2013. június 25.

Csirkenyárs borsos-csokoládés mártással


 
 

Pár éve ajándékba kaptam egy „Partifalatok” című receptkönyvet, és szomorúan konstatáltam, hogy alig van benne olyan recept, amit szívesen elkészítenék. Persze ez csak a finnyásságom miatt van. Nemrégiben aztán újra elővettem a könyvet, és belelapoztam, hátha azóta mégis megkívánok belőle valami olyat, amin addig nem akadt meg a szemem. Azt nem mondom, hogy a most választott recept hozzávalóit tekintve hatalmas változást jelent az ízlésemet illetően, de azt azért elmondhatom, hogy a mártás első látásra korábban biztos nem lett volna túlzottan szimpatikus. Most végre elég bátorságot éreztem ahhoz, hogy elkészítsek egy ilyen ízkombinációjú ételt, és meg kell mondjam, kellemesen csalódtam, mert nagyon ízletesnek találtam ezt a pikáns mártást. A hús persze nem egy nagy valami, hiszen itt a mártás a lényeg.
A recept eredetileg nem ír csilit, viszont ánizst igen, amit - bátorság ide vagy oda - eszem ágában sem állt beletenni. Aki viszont még pikánsabbá szeretné tenni, az tegyen bele nyugodtan.




Hozzávalók kb. 10 nyárshoz:

Húsnyársakhoz:

1 kg csirke- vagy pulykamellfilé
őrölt fekete bors


Mártáshoz:
3 szárított pepperoni
1 tk. szárított, tört csilipaprika
2,5 dl csirkehúsalaplé
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom (kb. 10 dkg)
1 gerezd fokhagyma
2,5 dkg mandula
2,5 dkg mazsola
1 ek. szezámmag

4 kis szem szegfűbors
1 mk. koriandermag
½ mk. őrölt fekete bors
½ mk. őrölt fahéj
egy csipet só
½ tortilla lap
1 ek. mangalicazsír
2 dkg étcsokoládé

elkészítés:

  1. A pepperonit összemorzsoljuk, a csilivel együtt kis tálkába tesszük, leforrázzuk 1 dl húsalaplével, és fél órát állni hagyjuk.
  2. A többi hozzávalót turmixgépbe tesszük, beletördeljük a fél tortilla lapot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és alaposan összeturmixoljuk.
  3. A pürét a serpenyőben felforrósított zsírra tesszük, és állandó keverés mellett, kis lángon 5 percig főzzük.
  4. Hozzákeverjük a többi alaplevet, az összetördelt csokoládét, és addig főzzük, amíg fel olvad benne a csokoládé.
  5. A húst nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, nyársra szúrjuk, és faszénparázson vagy kontakt grillben megsütjük. A mártást melegen (vagy langyosan) a hús mellé kínáljuk.