráshoz: 
2 ek narancslikőr (Cointreau) vagy barackpálinka
porcukor

elkészítés:


  1. A tésztához a lisztet a sóval elkeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és a cukrot, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát nyújtás előtt fóliába csomagolva hűtőben is pihentethetjük, de nem szükséges - azonnal kibélelhetjük vele a sütőformát úgy, hogy nem nyújtjuk ki, hanem belenyomkodjuk a formába. A tésztával kibélelt sütőformát háztartási fóliával letakarva hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  3. A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. A mandulát ledaráljuk.
  4. A krémhez a tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a mandulát.
  5. A tésztát több helyen villával átszurkáljuk, a mandulakrémet a tésztára öntjük, a fél barackokat domború felükkel a krémre rendezzük (ha a barack savanykás, megszórjuk cukorral) és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A kidomborodó barackokat megkenjük a likőrrel/pálinkával, a sütit rácsra téve a formában hagyjuk kihűlni, végül meghintjük porcukorral.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses 
sütési idő: kb. 35 perc