Maradt még batátám, és már napok óta szemeztem vele. Mi legyen belőle? Az biztos, hogy nem köret, mert azt a múltkor már készítettem. Legyen hát leves – azt még úgy sem főztem édesburgonyából. Tudtam, hogy finom lesz, hiszen a batáta édeskés ízét nagyon kedvelem. A neten kerestem receptet – többfélét is találtam, és az egyik szimpinek tűnőt kissé átalakítva megfőztem. A pirított kolbászkarikák ötletét Napfény és Fűszertől kölcsönöztem, és meg kell mondjam, nagyon klasszul harmonizált a levessel. Nagyon jót ettünk belőle - biztos, hogy többször is fogok ilyet készíteni.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg batáta
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dkg vaj
1 ek. olívaolaj
1 mk. őrölt gyömbér
őrölt fehér bors
só
kb. 1 l zöldségalaplé (leveskockából is lehet)
1 dl habtejszín
pirított kolbászkarikák a tálaláshoz
elkészítés:
- A batátát meghámozzuk, felkockázzuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
- A hagymát felaprítjuk, az olívaolajjal kevert vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
- Rátesszük a batátát, megszórjuk a fűszerekkel, és annyi alaplét adunk hozzá, amennyi ellepi.
- Az édesburgonyát puhulásig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük, és a tejszínnel krémesítjük. Épp csak felforraljuk.
- A tálaláshoz néhány szelet kolbászt pici zsíron megpirítunk, és a leveshez kínáljuk.