2012. július 30., hétfő

Hamis pásztorpite





A pásztorpite vagy pásztor pite eredetileg brit étel, a ködös Albionban shepherd's pie-nak hívják, és cserépedényben készítik. Alulra teszik a darált húst, felülre pedig krumplipüré kerül. Sütőben, lassan sütik, hogy a felső réteg alatt lévők meg tudjanak párolódni. 
Amikor első alkalommal pásztorpitét készítettem, nem volt előttem a receptje, és a későbbi próbálkozás során csak néhány hozzávalóra emlékeztem. Utólag megnéztem, hogyan készül, és kiderült, hogy én teljesen másként csináltam. Mivel nagyon ízlett nekünk az általam kitalált pásztorpite-módozat, ezért szerettem volna újra elkészíteni. Sajnos most meg a saját korábbi verziómra nem emlékeztem teljesen, így ez lett az eredmény. Talán nem az igazi pásztorpite, de így is nagyon finom.






Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált sertéslapocka
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
1 tk. őrölt kömény
őrölt fekete bors
2 ek. mangalicazsír
1 púpozott ek 20%-os tejföl

Rétegekhez:
1 cs. (125 g) gyorsrizs
1 tk. só
20 dkg borsó (fagyasztott vagy friss)
1 tk. mangalicazsír
őrölt fekete bors
1 doboz csemegekukorica
3 db kisebb krumpli
2 ek. 20%-os tejföl
1 tojás sárgája
őrölt fekete bors
10 dkg házi készítésű füstölt sajt vagy trappista sajt
kevés vaj vagy zsír a tál kikenéséhez



elkészítés:
  1. A hagymákat apróra vágjuk vagy lereszeljük és a zsíron megdinszteljük.
  2. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a hagymához adjuk a pirospaprikát, a borsot és a fokhagymát, beleforgatjuk a húst és visszatesszük a tűzre.
  3. A húshoz keverjük az őrölt köményt, készre sütjük és végül elkeverjük benne a tejfölt is. (Miközben a hús sül, elkészítjük a rétegeket.)
  4. A rizst sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A borsót a zsíron megdinszteljük, borsozzuk.
  5. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és a hús visszamaradt zsírján kicsit megpirítjuk. (Ha kell, a zsírt pótoljuk.)
  6. Egy cserépedényt kivajazunk, az alján eloszlatjuk a rizst, majd a borsót és a kukoricát, negyedik rétegnek pedig ráhalmozzuk a húst.
  7. Az enyhén sült krumpliszeleteket egyenletesen a húsra pakoljuk. (Nem kell sózni, mert a tejfölös öntet épp elég sós.)
  8. A tojássárgát elkeverjük a tejföllel, sózzuk-borsozzuk, rálocsoljuk a krumplira és forró sütőbe toljuk.
  9. Ha a krumpli tetején a tojásos tejföl már pirulni kezd, akkor az egészet megszórjuk reszelt sajttal és kis időre visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. (A füstölt sajt nem olvad annyira, inkább szárad, ezért figyeljünk oda rá.)
  10. Ha kész, 10 percig hűlni hagyjuk és ezután tálaljuk.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése