2020. július 11.

Kókuszos málnahab szelet




 


A Kutyafült névnapjára olyan süteménnyel szerettem volna meglepni, ami kivételesen nem diós. Olyat már kapott a szülinapjára, és különben is, diótortát egy évben csak egyszer sütök. :D Persze ettől függetlenül készíthettem volna másfajta diós édességet, de mivel a málna legalább akkora kedvence, ráadásul a névnapja körüli időben még vastagon szezonja volt, sőt saját málnából is sok termett, így adódott a lehetőség, hogy ez a gyümölcs kerüljön a neki szánt sütibe.
A neten találtam megfelelőnek tűnő receptet – több helyen is ugyanaz a leírás volt olvasható tündérsüti néven, úgyhogy ki tudja, valójában kitől származhat az ötlet –, de az eredeti krémet lecseréltem málnásra, miközben a mennyiségeken semmit sem változtattam.
Az biztos, hogy ezzel a sütivel nem lőttem mellé, mert nem csak az ünnepeltnek, hanem Anyáéknak és magamnak is örömet szereztem vele. :)






Hozzávalók 25x35 cm-es tepsihez:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 tojássárgája
1 cs. sütőpor
egy csipet só

Krémhez:
30 dkg friss vagy mirelit málna
2 cs. kókuszízű pudingpor
2,5 dl tej (vagy annyi, hogy a málnavelővel együtt 5 dl legyen)
18 dkg cukor
45 dkg tejföl
5 tojásfehérje

Tálaláshoz:
porcukor

elkészítés:
  1. A tésztához a porcukorral, sóval, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, és sima felületű tésztává gyúrjuk. 60-40%-ban kettévágjuk.
  2. A nagyobbik darabot lisztezett felületen tepsi méretűre kinyújtjuk, a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, villával több helyen megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva (a gombóccá formázott, folpackba csomagolt kisebbik tésztadarabbal együtt) hűtőbe tesszük 30 percre.
  3. A (mirelit) málnát 12 dkg cukorral lábasba tesszük, felmelegítjük, botmixerrel pürésítjük, majd átpasszírozzuk. A kb. 2,5 dl málnavelőt felöntjük a tejjel.
  4. A pudingport simára keverjük egy kevés málnás tejjel, hozzáöntjük a többi málnás tejet, és kis lángon pudinggá főzzük. Még forrón belekeverjük a tejfölt, és hagyjuk langyosra hűlni.
  5. A tojásfehérjét a többi porcukorral kemény habbá verjük, és a málnás tejfölkrémhez forgatjuk. A habot a tésztára simítjuk.
  6. A kisebbik adag tésztából rudakat sodrunk, amiket rácsmintában a krémre fektetünk. A süteményt előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  7. A tésztát tepsistől 1 órára hűtőbe tesszük, majd meghintjük porcukorral, és négyzet alakú szeletekre vágjuk. Friss málnaszemekkel díszítve kínáljuk.sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc