2019. augusztus 16.

Parti pizza prosciuttoval, parmezánnal töltve








Egy, a neten látott videorecept ötletét alapul véve készítettem el ezt a virág alakú pizzát, ami tulajdonképpen úgy készül, mint a hajtovány, csak épp kör alakban kell elrendezni. A tészta a jól bevált pizzámé, bár ezúttal egy kis tk. liszt is került bele. A töltelék persze bármi lehet, de mivel sonkás pizzát alapvetően ritkán sütök, így most az volt soron, sőt abból is a pácolt, főtt prosciutto, mert olyat eddig még nem ettem. Olyan jól vizsgázott ez a pizzavirág, hogy 2 nap eltéréssel újra megsütöttem. Partik alkalmával vagy csak úgy, ezeket a kis háromszögecskéket annyira jó beletunkolni a mártásba! :D






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ½ ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. cukor
1 csapott tk. só
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej + víz fele-fele arányban

a pizzamártáshoz:

1 kis doboz (7 dkg) sűrített paradicsom
2 ek. ketchup
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csapott tk. őrölt pirospaprika
1 mk. oregánó
1 csapott mk. bazsalikom
¼ mk. rozmaring
őrölt fehér bors
őrölt csili

cukor
2 ek. olívaolaj
1 dl víz

a töltelékhez:
10 dkg natúr Philadelphia krémsajt
5 dkg pizzamártás
15 dkg prosciutto cotto szeletelt sonka (pácolt, főzött, pl. Dulano - Lidl)
15 dkg parmezán vagy Grana Padano sajt

a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. A tésztához a liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos, vizes tejet, és egy kis liszttel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Beletesszük a többi hozzávalót, és megdagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A mártáshoz a lereszelt vöröshagymát az áttört fokhagymával együtt a felhevített olívaolajon megdinszteljük, hozzákeverjük a fűszereket, a sűrített paradicsomot, a ketchupot, felöntjük a vízzel, és majdnem teljesen lefedve főzzük 10 percet. Ezután fedő nélkül, kevergetve addig főzzük még, hogy kissé elforrja a levét. Cukorral ízlés szerint édesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és teljesen kihűtjük.
  4. A töltelékhez a krémsajtot elkeverjük a pizzamártással. A sajtot lereszeljük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 50 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, majd gondolatban középen és vízszintesen megfelezzük.
  6. A tésztán egyenletesen elkenjük a pizzamártásos krémsajtot úgy, hogy középen (ahol gondolatban megfeleztük) szabadon hagyunk egy kb. 2 cm széles sávot.
  7. A mártással megkent tésztát „kitapétázzuk” a sonkaszeletekkel úgy, hogy a felezővonalat nem borítjuk be vele.
  8. Mindkét felét megszórjuk reszelt parmezánnal, kissé lenyomkodjuk és felgöngyöljük. A végeket eldolgozzuk és aláhajtjuk.
  9. A két tésztarudat a felezővonal mentén kettévágjuk, és mindkettőt háromszög alakú darabokra szeljük.
  10. Az alján és az oldalán is vékonyan kiolajozott kapcsos tortaforma vagy sütőtál közepére egy kis szufléformát ültetünk, és néhány mililiter meleg vizet öntünk bele.
  11. A tésztaháromszögeket csúcsukkal felfelé, körkörösen a tortaformába pakolgatjuk, miközben mindegyiket lekenjük egy kevés napraforgóolajjal. Az utolsó sort is lekenjük, hogy ne ragadjon hozzá a tálkához (de a tálkát is körbekenhetjük).
  12. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a formában kicsit hűlni hagyjuk. Lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, és a pizzavirágot tortarácsra csúsztatjuk. Így hagyjuk langyosra hűlni, majd tortatálra tesszük.
  13. A közepében lévő tálkát megtöltjük a félretett pizzamártással (a fele mennyiségű mártáshoz tejfölt is keverhetünk), és a pizzát megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 perc