2013. március 26., kedd

Tejszínes édesburgonya krémleves


 
 

Maradt még batátám, és már napok óta szemeztem vele. Mi legyen belőle? Az biztos, hogy nem köret, mert azt a múltkor már készítettem. Legyen hát leves – azt még úgy sem főztem édesburgonyából. Tudtam, hogy finom lesz, hiszen a batáta édeskés ízét nagyon kedvelem. A neten kerestem receptet – többfélét is találtam, és az egyik szimpinek tűnőt kissé átalakítva megfőztem. A pirított kolbászkarikák ötletét Napfény és Fűszertől kölcsönöztem, és meg kell mondjam, nagyon klasszul harmonizált a levessel. Nagyon jót ettünk belőle - biztos, hogy többször is fogok ilyet készíteni.



Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg batáta
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dkg vaj
1 ek. olívaolaj
1 mk. őrölt gyömbér
őrölt fehér bors

kb. 1 l zöldség alaplé (leveskockából is lehet)
1 dl habtejszín
pirított kolbászkarikák a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A batátát meghámozzuk és felkockázzuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
  2. A hagymát felaprítjuk, egy lábasban az olívaolajjal kevert vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
  3. Rátesszük a batátát, megszórjuk a fűszerekkel, és annyi alaplét adunk hozzá, amennyi ellepi.
  4. Az édesburgonyát puhulásig főzzük, ezután botmixerrel pürésítjük, majd a tejszínnel krémesítjük, és épp csak felforraljuk.
  5. A tálaláshoz néhány szelet kolbászt pici zsíron megpirítunk és a leveshez kínáljuk.