2015. július 22.

Limonádé





Már megint a kedvenc éttermünkkel jövök… De, ha egyszer ott lehet a legfinomabb limonádét inni! Pontosabban csak lehetett. Mert már az sem a régi. Korábban ui. – azon túl, hogy fantasztikusan finom volt – nagyon klasszul nézett ki: rétegesen. Alul egy réteg barna cukor, fölötte valami folyékony, sűrű lé, amiről azt sem tudtam, micsoda, afölött citromlével kevert szódavíz, a sort pedig szépséges citrom- és lime-szeletek zárták. Az ízesítés tökéletes volt, nekünk legalábbis pont megfelelt az édessége. Aztán telt-múlt az idő, és ezen is változtattak. Bizony a limonádét is el lehet rontani! Na jó, azért ne legyünk ennyire szigorúak, mert nem rontották el, csak már nem annyira finom. Ettől függetlenül mindig azt iszunk, ha betérünk ebbe az étterembe.
Hogy újra azt a régi ízt érezhessem, elhatároztam, hogy elkészítem itthon. Na nem mintha a limonádékészítés olyan nagy elhatározást igényelne, hiszen nem egy bonyolult itóka, viszont annyira nagy a forróság, hogy most éppen jól jön.
A hangsúly az arányokon van, illetve szerintem az is fontos, hogy lehessen rágni. :D Igen-igen, rágni, mégpedig a gyümölcshúst, ui. azt nem szabad belőle kispórolni. Vétek lenne átszűrni az italt, hiszen odaveszne a gyümölcs értékes része. A fent említett étteremben is így szolgálják fel – sűrű italként.
No, de nem akarok én itt litániát írni egy egyszerű limonádéról, inkább beszéljen helyette az alábbi recept alapján elkészített frissítő. ;)






Hozzávalók 2 személyre:

2 citrom leve (kb. 1 dl)
2 ek. barna nádcukor
2 ek. folyékony méz vagy cukorszirup
5 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
4 citromszelet
4 zöldcitrom-szelet

elkészítés:
  1. A kétféle citromot alaposan megmossuk. 2 citrom levét kifacsarjuk, és a gyümölcshússal együtt félretesszük. A többi citromból 4-4 szeletet vágunk (karikára vagy gerezd alakúra).
  2. 1-1 evőkanál nádcukrot elosztunk 2 üvegpohárban, rácsorgatunk 1-1 evőkanál mézet/cukorszirupot, és kétfelé osztva ráöntjük a citromlevet a gyümölcshússal együtt.
  3. Felöntjük 2,5-2,5 dl behűtött szódavízzel, és 2 citrom-, valamint 2 zöldcitrom-szeletettel gazdagítjuk.