2013. július 12.

Sárgabarack tarte mandulakrémmel





A családunknak van egy parasztháza egy kis faluban. Anyáék még a boldog '80-as években vették a telket, amin a parasztház áll. A házikót fáradságos munkával, hosszú éveken át csinosítgatták. Nevelőapám lelkiismeretesen járt ki minden hétvégén a faluba, és megóvta, javította a ház állagát, ill. nagy gonddal és szeretettel művelte a kertet, amiben sokféle zöldség és gyümölcs termett. Anya szorgosan készítette a lekvárokat, befőtteket, a fölösleget pedig eladták, elajándékozták. Ahogy telt az idő, egyre több nyűggel járt számukra a kert gondozása, a házat pedig sosem használták arra, hogy ott pihenjenek nyaranta. Ezért úgy döntöttek, hogy lezárják életüknek ezt a részét, és túladnak a telken. Évekkel ezelőtt el is adták a szép paraszti bútorokat, de a ház egy darabig vevőre várt. Végül megtalálták a megfelelő tulajdonosjelöltet, akivel Anyáék megegyeztek, hogy a termés fele a miénk, a másik felét pedig ő kapja meg. Ilyen módon utoljára örülhetünk a sárgabaracktermésnek.
A barack egy kis részéből ezt a linzertortát készítettem - én így búcsúzom a régi háztól, aminek a kertjében imádott cicám, MAKKA nyugszik.
Az én barackjaim elég érettek voltak, képtelenség volt úgy megfelezni a szemeket, hogy épek maradjanak. A süti így aztán nem éppen a szépsége miatt lesz emlékezetes.






Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Tésztához:
16 dkg finomliszt
7,5 dkg cukor
egy csipet só
7,5 dkg hideg vaj
1 kis tojás

Mandularémhez:

2 tojás
3 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg blansírozott, darált mandula
60 dkg sárgabarack
cukor (a barack édességétől függően, de el is maradhat)

Kenéshez és a szóráshoz:
2 ek. narancslikőr (Cointreau) vagy barackpálinka
porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát nyújtás előtt fóliába csomagolva hűtőben is pihentethetjük, de nem szükséges - azonnal kibélelhetjük vele a sütőformát (akár úgy is, hogy nem nyújtjuk ki, hanem belenyomkodjuk a formába), és villával több helyen megszurkáljuk. A tésztával kibélelt sütőformát nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  3. A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk, magjukat kivesszük. A mandulát ledaráljuk.
  4. A krémhez a tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a darált mandulát.
  5. A mandulakrémet a lehűtött tésztakosárba öntjük, a fél barackokat domború felükkel felfelé a krémre rendezzük (ha a barack savanykás, megszórjuk cukorral), és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A tortát rácsra tesszük, és a kidomborodó barackokat megkenjük a likőrrel/pálinkával. Így hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor meghintjük porcukorral.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc