2013. október 24.

Csibemájas csirketokány paprikásan





Reggel kiolvasztottam egy adag csirkemellet és csirkemájat, de még nem tudtam, mihez kezdjek vele, ezért aztán ez az étel menet közben alakult ki. Amikor a húst csíkokra vágtam, még fogalmam sem volt, mi lesz belőle. A hűtőből aztán előkerült egy kis zöldpaprika és paradicsom, és akkor döntöttem el, hogy valami ragufélét készítek. Végül tokánynak neveztem el.
A tokányba eredetileg nem tesznek pirospaprikát, a bors és a majoránna határozza meg ui. ezt az ételfajtát, de én mégis belecsempésztem egy leheletnyit, mondván, hogy úgy sem rontja el. Ez a majdnem lecsós alap sem jellemző a tokányra, de az a kevés zöldpaprika és paradicsom, amit beletettem, nem olyan hangsúlyos, csupán kellemes ízt ad az ételnek.
Legközelebb kipróbálom sertéshús+sertésmájjal is, mert én még mindig disznóhúspárti vagyok.




Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg csirkemellfilé
30 dkg csibemáj

10 dkg húsosabb főtt, füstölt császárszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis zöldpaprika
1 paradicsom
1 tk. őrölt pirospaprika
fokhagymasó
őrölt fekete bors
majoránna

1 ek. mangalicazsír
1 ek. tejföl (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A húst tokányra, azaz vékony csíkokra vágjuk, megszórjuk fokhagymasóval, és átforgatjuk.
  2. A megmosott, lecsepegtetett májat fokhagymasóval, borssal, majoránnával fűszerezzük.
  3. A megtisztított hagymát vékony karikákra szeljük vagy finomra aprítjuk. A kicsumázott zöldpaprikát felkarikázzuk. A paradicsomot pár percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját és kis kockákra vágjuk.
  4. Serpenyőben zsírt hevítünk, és a csíkokra szelt szalonnát kissé megpirítjuk. Rátesszük a hagymát, 1-2 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, és jól átforgatjuk. Pár percig pároljuk, majd felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük.
  5. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig sütjük.
  6. Hozzáadjuk a májat, és ha már félig kész, belekeverjük a tejfölt (de anélkül is finom), és készre sütjük.
Megjegyzés:
A tokány valójában úgy készül, hogy a csíkokra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, hogy kiengedje a zsírját, majd ezen a zsíron kis lángon megfonnyasztjuk a szintén csíkokra szelt hagymát (nem pirítjuk). Ezután rátesszük a rostjaira merőlegesen felcsíkozott húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, és fedő alatt készre pároljuk.
Őrölt pirospaprikát eredendően nem szokás a tokányba tenni.