2015. április 4.





Sonka főzése







Életem első húsvéti sonkáját tavaly főztem apukám javaslatai alapján, és iszonyú boldog voltam az eredményt látva és megízlelve. :) Azt a tavalyi alkalmat leszámítva nem is tudom, mikor ettem igazi húsvéti sonkát, sőt másfélét se, mivel én csak azt a békebeli fajtát szeretem, ami szálaira szakad, és nem műfüstös az íze.
Bár többféleképpen is meg lehet főzni a hentesnél vásárolt konyhakész, kötözött sonkát, én most a fűszereket leszámítva az apukám változatát osztom meg. Ő egyáltalán nem tesz a főzőlébe fűszereket, de aki úgy jobban szereti, az tetszés szerint ízesítheti a hozzávalóknál felsorolt vagy egyéb fűszerekkel. Tavaly én is fűszerek nélkül főztem, most azonban kíváncsi voltam, milyen, ha egy kicsit ízesítem. Nagyon zamatos lett. :)
Mi nem veszünk sok sonkát, mert nem fogy el, ezért most is csak egy kisebbet készítettem. Ez az 1,3 kg-os darab alig 2 óra alatt főtt meg, de több mindentől is függhet. Lehetett volna kicsit kevesebb kövér is benne, de mivel nem átlátszó, így nem láttunk bele. :D







Hozzávalók:

tetszés szerinti méretű házi vagy kötözött sonka
vöröshagyma
szemes fekete bors
babérlevél
megtisztított fokhagymagerezd
borókabogyó

elkészítés:

  1. A házilag készített sonkát előző este annyi hideg vízben áztatjuk, amennyi bőven ellepi, majd másnap leöntjük róla a vizet, és főzés előtt annyi tiszta vízzel engedjük fel, ami 2 ujjnyira ellepi. (Így csökkenthetjük a sósságát. A hentesnél vásárolt kötözött sonkát azonban nem szükséges beáztatni, mert nem sózzák meg annyira.)
  2. Fedő alatt felforraljuk, majd továbbra is lefedve, a lehető legalacsonyabb lángon főzzük – a lé épp csak mozduljon.
  3. Néha ellenőrizzük, hogy elgőzölt-e a leve. Ha igen, felöntjük forró vízzel, és tovább főzzük.
  4. Forrástól számított 1 óra elteltével hegyes késsel szúráspróbát végzünk. Ha a belseje már nem kemény (de még nem is főtt szét), hűvös helyre tesszük, és saját levében hagyjuk kihűlni.
  5. Ezt követően a sonkát kivesszük a léből, tálcára tesszük, és fogyasztásig hűtőben dermesztjük. Kötözött sonka esetében, miután lehámoztuk róla a hálót, már szeletelhetjük.
Megjegyzés:
  • A valódi húsvéti sonka eredetileg perzselt disznó hátsó combjából rendes füstön és nem füst aromával készül, illetve nem darabolt combból és nem kötözött tarjából.
  • A kötözött sonkát a rajta lévő spárgával együtt kell megfőzni.
  • A sonkát főzés során nem ajánlatos sózni, mivel eredendően is sós.
  • Általában minden kiló sonkához 1 óra főzési idő szükséges, de ha csak 1 kilós sonkát főzünk, akkor – korától függően – kb. másfél órára vagy többre is szükség van.
Tipp:
A sonka főzőlevében tojást főzhetünk, vagy felhasználhatjuk levesek, főzelékek készítéséhez is. Ha lefagyasztjuk, a későbbiek során is használhatunk belőle.

Nem ajánlott:

Egyes források szerint a sonkát a főzőlében hagyva kb. 60°C-osra kell lehűteni, majd pedig hideg vízbe kell tenni, mert így megőrzi a szép színét. Ez azonban nagy hiba lenne, mert a hideg víz teljesen kiáztatja az ízeket.