2023. április 7.

Túrós-póréhagymás kalász

 

 


 
Idén ez az első olyan húsvéti receptem, amit valóban ebben az évben készítettem, sőt ezen a héten, és már 2. alkalommal! :D A húsvéti recik kapcsán persze csak a magam számára érdekes mindezt meg-, ill. lejegyeznem, mert így legalább feketén-fehéren itt fog villogni a fent említett tény oka, miszerint a 2023-as év tavasza azért nem a nagy sütés-főzésekről szólt, mert én ehelyett gőzerővel gyomláltam a kertben. :D De mivel nem telhet el úgy húsvét, hogy ne süssek ki olyan kalácsot, amilyet addig még soha, ezért mindenképp elő kellett rukkolnom valamivel. Eme kényszerítő erőt részben a Kutyinyek húsvét körüli kalács-ehetnékje szokta táplálni, és naná, hogy a blogolvasókat is „etetnem” kell, akik reményeim szerint epedve várják a Sünis kanál-féle húsvéti kalács variációkat. :D Aztán pedig ott van szerény személyem is, aki már csak a fotózási hóbortja miatt is kénytelen vagyok minden évben kigondolni egy-egy újabb kalácsrecit. :D Úgyhogy íme itt a kalács, ami most úgy néz ki, mint egy szál kalász. Mi legyen a neve: kalász-kalács vagy inkább kalács-kalász?! :D A nagy kérdést viszont döntsétek el inkább ti, miután megsütöttétek! Megsúgom azért, hogy érdemes elkészíteni, mert nem csak mutatós és emiatt az ünnephez illő, hanem igen ízletes is – szerintünk és az új szomszédunk szerint is. ;)

 

 

Hozzávalók 4 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg finomliszt
6 dkg porcukor
1 csapott ek. só
5 dkg vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,8 dl tej
½ tojás a kenéshez

a töltelékhez:
20 dkg túró
1 szál póréhagyma (tisztítva kb. 10 dkg)
2-3 dkg vaj
½ tojás
őrölt tarka bors
csilipehely


elkészítés:
  1. A lisztet tálba szitáljuk és elkeverjük benne a porcukrot. Átteszünk belőle egy keveset egy kis tálkába, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és simára keverjük 1 dl langyos tejjel. A tetejére annyit szórunk a cukros lisztből, hogy az teljesen befedje az élesztős tejet, és hagyjuk felfutni.
  2. A tojássárgáját elkeverjük a többi langyos tejben, majd a sóval és a felfutott élesztővel együtt a többi liszthez adjuk. Robotgép dagasztószárával elkezdjük dagasztani.
  3. 2-3 perc elteltével 2-3 részletben beledagasztjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat, és amikor már szép sima a felülete, ill. elválik a táltól, akkor enyhén lisztezett felületen kézzel is átgyúrjuk.
  4. A közepesen kemény tésztát vajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük és letakarva hagyjuk kelni 1-1,5 órát.
  5. A töltelékhez a megtisztított pórét felaprítjuk, a felhevített vajon fedő alatt kissé megpároljuk, majd hűlni hagyjuk.
  6. A túrót áttörjük, sóval, borssal ízesítjük, majd elkeverjük a párolt póréhagymával és a felvert tojás felével. Félretesszük.
  7. A megkelt tésztát négybe vágjuk, téglalap alakúra kihúzzuk, felgöngyöljük, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  8. A tésztadarabokat lisztezett munkalapon kb. 27x17 cm-es téglalapokra kinyújtjuk, és a felületüket megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabbi hosszanti oldala mentén elhagyunk egy 2-3 cm széles sávot.
  9. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál fogva felgöngyöljük és áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsire.
  10. A tésztarudak tetejét ollóval ferdén bevagdossuk (de ne vágjuk át teljesen a tésztarúd aljáig!), majd az így kapott „kalászszemeket” kissé kihajtjuk. Letakarva legalább 20 percet kelesztjük. (A bevágást rögtön akkor végezzük el, amikor egy rudat felgöngyölve a tepsire tettünk.)
  11. A megkelt kalácsok vágatlan oldalait lekenjük a felvert tojás másik felével, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedjük és így hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc