2020. július 14.

Egres csatni







Nem mostanában készítettem csatnit. Mivel azonban a napokban vettem 1 kilót a telekszomszédunktól, és kivételesen nem süteménybe akartam tenni, szinte azonnal jött az ötlet, hogy akkor legyen belőle csatni. Igaz, ez most csak egy kisebb mennyiség, de mivel az ilyen típusú pikáns dzsemek nálunk ritkán kerülnek asztalra, így éppen elegendőnek éreztem egy kisebb befőttesüvegnyi adagot főzni. A fele már aznap délben el is fogyott, és csodák-csodájára a Kutyafülnek is nagyon ízlett. :)






Hozzávalók:

60 dkg egres
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg finomítatlan nádcukor
3 cm hosszú gyömbérgyökér
1 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. fehérborecet
1 tk. balzsamecet
1 tk. fehér mustármag
1 tk. koriandermag
1 tk. őrölt rozmaring
1 mk. római kömény
1 mk. őrölt fahéj
½ mk. madagaszkári vadbors
szerecsendió, reszelve
egy csipet só
3 ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. A római köményt, a vadborsot, a mustár- és a koriandermagot zsiradékmentes serpenyőben kis lángon illatozásig pirítjuk, majd mozsárban porrá törjük (vagy kávédarálón ledaráljuk) és összekeverjük a többi fűszerrel.
  2. Lábasban olívaolajat hevítünk, rátesszük a felaprított vörös- és a fokhagymát, enyhén megpirítjuk, majd rászórjuk a nádcukrot, és hagyjuk felolvadni. Kevergetve világosra karamellizáljuk.
  3. Felöntjük a citromlével, a fehérbor- és a balzsamecettel, majd a megtisztított gyömbért az édes hagymás alapra reszeljük, és 1-2 percig pároljuk.
  4. A tűzről lehúzva megfűszerezzük, hozzáforgatunk 40 dkg lecsumázott egrest, majd a tűzre visszatéve felforraljuk, és kis lángon puhulásig főzzük. Néha megkeverve, fedő nélkül sűrűsödésig főzzük.
  5. A főzési idő vége felé hozzáadjuk a félbevágott többi gyümölcsöt, és 1-2 perc alatt készre főzzük.

Megjegyzés:
Melegen vagy hidegen egyaránt fogyaszthatjuk pl. sült vagy grillezett húsok, rántott sajt mellé, vagy sajtválogatáshoz is kínálhatjuk, sőt bundás kaláccsal is nagyon finom.

Tipp:
A csatnit későbbre is eltehetjük. Ebben az esetben a teljes mennyiséget egyszerre főzzük meg, majd még forrón szedjük csírátlanított befőttesüvegekbe, és zárjuk le! Száraz dunsztba téve hagyjuk teljesen kihűlni.